Plak jij bewust niét? | De Utrechtse Internet Courant Plak jij bewust niét? | De Utrechtse Internet Courant

Plak jij bewust niét?

Plak jij bewust niét?
Vanaf 1 januari 2020 moeten inwoners van Utrecht een Ja-Ja-sticker op hun brievenbus plakken, als ze reclame én huis-aan-huisbladen willen ontvangen. 

Vanaf 1 januari 2020 moeten inwoners van Utrecht een Ja-Ja-sticker op hun brievenbus plakken, als ze reclame én huis-aan-huisbladen willen ontvangen. 

Omgekeerd systeem
Utrecht draait met de invoering van de Ja-Ja-sticker het huidige systeem om. Inwoners van Utrecht  zonder sticker op de brievenbus ontvangen nu nog zowel reclame als huis-aan-huisbladen. Vanaf 1 januari 2020 dus niet meer. 

Waarom voert Utrecht de Ja-Ja-sticker in?
De invoering van de Ja-Ja-sticker zorgt jaarlijks voor een grote besparing  op papier, inkt en brandstof voor het maken en verspreiden van drukwerk. Uit landelijk onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 70 kilo ongevraagd drukwerk per jaar in de brievenbus krijgt.

Uitzondering
Sommige vormen van ongeadresseerd drukwerk vallen buiten de nieuwe maatregel, zoals feitelijke informatie die geen reclame is. Dat zijn bijvoorbeeld berichten van de gemeente of van een netbeheerder.

Nee-Nee-sticker of Nee-Ja-sticker
Hebt u nu al een Nee-Nee-sticker (geen reclame en huis-aan-huisbladen) of Nee-Ja-sticker (geen reclame, wel huis-aan-huisbladen)? Dan hoeft u niets te doen. Deze stickers blijven gewoon geldig.

Wanneer en waar is de Ja-Ja-sticker te verkrijgen?
Vanaf 1 december 2019 is de nieuwe Ja-Ja-sticker te verkrijgen bij de receptie van het Stadskantoor of bij een wijkbureau. De sticker is gratis. Hier zijn ook de bestaande Nee-Nee-sticker en Nee-Ja-sticker te verkrijgen.

Meer informatie? Kijk op utrecht.nl/jajasticker.