1400 handtekeningen tegen opvang minderjarige asielzoekers De Meern | De Utrechtse Internet Courant 1400 handtekeningen tegen opvang minderjarige asielzoekers De Meern | De Utrechtse Internet Courant

1400 handtekeningen tegen opvang minderjarige asielzoekers De Meern

1400 handtekeningen tegen opvang minderjarige asielzoekers De Meern
Het pand in De Meern. Bron: Google Streetview 2019
Veel omwonenden zitten niet te wachten op een opvang voor minderjarige asielzoekers in De Meern. Volgende week worden er zo’n 1400 handtekeningen overhandigd aan de gemeente. De betrokkenen menen dat er geen draagvlak is voor asielzoekers in deze buurt.

Veel omwonenden zitten niet te wachten op een opvang voor minderjarige asielzoekers in De Meern. Volgende week worden er zo’n 1400 handtekeningen overhandigd aan de gemeente. De betrokkenen menen dat er geen draagvlak is voor asielzoekers in deze buurt.

Kinderen die in Nederland in een asielprocedure zitten krijgen altijd opvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is daarom regelmatig op zoek naar geschikte locaties voor kleinere opvangplekken.

Het COA wil aan de Meentweg een opvang openen voor asielzoekers in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. De jongeren hebben een onzekere verblijfstatus en kunnen hier tijdens de asielprocedure verblijven en krijgen begeleiding. De gemeente Utrecht steunt het plan van COA.

Een groep bewoners uit De Meern ziet het plan echter niet zitten. Zij menen dat er geen draagvlak is voor de opvang. De locatie zou te afgelegen liggen en niet aansluiten bij de buurt. Met het aanbieden van de handtekeningen hoopt de groep dat de opvang er niet komt.

17 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Toch mooi om te zien dat iedereen altijd heel tolerant is totdat het in hun Own Backyard gebeurt.

 2. Jos

  Dus nu is het een probleem dat de locatie te afgelegen ligt?

  Er wordt altijd wel een reden gezocht.

  En voor wat eigenlijk?

  Dit gaat om kinderen die al in de procedure zitten, uit bewezen gevaarlijke landen komen en moederziel alleen hier zijn.

  Het feit dat deze mensen/ kinderen al zo vijandig bejegend worden zorgt er juist voor dat ze geen enkele binding met onze samenleving krijgen, waardoor het risico om buiten de maatschappij te staan, met alle gevolgen van dien, alleen maar veel groter wordt.

 3. MJPD

  @Bill
  Die Nederlandse zogenaamde “tolerantie” is vaak “onverschilligheid. Werkelijk waar niemand zit te wachten op een opvang in de buurt voor minderjarige asielzoekers met een onzekere verblijfstatus, vaak de gelukszoekers uit veilige landen. Kijk bijvoorbeeld naar Ter Apel, niets dan overlast.

 4. Justin

  Gut gut gut, je zult toch maar eens wat hulpzoekende mensen op je netvlies geprojecteerd krijgen. Dat kan natuurlijk niet, gauw wegstoppen.

 5. Utrecht voor Utrecht

  Wow! Als binnenstadbewoner zeg ik: ze zijn hier welkom. Het “sluit misschien niet aan bij de buurt”, met name bij de methadonverstrekking, daklozenopvang en tussenvoorzieningen maar dan hoeven we deze kinderen in ieder geval niet bloot te stellen aan de 1400 bekrompen ondertekenaars uit de Meern. Voorwaarde is wel dat deze 1400 ondertekenaars niet meer naar het centrum van Utrecht komen want “daar sluiten ze niet echt bij aan”.

 6. Goede ruil

  Eens met bovenstaande… ‘not in my backyard’ voor jongeren die buiten hun schuld hier zonder hun ouders zijn. Schaam je: bied ze liever ruimte en ga er vrijwilligen om binding met de buurt te krijgen, zal je zien hoe fijn voor beide partijen.

  En wat betreft het te afgelegen liggen? Heb een uitstekende oplossing: ik woon in dat ene hoekje binnenstad waar teveel methadon verstrekking en opvang van alcohol- en drugs verslaafde mensen is voor de ruimte die er is. Miss de jongeren hier plaatsen (dichterbij faciliteiten en gezelligheid, wees welkom in my backyard) en wat overlastgevers naar het afgelegen stukje waar de omgeving bang is dat de jongeren anders vereenzamen.

 7. Wim Barmentloo

  Utrecht telt 352.795 inwoners. 1400 handtekeningen Dus 0,5%. Duidelijke uitslag.

 8. JdV

  Wat is een onzekere verblijfstatus precies? Zijn het wellicht kinderen uit veilige landen, waar veel mensen graag naar toe gaan op vakantie? In plaats van opvang zou een snelle afwijzing en uitzetting beter zijn om tijd en geld aan te besteden.

 9. Roland S.

  Het sluit zeker niet aan bij de buurt omdat er verder geen andere minderjarige asielzoekers wonen? Dan weet ik namelijk nog wel een oplossing.

 10. JdV

  @wim barmentloo: de straat waarin de asielzoekers moeten komen heeft voor 100% getekend. Inderdaad duidelijk uitslag, want van geenenkel belang voor anderen buiten de directe omgeving. En als de opvang naar het Wilhelminapark zou worden verplaats komrn er daar herl wat handtekrningen. Of bij u in de straat, waarom daar niet?

 11. cas

  Als je eens goed kijkt naar de overlast, diefstallen e.d. die deze centra’s meebrengen begrijp je gelijk dat niemand hierop zit te wachten. Genoeg voorbeelden van in Nederland.

 12. Utrecht voor Utrecht

  Dus omdat het (letterlijk en figuurlijk) niet in je straatje past, moeten we het niet doen?

  Ik lees een ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken in sommige posts. JvD en cas, hebben jullie nog alternatieve oplossingen voor deze minderjarigen die tegen hun wil in deze situatie beland zijn? Gewoon uitzetten, zoals we ook doen met mensen die iets crimineels doen (in De Meern niet aan de orde, iedereen houdt zich aan de snelheid en steekt een hand uit bij het afslaan op de fiets), ziek zijn (kost alleen maar belasting) of een compleet gebrek hebben aan inlevingsvermogen (ook niet bevorderlijk voor een samenleving)?

  Waarom zijn het altijd de mensen die het het best hebben die het meest aan zichzelf denken? Ik schaam me kapot om jullie reacties.

 13. JdV

  @utrecht voor utrecht. Wat is er mis met het volgen van de wet, en gelukszoekers uit niet-onveilige landen volgens procedure beoordelen, afwijzen en terugsturen? Denkt u dat als u naar Canada of Zwitserland vliegt u asiel krijgt als Nederlander? U kunt wel lekker op vakantie naar Marrokko, Ghana, Tunesie of Turkije maar mensen die daar wonen mogen hier asiel aanvragen? Dat heeft niks met redelijkheid te maken, sterker nog, het is asociaal aangezien ze plek, tijd en geld innemen van mensen die wel worden vervolgd en recht op asiel hebben. Christenen of homo’s die met de dood worden bedreigd. Vrouwen die vluchten voor gedwongen besnijdenis. Minderheden die worden vervolgd omdat ze een andere god vereeren. Die jongetjes die hier komen voor wat geld terwijl ze al van tevoren weten dat ze toch geen verblijfsvergunning krijgen moet je niet pamperen maar juist opsluiten. Zodat de echte vluchtelingen krijgen waar ze recht op hebben. En daar hebben asocialen als u geen boodschap aan blijkt maar weer eens.

 14. Herman1963

  Maliebaan, Oudwijk of Rijnsweerd is ook een mooie locatie. Of past het daar ook niet…?

 15. Jos

  @ Herman 1963

  Ik denk inderdaad dat de Maliebaan of Oudwijk geen problemen hebben met minderjarige asielzoekers en ik denk echt dat ze er ook geen probleem van zouden maken itt deze vinex zeikerds (die ook massaal VVD stemmen, dan weet je het wel).

  Wist je trouwens dat in de buurt van de Maliebaan en in Oudwijk verslaafde daklozen worden opgevangen en er ook een andere hoop maatschappelijke opvang is en daar niemand eigenlijk een probleem van maakt?

  Maar zo te lezen wist je niet dat het centrum en de betere buurten verhoudingsgewijs de meeste opvanglocaties kennen, of wel soms?

 16. wollie

  van harte welkom op de maliesingel! pand hiernaast staat al meer dan een jaar leeg…

 17. Hadjememaar

  @JdV, het zal je verbazen hoeveel mensen in Wilhelminapark geen bezwaar hebben tegen de opvang van minderjarige asielzoekers in hun buurt. Mensen in het buitengebied wonen stemmen bij voorkeur rechts of heel rechts (te zien op https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2019/stembureaus/#/). Mensen die liever in de stad wonen, ook al is het in dure buurten, zijn toch wat meer geïnteresseerd in de samenleving en stemmen linkser dan de mensen in het buitengebied (in De Meern stemt meerderheid VVD, in Wilhelminapark stemt meerderheid Groen Links). Ik woon zelf in Oost, dicht bebouwd, grote oude huizen. Bijna 40% hier stemt GL. Een projectontwikkelaar deed een poging om de buurt te intimideren door te dreigen met de opvang van asielzoekers in zijn pand (hij kwam zelf uit het buitengebied), nou, dat werkte averechts, de buurt stemde en masse vóór de opvang van asielzoekers. Gek hè dat er mensen zijn die liever asielzoekers dat proleten in hun buurt hebben wonen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).