107 Utrechtse basisscholen zetten handtekening onder nieuw aanmeldbeleid 107 Utrechtse basisscholen zetten handtekening onder nieuw aanmeldbeleid

107 Utrechtse basisscholen zetten handtekening onder nieuw aanmeldbeleid

107 Utrechtse basisscholen zetten handtekening onder nieuw aanmeldbeleid
Het nieuwe aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen wordt nu ook door de scholen zelf omarmd. 107 van de 110 basisscholen in de stad ondertekenden donderdag de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe procedure. Vanaf 1 oktober worden Utrechtse kinderen als ze drie jaar worden centraal ingeschreven via één aanmeldformulier.

Het nieuwe aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen wordt nu ook door de scholen zelf omarmd. 107 van de 110 basisscholen in de stad ondertekenden donderdag de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe procedure. Vanaf 1 oktober worden Utrechtse kinderen als ze drie jaar worden centraal ingeschreven via één aanmeldformulier.

Afgelopen jaren was er veel discussie over de manier waarop kinderen moesten worden aangemeld op basisscholen in Utrecht. Uit onderzoek bleek dat de zogenoemde ‘vooraanmelding’, wat inhoudt dat kinderen al op jongere leeftijd dan drie jaar oud kunnen worden ingeschreven op een basisschool, op een aantal scholen in de stad automatisch leidde tot toelating van het kind. Daarmee overtraden die scholen de wet.

In januari werd bekend dat het aanmeldbeleid in Utrecht drastisch gaat veranderen. Het aanmelden moet daarmee eerlijker, opener en eenvoudiger worden, zei wethouder Anke Klein destijds. De gemeente Utrecht en de Utrechtse schoolbesturen hebben nu dus een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin de gemaakte afspraken staan. Die afspraken zijn opgesteld samen met ouders, onderwijsprofessionals, raadsleden en de schoolbesturen in de stad.

Trots

Klein zei trots te zijn dat het nieuwe aanmeldbeleid er komt. “Ik ben ontzettend trots dat ouders, onderwijsprofessionals, raadsleden en de schoolbesturen zo hard samen hebben gewerkt om een nieuwe manier van aanmelden voor de basisscholen in Utrecht te realiseren, én dat bijna alle scholen akkoord zijn om dit te realiseren na de zomervakantie”, aldus Klein.

“Het is echt een belangrijke stap voor alle ouders en kinderen in Utrecht. Door te zorgen voor heldere afspraken, krijgen alle kinderen evenveel kans om zich aan te melden op een school van hun voorkeur.”

“Het is echt een belangrijke stap voor alle ouders en kinderen in Utrecht” – wethouder Anke Klein (Onderwijs)

Samen doen

Ook Sanne van den Hoek, voorzitter gemeenschappelijke medezeggenschapsraden (GMR) van SPO Utrecht, is blij. “We zijn heel blij dat met het nieuwe systeem waarin ieder kind een gelijke en eerlijke kans krijgt en dat scholen niet meer met ‘vervuilde’ wachtlijsten zitten. Iedere ouder in Utrecht kent de verhalen over aanmelden op jonge leeftijd en dat ouders voor de zekerheid soms bij meerdere scholen hun kind aanmeldden. Dat is straks verleden tijd”, aldus Van den Hoek.

“We zijn heel blij met het nieuwe systeem waarin ieder kind een gelijke en eerlijke kans krijgt” – Sanne van den Hoek, voorzitter GMR van SPO Utrecht

“Het is ook fijn dat de schoolbesturen en de gemeente dit samen doen, want zo’n systeem werkt pas echt goed als de meeste scholen meedoen. We zijn heel benieuwd hoe het in de praktijk gaat werken, of het echt gaat lukken om alle ouders te bereiken en wat het effect is op verdeling tussen scholen. De gemeente heeft toegezegd dat goed te monitoren. Dat gaan we zeker volgen!”

In gesprek

Van de 110 basisscholen in de stad hebben 107 scholen de overeenkomst ondertekend. De wethouder schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het college in gesprek blijft met de scholen die nog niet hebben getekend. “We blijven in gesprek met de Vrije School Utrecht en Happy Kids en zorgen dat de aanmeldingsprocedures goed op elkaar blijven aansluiten.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Lauk

    Welke scholen doen hier niet aan mee, en wat zij hun argumenten?

  2. Koel Hoofd

    “We zijn heel benieuwd hoe het in de praktijk gaat werken, of het echt gaat lukken om alle ouders te bereiken en wat het effect is op verdeling tussen scholen. ”
    Het is dus een sociaal experiment met onschuldige kleuters.
    In wat voor maatschappij leven wij eigenlijk dat dit kennlijk normaal wordt gevonden?

    Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor gelijke kansen. Maar ons onderwijs is sinds de jaren negentig compleet verziekt door linkse betweters.
    Met dramatisch resultaat want tegenwoordig kunnen kinderen niet eens meer rekenen als ze van de lagere school af komen. Bron:
    https://nos.nl/artikel/2375953-kinderen-zouden-veel-beter-kunnen-rekenen-zegt-inspectie.html

  3. Dirk

    Mooi initiatief. Ik kijk ernaar uit dat de gemeente dit principe ook toepast op de wachtlijsten voor de sociale woningbouw.

  4. Kees

    Wat wel eens vergeten wordt is dat het het populaire ‘gelijke kansen’ ook minder kansen biedt aan anderen.

  5. Baliekluiver

    Het tegengaan van segregatie is uit het accoord gehaald, en de scholen blijven het laatste woord houden over toelating. Daarmee hoeft dit experiment niet eens te mislukken om de probleem van wat ik gemakshalve maar even de ‘witte en zwarte scholen’ noemt gewoon in stand te houden. Een gemiste kans dus, en zo worden de onevenredig grote vrijheden van het bijzonder onderwijs maar weer eens heel erg duidelijk!

  6. Utrechter

    De wethouder is trots dat de basisscholen hebben beloofd op te zullen houden met het overtreden van de wet? Wow. De wereld wordt steeds gekker…

  7. Alain

    @Lauk

    De raadsbrief (https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/1430a3e3-1672-47d5-b084-8f578e6e3163) spreekt van de besturen van “Vrije School Utrecht” en “Happy Kids”, die blijkbaar samen 3 scholen bestieren.

    Ik mag toch wel hopen dat nabij de school wonen enige voorrang zal geven? Het lijkt me niet bepaald een praktische benadering als je met pech plots vanuit Lunetten elke dag je kind naar een school in De Meern moet leuren, of vanuit Kanaleneiland naar Tuindorp

  8. Pee

    Dan is de kans groot dat als je in de buurt van een school woont je alsnog de kinderen in een andere wijk op school moet doen.
    Dat gebeurt met de auto en dan krijg je daar weer toestanden van.

  9. Moniek

    Het “bijzonder” onderwijs nu eindelijk eens afschaffen zou helpen.

  10. Piet

    @Lauk dat staat in het artikel 2 schoolbesturen die van Happy Kids en de Vrije school Utrecht.
    Zou mooi zijn geweest als jij ook primair onderwijs had mogen doen, scheelt een hoop verwarring.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).