Op de hoek van de Ganzenmarkt en de Oudegracht heeft wethouder Kees Diepeveen het eerste straatnaambord in de binnenstad vervangen. Op zo’n 1200 plekken worden de aluminium varianten van muren en paaltjes geschroefd en worden er emaillen bordjes teruggeplaatst.
De huidige hardblauwe aluminium borden worden vervangen door donkerblauwe straatnaamborden van email. De gemeente Utrecht brengt hiermee de straatnaamborden in de binnenstad weer in oude staat terug.
Vroeger waren alle straatnaamborden in Utrecht van email. Er hangen zelfs nog borden in de stad die zo’n 100 jaar oud zijn. Deze ouderwetse borden passen volgens de wethouder beter bij het historische karakter van de binnenstad. De nieuwe borden krijgen ook het oude lettertype.
Tekst loopt door ander afbeelding
“Een mooi moment”, zei wethouder Kees Diepeveen toen hij wat wankelend op de trap het eerste bordje in de muur schroefde. Dit jaar worden er nog zo’n 250 straatnaamborden vervangen. De komende vier worden er in totaal 1200 bordjes vervangen.
De bordjes zijn volgens de gemeente sowieso aan vervanging toe, de oude straatnaamborden worden gerecycled. De emaillen borden gaan soms wel 100 jaar mee, die van aluminium 10 tot 20 jaar.
15 Reacties
ReagerenRecycelen is zonde. Bied ze te koop aan netzoals de NS.
Heeft Diepenveen wel een Veiligheids Certificaat voor Aannemers? Want dat zou hij weten dat werken op een trap best wel onveilig is.
LOL @paul, een gecertificeerde steiger bouwen beter? 😀
Wat leuk! De Ganzenmarkt, ik heb er 4 jaar lang voetstappen gemaakt. Destijds zat ik op de Vakschool voor de Detailhandel, recht tegenover de toenmalige entree van de Burgerlijke Stand. We schrijven 1969-1973. Herinneringen komen terug….
“Deze ouderwetse borden passen volgens de wethouder beter bij het historische karakter van de binnenstad.”.
Op zich vind ik dat een prima gedachte, welke de gemeente ook zou mogen hebben hanteren bij de bouw van Hoog Catharijene, die kolossen in Wijk-C, de singeldemping en ga zo maar door.
Mooi initiatief!
Ik zie op de foto het verschil niet met de oude bordjes. Misschien een oud en nieuw bordje plaatsen om te vergelijken?
Hadden ze de oude moeten laten zitten, scheelt geld, maar ja, alles moest zo nodig een “kwartier” worden.
@Gregor: Dat had inderdaad wel handig geweest, maar je kunt op Google maps ong wel zien hoe het oude bordje er uit zag (als ik hier een link mag plaatsen):
https://www.google.nl/maps/@52.0919177,5.1189454,3a,35.5y,133.26h,102.28t/data=!3m7!1e1!3m5!1sHX89RTUQW87DW3weR__XpA!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DHX89RTUQW87DW3weR__XpA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D36.746%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
wat kost zon bordje de gemeente ? Schat in iets van 100 E plus 100 E voor het ophangen. Beetje calculatie als bij de nieuwe tramlijn. Gewone burgers betalen op internet 60 E voor een emaille straatnaambord en bij grotere afnames de helft.
Katja, juist geformuleerd. De Utrechtse binnenstad word totaal ge-ver-kwartiert. Binnen niet al te lange tijd moet dat mooie, geemaileerde bord Ganzenmarkt er waarschijnlijk weer af, omdat het hier dan Ganzenkwartier heet.
En de oude borden kunnen beter op een leukere manier gerecycled worden….door ze te verkopen, zoals Moeder Gans al voorsteld. Daar doe je veel Utrechters een plezier mee, en het brengt meer op dan het verkopen als oud metaal.
@Hetty:
Die “kwartieren” heb ik ook nooit begrepen.
Voor mijn gevoel is de binnenstad er simpelweg niet groot genoeg voor. Eén keer struikelen, en je bevindt je in een ander kwartier. De binnenstad is groot genoeg om over een “binnenstad” te kunnen spreken, en daar houdt het dan ook wel op.
Zelfs als je het begrip oprekt naar de aangrenzende 19e eeuwse wijken is er eigenlijk geen verschil in functionaliteit of diversiteit te vinden op basis waarvan je het als een “kwartier” of enige ander benaming zou kunnen geven.
Niemand die ik ken praat in kwartieren. Ik heb nog nooit iemand een toerist of medebewoner horen uitleggen “…oh, maar daarvoor moet je in het x-kwartier zijn…”.
Meest waarschijnlijk is er enkele jaren terug rond de kerst een powerpoint-presentatie gegeven op het stadhuis, waarbij de bitterballen bijzonder goed smaakten, zeker in combinatie met de gluhwijn, en werd onder luid gejuich van alle deelnemenden de indeling in kwartieren een feit.
Jammer dat de gemeente niet gekozen heeft voor de echte oude straatnaamborden met uitleg over de straatnaam ☹️
Ganzenkwartier svp!
Waar zijn die gemaakt, vindt het mooie straatnaamborden.
Ik wil er ook 1 bestellen voor in de straat.