De Yard als kweekvijver voor nieuw skatetalent: ‘Skaten hield me van de straat’ | De Utrechtse Internet Courant De Yard als kweekvijver voor nieuw skatetalent: ‘Skaten hield me van de straat’ | De Utrechtse Internet Courant

De Yard als kweekvijver voor nieuw skatetalent: ‘Skaten hield me van de straat’

De Yard als kweekvijver voor nieuw skatetalent: ‘Skaten hield me van de straat’
Jonny Ganseman (secretaris): “De Yard is een klein paradijs in Utrecht.” Foto: Floris van Bodegraven
Een plek waar jongeren zonder problemen kunnen samenkomen en mooie herinneringen kunnen creëren. Net zoals hij vroeger zelf deed. Dat is wat Jonny Ganseman (26) voor ogen heeft bij De Yard, een betonvlakte van ongeveer vierduizend vierkante meter tussen het spoor en de kruisvaart die in de afgelopen maanden is omgetoverd tot een paradijs voor skaters.

Een plek waar jongeren zonder problemen kunnen samenkomen en mooie herinneringen kunnen creëren. Net zoals hij vroeger zelf deed. Dat is wat Jonny Ganseman (26) voor ogen heeft bij De Yard, een betonvlakte van ongeveer vierduizend vierkante meter tussen het spoor en de kruisvaart die in de afgelopen maanden is omgetoverd tot een paradijs voor skaters.

Wat is het initiatievenfonds?

Het initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk: voorbeelden waarbij mensen zich inzetten voor en met elkaar in de buurt, wijk of stad. Iedereen die een goed idee of plan heeft, kan een bijdrage aanvragen.

Jonny Ganseman is secretaris van de stichting die De Yard sinds kort beheert. Skateboarden is zijn lust en zijn leven. “De oude Yard, die hier tot ongeveer 2007 lag, was mijn tweede thuis”, zegt hij. “Ik heb hier een heel goede jeugd gehad, ik was hier elke dag en heb al mijn favoriete skateboarders uit binnen- en buitenland gezien. De Yard hield me van de straat, hier werd je niet telkens weggestuurd.” De ‘oude’ Yard was gevestigd in de gekraakte resten van de expeditiegebouwen op het Kruisvaartterrein. De eigenaar van het terrein, de NS, had nieuwbouwplannen, dus de skaters moesten verdwijnen. De gebouwen werden gesloopt.

Door de crisis liepen die nieuwbouwplannen vertraging op. Drie jaar later was er nog niets veranderd. Twee skaters ontdekten dat de oude betonnen vloer van de gebouwen onder het puin was blijven liggen, waarna een groep jongeren met de hand het terrein puinvrij probeerde te maken.

Dat schiet niet echt op; in twee weken hebben ze een stuk van honderd meter lang vrij kunnen maken. “We beseften dat we een graafmachine nodig hadden”, vertelt Jonny. “Maar om een graafmachine te kunnen gebruiken, hadden we een vergunning nodig. En het terrein was niet van ons.”

De stichting

Met hulp van de lokale SP-fractie ontstond er een stichting die daar verandering in wilde brengen. Er werd gedemonstreerd, handtekeningen verzameld en contact gezocht met de NS, de gemeente en ProRail. Er werd een crowdfunding-actie gestart om de schoonmaak te kunnen betalen en schansen en andere skate-objecten neer te kunnen zetten. Die bracht lang niet genoeg geld op, waarna de stichting een aanvraag indiende bij het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht.

Na het indienen van een uitgewerkt plan, waarin ook goed naar het belang van de buurt is gekeken, kende de het fonds de subsidie toe. “De buurt is belangrijk. Mensen moeten om negen uur hun kids naar bed brengen, dan moeten ze geen overlast van ons hebben.” Een klein team van vrijwilligers met een klein budget onderhoudt het uitgestrekte terrein. De bedoeling is dat er straks ook skatelessen worden gegeven en af en toe evenementen plaatsvinden – onmisbaar als skaten in 2020 een Olympische sport wordt.

“Zonder het initiatievenfonds was het niet gelukt De Yard terug te brengen”, zegt Jonny terwijl hij uitkijkt over het terrein. De skaters hebben het park vooralsnog voor een jaar in bruikleen van de NS en hij is blij dat ze destijds de stap hebben gezet het officiële proces in te gaan. “Je moet geduld hebben tot je iets bereikt; we hebben in twee, drie jaar geleerd hoe het gaat.” Jonny: “Vroeger was het hier toch een beetje obscuur. Nu kunnen bewoners veilig hun hond uitlaten. De Yard een fatsoenlijke, overzichtelijke buitenplek waar jonge skaters tussen de ‘grote jongens’ kunnen oefenen. Het is een soort cadeau voor de jeugd.”

2 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Geweldig initatief en voorbeeld van hoe je van (en met) weinig toch iets heel leuks kan creeren. Ga gauw een keer een kijkje nemen.

  2. Michel Eggermont

    Gefeliciteerd

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).