117 boetes voor fietsers zonder licht bij Van Sijpesteijntunnel | De Utrechtse Internet Courant 117 boetes voor fietsers zonder licht bij Van Sijpesteijntunnel | De Utrechtse Internet Courant

117 boetes voor fietsers zonder licht bij Van Sijpesteijntunnel

117 boetes voor fietsers zonder licht bij Van Sijpesteijntunnel
Archieffoto van politiecontrole in Utrecht.
De Utrechtse politie heeft maandagochtend 117 fietsers bekeurd omdat ze geen goede verlichting hadden. Het aantal boetes in 40 minuten was volgens de politie ‘schrikbarend’ hoog.

De Utrechtse politie heeft maandagochtend 117 fietsers bekeurd omdat ze geen goede verlichting hadden. Het aantal boetes in 40 minuten was volgens de politie ‘schrikbarend’ hoog.

Agenten hadden zich maandagochtend opgesteld bij de Van Sijpesteijntunnel in het centrum van Utrecht. In 40 minuten tijd werden 117 voorbijgangers betrapt die geen goede fietsverlichting hadden.

“Afgezien dat het erg onveilig is, fietsen zonder licht, is een boete 55 euro en lampjes maar een paar euro”, schrijft de politie. “Aankomende periode zullen we intensief blijven controleren. Zorg dus dat verlichting in orde is.”

33 Reacties

Reageren
 1. Martin

  Ik zou bijna zeggen maar 117 bekeuringen, want 80-85 % van de fietsers in Utrecht rijdt zonder verlichting.

 2. Tim

  Niet vreemd dat het aantal zo hoog is. De pakkans is heel lang zo laag geweest, dat je niet eens meer de moeite neemt om een set bij de supermarkt te halen.
  Nu ook meer controleren op door rood rijden(bij juist afgestelde stoplichten) en ander roekeloos rijgedrag. Je zult zien dat je enorm kunt cashen met boetes.

 3. Rethep

  Wat mij betreft kan dit niet genoeg gehandhaafd worden!
  Als maaltijdbezorger op de fiets, die zelf zoveel mogelijk als ‘een heer in het verkeer’ rijdt(!), erger ik mij aan de vele fietsers zonder licht, die vaak nog eens meerdere overtredingen tegelijk begaan (geen voorrang verlenen, tegen de richting in op fietspad, enz. enz.). Jammer dat het boetebedrag zo laag is!

 4. Herman

  Dapper hoor!
  Gaan ze nu ook verkeersgedrag in andere wijken zoals kanaleneiland of overvecht handhaven?

 5. Harry

  Hulde!
  Graag iedere dag, desnoods flitsen, ook voor appen op de fiets!
  Werd de hoogste tijd!

 6. MJPD

  @Rethep
  Het zijn juist de maaltijdbezorgers die de meeste overtredingen begaan, die u opnoemt… Goed bezig hoor, maar u bent echt een uitzondering.

 7. JdV

  Goed zo. Gewoon dagelijks controles net zolang de fietsers zich aan de regels houden. En die boetes mogen wel worden verdubbeld.

 8. Anton

  Heel goed deze controlles. Als automobilist heb je daar last van, de zichtbaarheid van de fietsers is nul! Rijdt je ze aan, dan ben als motorvoertuig gewoon de lul!

 9. Rottebert Peermans

  Ik erger me kapot aan fietsers zonder licht die heel nonchalant hun voorrang “nemen” in het donker. Deze gaan dan ook vanaf nu kennis maken met mijn zwaar opgevoerde toeter en als ze pech hebben met mijn bumper.

 10. Gips

  Ik woon centrum stad
  Zonder licht,,zeker 80 procent
  Heb nog nooit gezien dat politie een bon uitschreef

 11. Jolanda

  Heel goed!
  Jammer dat dit vaak maar een enkele keer per jaar gebeurt, zodat niemand er wat van leert en men gewoon doorgaat.
  Handhaving verdient zichzelf gewoon terug als er meer gehandhaafd wordt. Boetes mogen minimaal verdubbeld: dat zal ze leren!

 12. Cico

  @Herman: nee joh, dat levert weerstand op en dan moet de politie weer versterking oproepen (die er niet is). Dit is veeeel beter. Volgend jaar weer

 13. Massegast

  Geeft mij de gelegenheid om de slechte verlichting van de Sijpesteyntunnel weer eens onder de aandacht te brengen. Eigenlijk is die verlichting nooit goed geweest. Je rijdt een donkere buis in. Link voor fietsers, maar ook voor voetgangers extra onveilig om daar in de avond doorheen te lopen. Dus overheid!? Eerst je eigen verlichting tip top in orde en dan pas anderen gaan bekeuren.

 14. [email protected]

  Waarom niet gewoon goede verlichting op je voertuig, gewoon een stuk respect naar je mede weggebruikers.

 15. Lombokker

  Volkomen terecht. Uit eigen waarneming schat ik dat zo’n 30% van de fietsers zonder verlichting rijdt. En daarmee niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar brengt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten als ze een ongeluk veroorzaken.
  Bijvoorbeeld de kosten voor verleende gezondheidszorg, die uiteindelijk door de gemeenschap moeten worden opgebracht. Bij blijvende invaliditeit kan dat zo maar zomaar in de miljoenen kunnen lopen. Daarbij vergeleken is de boete van € 55,- slechts een schijntje.

 16. Bert

  @massegast

  Als de overheid eerst pas hun eigen zaken op orde moet hebben, voordat ze bekeuringen mogen schrijven, komt er natuurlijk nooit geld in het laadje.

 17. Robert

  Hulde, hulde, hulde! Laat het de springplank zijn voor fatsoenlijke handhaving van de fiets anarchie. Beter voor de automobilist, maar nog veel meer voor de veiligheid van de fietsers zelf; dat lukt ze helaas niet uit eigen verantwoordelijkheid. Dat de boetes omhoog mogen lijkt me duidelijk, want ze hebben blijkbaar in de huidige vorm geen effect.

 18. Berend

  Ja, die fietsers op de verlichte fietspaden moet je hebben. Dat levert toch niks op. Die controles op toegangswegen naar “de” wijken op gestolen auto’s, achterstallige boetes en bijkomende onregelmatigheden, daar pak je criminelen mee.

 19. Rethep

  @MJPD
  Ik kan niet voor mijn collega’s praten, maar mij werd me door mijn organisatie verteld mij aan de verkeersregels te houden en niet ‘als een cowboy tekeer te gaan’. Veiligheid voorop voor iedereen werd er gezegd, waar ik het helemaal mee eens ben. En bekeuringen dan ook zelf betalen.

  Ik vraag me af hoe het eigenlijk zit met de aansprakelijkheid als iemand zonder licht een ongeluk veroorzaakt. Dat zou wel eens een dure zaak (moeten) kunnen worden voor diegene.

 20. Rethep

  @Massegast
  Daar heb je gelijk in. Ook voor de tunnel, aan beide kanten, is het licht slecht (veel te donker). Om nog maar niet te spreken van het fantasieloze ‘led-kunstwerk’ onder de bus-fly-over. Het verblind vooral fietsers. Als lichtontwerper (zelf) zou ik dat heel anders gedaan hebben.

 21. Peter

  Als een lampje een paar euro kost geeft die dan bij de boete kado, zo dragen jullie direct bij aan de veiligheid. Oh wacht het gaat natuurlijk om het geld.

 22. Bernhard

  Goedzo. En nu een actie tegen opgevoerde/onverzekerde/gestolen scooters in Overvecht. Oh, wacht…

 23. waldorff

  @Peter: wat een kul redenatie: dus bij het niet bij je hebben van een geldig vervoersbewijs in de trein krijg je een treinkaartje? bij eten in een restaurant zonder te betalen krijg je het toetje etc. etc.
  Zorgen voor goede verlichting op je fiets is heel simpel (hema lampjes a €2,-)én je eigen verantwoordelijkheid.

 24. Toine Goossens

  En dan maar klagen over snorscooters op het fietspad. Dank, politie, dat u laat zien waar het echte gevaar schuilt.

  Voor de draaideur fietsers de boetes verdubbelen. Discipline voor fietsers is hard nodig.

 25. Katja

  En ook graag al die spookrijders op de bon, is ook gevaarlijk.

 26. Hadjememaar

  Als notoir fietspiraat ben ik vóór regelmatige handhaving. Ik ben in Utrecht nog nooit staande gehouden. Ik heb wel altijd licht, rij niet met een telefoon in mijn hand of een koptelefoon op mijn hoofd, maar voor de rest maak ik lekker vaart. Da’s niet goed natuurlijk.

 27. Massegast

  @Bert — De overheid leeft niet van die paar bekeuringen. Kijk maar eens naar je maandelijkse bruto-netto traject. Dat brengt pas geld in het laatje

 28. cas

  @ Hadjemaar, jij bent dus ook zo’n aso die zijn hand uitsteekt als hij afslaat en belt wanneer hij er langs wilt….. vind ik echt niet kunnen….

 29. isabelle

  Hartstikke goed! Vaker doen, ook buiten het centrum. Op de Amsterdamsestraatweg kun je er ook veel geld mee verdienen!

 30. bee

  ga maar eens een avondje op de troelstralaan staan dan pakken ze minimaal het dubbele.

 31. Toine Goossens

  Ik was gisteren met de kleinkinderen bij de drukste Haagse halte voor trams en bussen. Tot mijn grote verrassing kon ik daar gewoon lopen. Probeer dat eens op het Vredenburg. Het hele voetgangersperron staat vol fietsen. Absoluut belachelijk.

  Het bewijst dat er veel mis is met de mentaliteit van de Utrechtse fietsers. Die hebben lak aan andere burgers. Zowel in de discussies op DUIC als in de praktijk., zoals keer op keer blijkt. Wat gaat wethouder Lot van Hooijdonk doen om dat te veranderen? Laat zij daar eens mee beginnen i.p.v. minder validen de stad uit te jagen.

 32. Rethep

  O ja, nog vergeten: 117 x 55 euro = ong. 6.500 euro! In 40 minuten verdiend.
  Geld tekort voor meer blauw op straat?? Ik zou het wel weten!

 33. Rethep

  O ja, ook fietsers die zo’n ledlampje dragen waarvan de batterij zo goed als leeg is! Wat mij betreft graag afschaffen die (gedoog)ledlampjes en fatsoenlijk, vast (led)licht op iedere fiets verplichten.
  Controle lijkt me bij uitstek geschikt voor dienst ‘Handhaving’ i.p.v. ‘oom agent’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).