Open Monumentendag Utrecht: In Europa! - De Utrechtse Internet Courant Open Monumentendag Utrecht: In Europa! - De Utrechtse Internet Courant

Open Monumentendag Utrecht: In Europa!

Open Monumentendag Utrecht: In Europa!
Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september. Onder het motto ‘Utrecht in Europa en Europa in Utrecht!’ wordt aangesloten bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september. Onder het motto ‘Utrecht in Europa en Europa in Utrecht!’ wordt aangesloten bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Veel monumenten in Utrecht hebben een connectie met Europa. Dat wordt dit jaar uitgewerkt in vier thema’s: Sporen van Europese geschiedenis, Utrecht stad van wetenschap, Beladen erfgoed en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Europese geschiedenis

Sporen van de Europese geschiedenis vinden we vooral in panden in de binnenstad en Leidsche Rijn. Dat kan gaan om sporen uit de Romeinse tijd, om de bolwerken van Karel V, maar ook om Paushuize en panden die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog.

Hieronder vallen ook monumenten met een ‘beladen verleden’, zoals de voormalige gevangenis Wolvenplein en panden aan de Maliebaan, die in de oorlog ook wel ‘Unter den Linden’ werd genoemd.

 

Stad en universiteit

De universiteit is van grote betekenis geweest voor de stad. Vanaf de 19e eeuw verrezen aan de rand van de stad enkele monumentale laboratoria, die nu bezocht kunnen worden.

Veel van deze gebouwen hebben nu een andere functie, denk aan het Hygiënisch Laboratorium aan de Catharijnesingel, dat nu onderdeel is van het Gerechtsgebouw. Maar andersom kan ook: zo is het University College Utrecht gevestigd in de oude Kromhoutkazerne.

Forten

Europa kon ook bedreigend zijn; de Nieuwe Hollandse Waterlinie moest ons daartegen beschermen. Met de fiets kunnen liefst acht forten uit deze linie worden bezocht.

In totaal zijn meer dan zeventig monumenten geopend. De dag wordt omlijst door een uitgebreid nevenprogramma, te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).