Na jaren van strijd is vandaag het eerste doodgeboren kind geregistreerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Na jaren van strijd is vandaag het eerste doodgeboren kind geregistreerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Na jaren van strijd is vandaag het eerste doodgeboren kind geregistreerd in Utrecht

Na jaren van strijd is vandaag het eerste doodgeboren kind geregistreerd in Utrecht
Mieke Maliepaard en Willem Huijnk laten hun doodgeboren kind registreren. Foto: Robert Oosterbroek
Het was een emotioneel moment: maandagochtend was het in Utrecht voor het eerst mogelijk om een doodgeboren kind te registreren. Mieke Maliepaard en Willem Huijnk hebben er lang voor gestreden. Zij waren dan ook het eerste stel dat hun kind, Fien, liet registeren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Utrecht.

Het was een emotioneel moment: maandagochtend was het in Utrecht voor het eerst mogelijk om een doodgeboren kind te registreren. Mieke Maliepaard en Willem Huijnk hebben er lang voor gestreden. Zij waren dan ook het eerste stel dat hun kind, Fien, liet registeren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Utrecht.

Met ingang van 3 februari 2019 is het mogelijk levenloos geboren kinderen te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Vorig jaar besloot het kabinet dat ouders die dat willen, de naam van hun overleden kindje kunnen laten bijschrijven in het persoonsregister. Met de wetswijziging kan dit nu officieel. Ook met terugwerkende kracht is het mogelijk kinderen te laten registreren die in het verleden dood ter wereld kwamen.

Mieke Maliepaard is één van de initiatiefneemsters van de wetswijziging om levenloos geboren kinderen te registreren in de BRP. Haar petitie voor de erkenning van deze kinderen werd in 2016 binnen korte tijd 81.000 keer ondertekend, daarna volgden gesprekken met Kamerleden, beleidsmakers en ministers.

(Tekst loopt door onder foto)

Burgemeester Jan van Zanen was bij het bijzondere moment aanwezig.

Maliepaard en Huijnk vinden het belangrijk om ouders die ook een levenloos geboren kindje hebben gekregen, op de mogelijkheid van registratie in de BRP te wijzen: “Door bijschrijving in het persoonsregister wordt het bestaan van de levenloos geboren kinderen erkend. Nu hebben we eindelijk al onze drie kinderen geregistreerd, en zo hoort het ook.” De handeling heeft voor de ouders een grote betekenis, maar is wel slechts van administratieve waarde. Het kind zal voortaan in de digitale systemen van de overheid te zien zijn.

Huijnk benadrukt ook dat het bijzondere aan de wet is dat deze ook met terugwerkende kracht werkt. Fien werd in 2013, na 35 weken zwangerschap, doodgeboren. “Normaal gaat een wet in en dan geldt die vanaf dát moment. Maar met deze wet kunnen dus ouders die hun kind jaren geleden zijn verloren hun zoontje of dochtertje alsnog laten registreren.”

Het was maandagochtend dan ook een emotioneel moment, waar ook burgemeester Jan van Zanen bij aanwezig was. Hij noemde de inzet van Maliepaard voor de wetswijziging zeer behartigenswaardig: “Het is mooi dat jullie intens verdrietige werk tot dit succes heeft geleid en dat zo de ongelukkige ervaring die jullie hebben gehad voor andere ouders wordt voorkomen.”

4 Reacties

Reageren
  1. Arthur King

    Mijn reactie is met alle respect voor de ouders, en het bestaan van hun kind: Fientje, en al die andere doodgeboren kindjes, die vroeger wel in doopregeisters genoemd werden maar blijkbaar niet in burgerlijke stand registers. Maar ik zou zo willen zeggen: probeer te begrijpen dat de “registratie” van de staat een heel andere bedoeling heeft: er wordt een belastingbetaler, een “burger” geboren. Dode kinderen interesseren de staat HELEMAAL NIET. In de Zwitserse speelfilm “Zwingli” is een opmerkelijke passage: het dopen van volwassenen werd tijdens de reformatieperiode verketterd, omdat zolang mensen niet gedoopt waren, ze niet in het doopregister stonden en dus niet “burger” van Zürich waren en dus geen “plichten” hadden. Doopsgezinden werden daarom gezien als onnuttig voor de stadstaat.
    Het is vreselijk te moeten aanzien hoe ver de Nederlandse (sociaaldemocratische) samenleving de mens tot een geregistreerd “nuttig persoon” met “BSN” heeft gereduceerd. De mens IS, niet vanwege een of andere BSN-registratie, die hem/haar tot dienst aan “de gemeenschap” verplicht! Niet voor niets “sterven” monniken “voor de wereld”. Zij erkennen geen andere autoriteit dan (de abstracte) God. Ikzelf mijd het BSN als de pest. Ik heb er geen en ben zeker niet de enige. En toch besta ik en bestrijd de ontmenselijking van de wereld.

  2. Berk

    @Arthur King vanuit jouw standpunt zou je dit dan toch een mooi initiatief vinden?

    Ik vind het een mooie ontwikkeling, ontroerend ook, en het is goed dat die mevrouw hier haar best voor heeft gedaan dit voor elkaar te krijgen.

  3. Cico

    Het BSN heeft helemaal niks te maken met het erkennen van een (levensloos geboren) kind.
    Het BSN is de opvolger van het sofinummer. Het is gewoon een administratief systeem, geen ‘ontmenselijking’ of wat voor Romantisch drama je eraan wilt verbinden. Daarvoor had je het sofinummer, je hebt ook een postcode en een achternaam van Napoleon.

  4. Cor

    @Arthur: voor uw beeld: in het geval je een doodgeboren kind laat registreren, krijgt het kind géén BSN.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).