Deze week 14 bomen weg om plaats te maken voor singel - De Utrechtse Internet Courant Deze week 14 bomen weg om plaats te maken voor singel - De Utrechtse Internet Courant

Deze week 14 bomen weg om plaats te maken voor singel

Deze week 14 bomen weg om plaats te maken voor singel
Artist impression van het laatste gedeelte van de singel dat moet worden doorgetrokken.
Veertien bomen die aan de singel staan, op de plek waar straks het water moet stromen, worden deze week gekapt. Dit is nodig om het laatste deel van de Utrechtse singel in ere te herstellen.

Veertien bomen die aan de singel staan, op de plek waar straks het water moet stromen, worden deze week gekapt. Dit is nodig om het laatste deel van de Utrechtse singel in ere te herstellen.

Om de singel weer rond te maken, start de aannemer dit voorjaar met het inrichten van het werkterrein. In de zomer zal hij kabels en leidingen in het gebied gaan verleggen. Deze week worden veertien bomen gekapt die weg moeten om plaats te maken voor de singel.

In maart zijn de takken al gesnoeid om te voorkomen dat er vogels in nestelen. Tijdens de kap is een ecoloog aanwezig. Hij kijkt of er een nest aanwezig is. Is dat zo? Dan wordt die boom niet gekapt. Een deel van het park bij de Catharijnesingel wordt afgezet om de kap mogelijk te maken. Ook wordt er een afscheiding geplaatst om de bomen die blijven staan te beschermen.

Later dit jaar start de sloop van de betonnen bak waar jarenlang het verkeer overheen raasde. In 2020 is het werk afgerond en is het weer mogelijk een rondje rond de binnenstad te varen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Scepticus

  Een beetje verneukeratief. Beeld eens een art impression af de andere kant op. Dan ziet het er heel wat minder idyllisch uit.

 2. Utrechter

  Om over 50 jaar die singel weer te dempen, die betonnen bak weer aan te leggen en andere bomen weer te planten ….

 3. henk

  @ Scepticus en Utrechter.

  Goed werk uw comments! Het glas is ten slotte altijd half leeg!

 4. Gerard

  Utrecht en artist impressions is niet zo’n gelukkige combi. Pak die afbeeldingen van het stationsgebied van een paar jaar geleden er maar eens bij, dan denkt je echt dat je naar een heel andere stad zit te kijken.

 5. G.H.

  @Gerard: Quatsch. DUIC heeft vorig jaar een artikel gepubliceerd waarin artist impressions naast het uiteindelijke resultaat werden gelegd.
  Zelfs de zuurste reaguurders moesten beamen dat het eindresultaat vaak verrassend dichtbij de artist impression uit was gekomen.

  @Utrechter: Hoe komt u daar nu bij? Onderbouwing graag.

 6. Gerben

  @Gerard, kijk even op : https://www.duic.nl/algemeen/fotos-leken-de-artist-impressions-van-utrecht-eigenlijk-wel-op-de-werkelijkheid/
  Dit is wat DUIC erover schreef.

 7. Scepticus

  Mensen hebben helaas geen ogen aan alle kanten. Maar ze draaien zich wel eens om. En in dat geval zien ze dan vooral grootschalige, mensvijandige hoogbouw van beton, staal en glas, een bodem van voornamelijk steen en asfalt en maar heel weinig zacht glooiende groene oevers met fraaie bomen en struiken, zoals in de richting van de Smeebrug.

 8. Gerard

  Beste G.H. en Gerben,
  Voor mensen zoals jullie (en kennelijk ook voor DUIC) maken ze dus artist impressions! Het is namelijk maar net wat ze je willen laten zien (of niet willen laten zien) en hoe ze je het laten zien.
  Als we dan toch gaan vergelijken kijk dan even op http://www.cu2030.nl/images/1_10-masterplan-stationsgebied.pdf waarin de ‘winnaar’ van het referendum (Visie A Stadshart Verruimd) wordt uitgewerkt. Scroll door naar pag. 68, Doorsnede B: Catharijnesingel ter hoogte van het Muziekpaleis en probeer de maatvoering en de verhoudingen te vergelijken met de artist impression en de foto op die DUIC pagina. Let goed op de verhoudingen van de geplande ruimte voor poppetjes, autootjes en boompjes (die op de foto al helemaal ontbreken omdat daar allang geen ruimte meer voor is in dit ‘Verruimde Stadshart’).

 9. Joey

  @Gerard

  Dat masterplan is van eind jaren 90 . Dat precies zo bouwen als gepland was heel dom geweest. De laatste jaren is de stad namelijk een klein beetje gegroeid qua inwoners en zijn de wensen mbt openbare ruimte, werken en wonen nogal veranderd. Alle bouwprojecten zijn de laatste jaren aangekondigd met een render. En zoals Duic zelf toe moest geven is het verschil tussen render en eind resultaat niet heel groot.
  Maar goed je mag wat er staat niet mooi vinden…. iets met smaak en twisten.

 10. Johannes

  @ Gerard

  Lijkt best wel op wat het geworden is. Behalve dan dat er opeens plompverloren een bakbeest van een poortgebouw in de weg staat….

 11. Zonnewende

  Helemaal eens met Johannes!
  Dat Poortgebouw is écht de Neudeflat van deze eeuw volgens mij.

  Verder is stukje bij beetje de overkapping steeds breder geworden.

  Het was juist de bedoeling om het leefbaarder en opener te maken. Maar in plaats van 2 passages van zo’n 20 meter breed, is er nu 1 passage van 120 meter breed.

  Met wat Kleppiere zo mooi noemt ‘250m2 waterbeleving’ door de 3 bassins binnen.

  Lees en bekijk dit maar eens:

  https://utrecht.groenlinks.nl/nieuws/een-open-singel-het-stationsgebied-update

  Voorstel concept Kleppiere:
  Voor het gemak toveren ze even het Poortgebouw eg uit de impressie!?!
  http://www.bouwpututrecht.nl/2011/05/26/kleine-overkluizing-van-de-singel/

  Visie definitief Kleppiere:
  https://hoog-catharijne.klepierre.nl/BREEAM

 12. Zonnewende

  Wat betreft het Masterplan: daarin wordt de traverse steevast als smal, laag en transparant weergegeven.

  Kijk maar op:
  Pag. 38: Gebied langs singel wordt als medium bestempelt, dus basis is 25m hoog, incidenteel 45 meter hoog.
  Pag. 71: foto impressie laag en van glas
  Pag.73: foto impressie smal en laag

  Helaas zijn vele plannen gesneuveld omdat we de pech hadden dat de definitieve plannen in de crisis beklonken werden…

 13. Katja

  Voordat de bomen zo groot worden als in het plaatje zijn we al 50 jaar verder.
  En waarom de bomen niet uitgraven en weer neerzetten ?
  Groen Links kapt groen, grappig hoor….

 14. Fred

  Mij lijkt het water veel smaller dan het in de jaren zestig was. Dat viel me trouwens bij de Nieuwekade ook al op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).