Vorig jaar werden door de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht 15.897 dierproeven uitgevoerd. Dat is te lezen in het jaarverslag dierproeven Utrecht. De meeste dierproeven (38%) worden gedaan voor fundamenteel onderzoek.
Volgens de wet mogen dierproeven alleen worden gedaan als het echt niet anders kan. Dat is dan ook het motto van het UMC en de Universiteit. Deze organisaties doen vooral medisch-biologisch en diergeneeskundig onderzoek. Het onderzoek dient onder andere om voor mens en dier de veiligheid te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren, vooral door ziekte te voorkomen of te genezen. Dierproeven zijn daarbij soms noodzakelijk, is te lezen op de site.
Dierproeven zijn nodig voor onderzoek naar de werking van de hersenen of het immuunsysteem, of naar ernstige ziekten, zoals kanker of hart- en vaatziekten, maar ook voor onderwijs zijn dierproeven nodig. Zo worden aankomend dierenartsen geleerd hoe ze een dier moeten behandelen, of worden chirurgen getraind in ingewikkelde operatietechnieken.
Het aantal dierproeven in 2015 verschilt niet veel met een jaar eerder. Binnen de Universiteit Utrecht leverde de faculteit Diergeneeskunde verreweg de grootste bijdrage aan het proefdiergebruik (43%).
15.897 dode proefdieren #Uithof. Terugdringen dierproeven nu écht doorzetten @UniUtrecht! @telegraaf @PartijvdDieren pic.twitter.com/VHpeMl6RgV
— PvdDUtrecht (@PvdDUtrecht) 3 augustus 2016
8 Reacties
ReagerenEigenlijk is dit een nietszeggend artikel. Hoeveel % is dit van alle dierproeven in Nederland? Is dit aantal veel in vergelijking met andere universiteiten en UMC’s? Dat zou handig zijn om gelijk te lezen in dit artikel, voordat er allemaal verkeerde conclusies worden getrokken.
@rick: los van alle vragen die je stelt, is ruim 15.000 absoluut gezien best wel veel.
Eens met Rick.
En hoeveel dieren zijn daarbij gedood?
Het blijft gek: dieren vermoorden om mensen te redden… Hoe fijn het ook is dat er geneeskunde is.
@Zonnenwende.. en dieren te redden. Want in t stuk staat ook over dierproeven voor toekomstig dierenartsen, maar het blijft idd gek. Maar volgens mij worden ze niet altijd gedood, maar zoals je zegt, hoeveel?
Dus ook ik ben het eens met Rick, veel te weinig info om een gedegen conclusie te trekken. Ben in ieder geval al blij met de instelling, alleen als het niet anders kan. Hopelijk doen ze dan ook onderzoek om het alternatief te vinden.
De cijfers : in Nederland worden jaarlijks tussen de 500.000 en 600.000 dieren gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en wettelijk voorgeschreven tests. De meeste experimenten worden gedaan op muizen en ratten,ook cavia’s, konijnen, kippen, honden, katten, paarden, schapen, geiten, varkens, runderen, apen, vogels, vissen, en amfibieën. Het is onwenselijk om iets te laten lijden. En het idee dat dit alleen over medicatie gaat is onjuist. De consument wil nog steeds veel en weinig betalen. Vraag eens in een winkel over voor het product op dieren is getest? wat is de reactie. Er zijn prima alternatieven. Of gebruik ‘rest’afval. Zoals het gebruik van slachthuisogen bij in-vitrotestof het gebruik van gekweekte huidcellen om de toxiciteit van cosmetica te onderzoeken. Er zijn computermodellen en videomateriaal beschikbaar en kunststof modellen zoals binnen het onderwijs voor het oefenen van operatietechnieken. (Iemand moet deze dan wel willen maken.) Ghandi sprak al ‘de mate van beschaving van een land af van hoe er met dieren en natuur wordt omgegaan’. De conclusie kun je invullen.
dierenproeven voor onderwijsdoeleinden zijn compleet overbodig, tenzij bedoeld wordt onderwijs in een stagesetting, waar de student als assistent participeert in de normale lab-werkzaamheden.
Die onderbuikreactie van de Partij van de Dieren ook weer. Letterlijk het enige alternatief voor het testen van bijvoorbeeld geneesmiddelen op dieren, is het testen van deze producten op mensen…Is dat dan wat de Partij van de Dieren prefereert? Is dat waar ze op aanstuurt met haar stelling dat de proeven moeten worden teruggedrongen? Testen op mensen in plaats van beestjes? Want dat uitgebreid getest MOET worden is een feit.
Een interessante vraag om eens aan PvdD’ers te vragen: ‘experimenteert u liever met gevaarlijke stoffen op mensen of op dieren’…? Ik denk dat de uitkomst wel eens schokkend zou kunnen zijn.
Gevaarlijke stoffen, zijn gevaarlijke stoffen zouden deze niet eens in de ban kunnen? En testen op iets wat leeft of dat nu mens of dier is beiden verwerpelijk.