Ondernemer Centraal: Hans Pieters van De Rechtbank, Broers en Mother Goose | De Utrechtse Internet Courant Ondernemer Centraal: Hans Pieters van De Rechtbank, Broers en Mother Goose | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemer Centraal: Hans Pieters van De Rechtbank, Broers en Mother Goose

Ondernemer Centraal: Hans Pieters van De Rechtbank, Broers en Mother Goose
Broers. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
De Rechtbank, Broers, Mother Goose Hotel, Hotel26, Court Hotel, Eye Hotel en verschillende vergaderruimtes. Ze vallen allemaal onder een nieuwe noemer: Utrecht City Concepts (UCC). Dat is de moeder geworden van al deze bedrijven, geleid door ondernemers Hans Pieters en Paul Westra. “We bieden aan wat we zelf het leukst vinden.”

De Rechtbank, Broers, Mother Goose Hotel, Hotel26, Court Hotel, Eye Hotel en verschillende vergaderruimtes. Ze vallen allemaal onder een nieuwe noemer: Utrecht City Concepts (UCC). Dat is de moeder geworden van al deze bedrijven, geleid door ondernemers Hans Pieters en Paul Westra. “We bieden aan wat we zelf het leukst vinden.”

Paul Westra begon in 1992 met stadscafé en restaurant Broers op het Janskerkhof. Bijna tien jaar later ging hij samen met Hans Pieters in het vastgoed. Daarin waren ze lang actief, maar de laatste jaren verschoof de focus van vastgoed meer naar exploitatie en hebben de twee ondernemers naast twee restaurants steeds meer hotels, appartementen en vergaderruimtes in beheer.

Met een feestelijke bijeenkomst in het FC Utrecht-stadion werd Utrecht City Concepts een maand geleden voor het eerst bij het grote publiek bekendgemaakt. Hans Pieters vertelt dat het concept niet een idee was van de twee ondernemers, maar van de medewerkers. “Zodat er intern meer duidelijkheid zou komen en extern meer herkenbaarheid.” In Broers wijst hij naar de menukaart. “Hier komt straks het logo op te staan, een sleuteltje. Het is de bedoeling dat bezoekers van Utrecht, of Utrechters zelf, het over een jaar of twee zullen herkennen als een kwaliteitssleutel.”

Westra en Pieters stapten vanuit de restaurant over op hotels en zullen daarin verder uitbreiden. “Het zullen boetiekhotels zijn. We komen meer in de buurt van Airbnb dan een hotelketen. Iedereen kan zeggen een thuisgevoel te willen creëren, maar ik denk dat wij dat echt doen”, vertelt Pieters. Hij heeft er vertrouwen in. In het begin, toen hij zelf een aantal check-ins deed, hoorde hij een stel in een hotelkamer tegen elkaar zeggen: “Wauw, dit zou ik thuis ook wel willen.” Pieters vervolgt trots: “Dat zeg je niet zo gauw in een gewone hotelkamer.”

Hans Pieters in De Rechtbank

Contact met bezoekers

Ook het Polman’s Huis wordt een boetiekhotel onder de vlag van Utrecht City Concepts. “We hebben daarnaast onlangs het Malie Hotel overgenomen en het pand gekocht. Voor het eerst ook de stenen. Dat is wel heel mooi. Daar moeten we nog aan de bak om het een echt Utrecht City Hotel te laten worden.” Het Malie Hotel is volgens Pieters nog te veel een ‘hotel-hotel’ en moet een huiselijkere, warme sfeer gaan krijgen. “Down to earth en persoonlijk, zoals het Utrechters betaamt”, staat te lezen op de site van UCC. Pieters vult aan: “Vanuit de gast denken en niet vanuit het bedrijf. Die verbinding is de key.”

Pieters en Westra groeiden dus, maar deden ook iets van de hand. Lang waren ze eigenaar van Zussen, maar ze vonden dat ze het contact met de doelgroep waren kwijtgeraakt. “We vonden het lastig worden om het zonder die feeling goed te doen, dus ging het ook minder. Er zitten nu jonge jongens in, die aan de verbouwing zijn begonnen.”

De Utrechters hebben bij elk pand aandacht voor de specifieke historie. Pieters: “We willen het verhaal van het hotel vertellen. Het Mother Goose Hotel op de Ganzenmarkt (voorheen bekend als de Ubica-panden, red.) heeft driehonderd jaar geschiedenis, het Eye Hotel is het oude Ooglijdersgasthuis en De Rechtbank is een oud gerechtsgebouw. We proberen het verhaal van het pand, en daarmee dat van Utrecht, te vertellen.”

Ondernemen

Pieters zegt dat de groei van de laatste jaren niet het doel op zich was, maar het gevolg van kansen zien en pakken. “We hadden niet per se de ervaring, maar wel het lef en de ondernemerschap. Wij zien dingen die we leuk vinden en willen plannen realiseren.” Het was voor Pieters even wennen om met personeel te maken te hebben. “Ik blijf altijd de baas voor een werknemer – hoe open ik ook wil zijn, ze zullen nooit alles tegen me zeggen. Dat vond ik lastig. Wat ik verder geleerd heb, is consequent zijn. Iedereen gelijk behandelen is uiteindelijk zoveel makkelijker.”

‘Onze boetiekhotels zullen vast minder last krijgen van concurrentie dan de grote ketens’

Pieters en Westra ondernemen samen al een lange tijd en vullen elkaar aan. Pieters doet de operationele zaken en treedt meer naar buiten. “Paul is wat rustiger dan ik”, lacht Pieters. “Als hij dingen wil, dan doet hij ze en dat geldt ook voor mij. De bottom line is dat we het allebei voor onze eigen inzet en geld doen.”

De twee leren veel door te doen. Pieters geeft toe bij de aankoop van De Rechtbank niet zo goed te hebben gekeken naar het hotel. “We dachten dat het een driesterrenhotel was, maar kwamen er na een half jaar achter dat het vier sterren had. We kochten het vanwege het restaurant en het grote terras. We werden verrast door het geld dat het hotel binnenbracht.” Daarna volgden al snel de andere hotels in de stad.

Utrechtse hotelwereld

Utrecht is de afgelopen jaren veel hotelkamers rijker geworden. Grote hotels zoals het Amrâth of Van der Valk hebben invloed op de bezettingsgraad van de kleinere hotels in de binnenstad, maar Pieters ziet ze niet als concurrentie. “We hebben andere en mooiere locaties. In vijf jaar tijd zal het aantal kamers zijn verdubbeld en dan reken ik het aanbod via Airbnb nog niet eens mee. Of het toerisme voldoende groeit om ook in de rustige periode de hotelbezetting op peil te houden weet ik niet, maar wij denken met onze boetiekhotels zo bijzonder te zijn dat we minder last hebben van concurrentie dan de grote ketens.”

Voor de zakelijke markt heeft UCC een andere mogelijkheid. Appartementen aan de Oudegracht, Nieuwegracht, Plompetorengracht en Weerdsingel zijn te huur voor bezoekers van de stad die langer blijven. “Wij merken dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt internationaal groter wordt. Het Utrecht Science Park trekt bijvoorbeeld enorm veel mensen aan die hier drie weken willen verblijven. Die tijd willen ze niet in een hotel zitten.” Pieters en Westra zijn nu bezig om appartementen te huren schuin boven de oude Wolff-bioscoop op de Oudegracht. “Die zijn wel heel gaaf. Als ik met mijn familie ergens naartoe ga, zoek ik ook naar dit soort appartementen. We bieden dus aan wat we zelf het leukst vinden.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).