Slecht mobiel internet op station Utrecht Centraal moet binnenkort verleden zijn | De Utrechtse Internet Courant Slecht mobiel internet op station Utrecht Centraal moet binnenkort verleden zijn | De Utrechtse Internet Courant

Slecht mobiel internet op station Utrecht Centraal moet binnenkort verleden zijn

Slecht mobiel internet op station Utrecht Centraal moet binnenkort verleden zijn
Het is een bekend probleem op station Utrecht Centraal: slecht internet op je mobiel. Met je smartphone kan je overal terecht in de stad, maar sta je op de trein te wachten op het station dan staakt de 4G-verbinding. Over een paar maanden moet ook de drukste plek van Utrecht voorzien zijn van stabiel internet.

Het is een bekend probleem op station Utrecht Centraal: slecht internet op je mobiel. Met je smartphone kan je overal terecht in de stad, maar sta je op de trein te wachten op het station dan staakt de 4G-verbinding. Over een paar maanden moet ook de drukste plek van Utrecht voorzien zijn van stabiel internet.

Slecht mobiel internet op station Utrecht Centraal? Dan ben je niet de enige. Meer dan 180.000 mensen stappen dagelijks in en uit op het station bewapend met een smartphone. Luisterend naar Spotify, whatsappend of de volgende vertrektijden checken, op het station is het vaak lastig. Terwijl er bijna overal bereik is in Nederland blijft het bereik op het station juist onvoldoende. De vier netwerkbeheerders (KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2) zijn gezamenlijk bezig om het probleem op te lossen, maar dat duurt al een tijd en heel makkelijk gaat het tot nu toe niet.

Wat speelt er eigenlijk? Onder andere dat er veel verschillende partijen een rol spelen bij het oplossen van het probleem. Zo is het station gebouwd in opdracht van de gemeente Utrecht en de Rijksoverheid, is het tegenwoordig eigendom van de NS en de gemeente, zijn er vier netwerkbeheerders die gaan over mobiel internet en is ProRail verantwoordelijk voor de technische installaties die rondom het spoor worden aangebracht.

Zowel ProRail als de netwerkbeheerders geven ook toe dat de dekking op station Utrecht Centraal onvoldoende is. Vorig jaar schreef NRC al een uitgebreid verhaal over de technische moeilijkheden die spelen bij het aanleggen van snel mobiel internet op stations en tunnels. Ook Utrecht Centraal kwam daarin ruim aan bod.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)

Station Utrecht Centraal. Foto: Robert Oosterbroek

Verbetering

Ondertussen is er nieuws te melden. ProRail heeft een vergunning afgegeven voor het aanleggen van juiste technische infrastructuur waarmee sneller en betrouwbaarder internet mogelijk moet worden. Mercedes Grootscholten, woordvoerder bij ProRail, vertelt over de uitdagingen die spelen bij soepel internet op het station: “We hebben te maken met veel partijen en met veel verschillende protocollen, dat maakt het inderdaad lastig om snel stappen te kunnen zetten. Het is niet zo simpel als ergens een kastje monteren of zoals thuis een gewoon een router plaatsen. Het moet allemaal zorgvuldig gebeuren en ook passen in het ontwerp van het station.”

Toen station Utrecht Centraal in 2016 werd opgeleverd lag de benodigde technische installatie voor het internet van de toekomst er nog niet: “Dat is toen inderdaad niet gebeurd en daarom moeten alle procedures nu weer doorlopen worden. En dat kost tijd.”

Op station Amsterdam Centraal is intussen al wel goed internet. In het NRC-artikel wordt ook uitgelegd dat dit komt omdat ze in Amsterdam eigenlijk ver vooruit liepen. ProRail is toen zelfs op de vingers getikt, omdat de technische installaties niet gekeurd waren door Bureau Spoorbouwmeesters, een onafhankelijk adviesorgaan over  ontwerp- en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector. Dus hoewel daar buiten de lijntjes werd gekleurd worden daar nu de vruchten van geplukt.

Ook in Utrecht is vooruitgang nu in beeld, want ondertussen is de vergunning door ProRail verstrekt en kunnen de vier aanbieders aan de slag om de technische installaties aan te brengen. Grootscholten: “De vier operators, ProRail en NS zijn in al enige tijd in gesprek over de aanleg van een nieuwe installatie op Utrecht Centraal (beter qua dekking en capaciteit). Er is een antenne-concept ontworpen dat goed past in het stationsbeeld en soepel toepasbaar is op andere stations. De vereiste vergunning is inmiddels gegeven.” In de loop van het jaar moet het probleem met mobiel internet dus verleden tijd zijn op station Utrecht Centraal.

 

5 Reacties

Reageren
  1. John

    .Dit is toch niet te bevatten en te geloven. Utrecht NS. het grootste en drukste spoor knooppunt ,heeft de verbindingen met 4G netwerk niet op orde ! Laat ons toch niet lachen.En als je de wollige taal leest van de woordvoerders weten ze het nog steeds niet.
    Enige tijd in gesprek : hou toch op mensen en doen en wel vandaag !, zo ingewikkeld is het niet. Niet lullen maar poetsen !

  2. Harry

    Gewoon de straling wat verhogen en straks een 5G netwerkje erovereen zodat je hersentjes nog verder worden opgewarmd. CO2 is hier niet het probleem maar de straling van mobieltjes en mast. Maar ja iedereen wil verbonden zijn.

  3. Anders

    “Wat wil je vanavond eten, schat? Spaghetti of soep?”
    -“Ik overleg het met de stakeholders lieverd. Over twee maanden kom ik met een conceptnotitie.”

    Kansloos stelletje pennenlikkers van het ergste soort.

  4. Anneke

    Dit is in maart gepubliceerd. Het is nu oktober.!!! En nog niets veranderd!!! Verbinding valt nog steeds weg op centraal utrecht!!!
    Wanneer gaat er echt iets gebeuren????

  5. Nick

    Mag inderdaad nou wel eens wat gebeuren. Betaal al genoeg voor mijn mobiele abbo bij KPN en dan heb ik niet eens verbinding op Utrecht CS. Duurt lang!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).