Vind de Negen Muzen! | De Utrechtse Internet Courant Vind de Negen Muzen! | De Utrechtse Internet Courant

Vind de Negen Muzen! 

Vind de Negen Muzen! 
Open Monumentendag Utrecht 2019

Open Monumentendag Utrecht 2019

Kunst, vermaak en spoorwegerfgoed

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het hoofdthema dit jaar is ‘Kunst & Vermaak’; in het kader van 175 jaar Spoorstad is er extra aandacht voor spoorwegerfgoed. Bijna  tachtig monumenten zijn opengesteld, omlijst door een nevenprogramma met onder meer lezingen, speciale rondleidingen en andere activiteiten. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl. We blikken deze week alvast vooruit.

Clio, Kalliope, Euterpe en Urania: wie kent ze niet? Op Open Monumentendag leiden ze ons met nog vijf andere Muzen langs de monumenten van Kunst en Vermaak! In deze Muzenroute is tevens een puzzelopdracht opgenomen, waarmee een mooie prijs te winnen valt!

In de Griekse mythologie waren de Negen Muzen de godinnen van de kunst en de wetenschap. Zij waren de dochters van oppergod Zeus en iedere muze was de inspiratie voor haar eigen kunstvorm.  Zo was Euterpe de muze van het fluitspel, Terpischore van de dans en de poëzie, Melpomene de muze van de tragedie en Thaleia die van de komedie. Deze kunstvormen zien we alle terug in de monumenten uit de Negen Muzen-route, die ons in Utrecht langs belangrijke monumenten van kunst en vermaak leidt. De meeste daarvan zijn ook speciaal daarvoor ontworpen; denk aan de Stadsschouwburg en het Academiegebouw, het conservatorium op de Mariaplaats, maar ook aan de binnenstadskerken en Museum Speelklok. Ons woord ‘museum’ betekent ook letterlijk ‘gebouw van de muze’.  

In samenwerking met hoofdsponsor AM is een leuke en tegelijk leerzame puzzeltocht uitgezet rond de Negen Muzen. Voor de winnaar wacht een prijs ter waarde van 250 euro. Met hulp van de Muzen en de aanwijzingen in de Monumentenkrant moet een lettercombinatie worden gevonden die nog dezelfde dag moet worden ingeleverd bij de informatietent op het Domplein. Rond kwart over vier zal de notaris hier het winnende lot trekken. 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).