Afgelopen dinsdag is er weer een stap gezet in de herinrichting van de Catharijnesingel. Er zijn namelijk 16 bomen geplant die ervoor zorgen dat de Utrechtse singel er een stuk groener bijstaat.
Langs de gehele 6 kilometer lange singel zijn nu weer bomen te vinden, die 20 tot 30 meter groot worden. De 16 nieuwe bomen zijn platanen, deze zijn goed bestemd tegen de hitte wat ook weer moet zorgen voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Ook zijn er nieuwe lantaarns aangebracht aan de singel.
De planting van de 16 bomen is onderdeel van een langer lopend project. Al sinds 2003 ligt er namelijk een plan van de gemeente en bewoners om de singel groener in te richten. Dit haakte ook weer aan bij het project om de singel rond de binnenstad te herstellen, wat inmiddels natuurlijk al gebeurd is.
Herinrichten
De openbare ruimte bij de Catharijnesingel Zuid, het stuk tussen Hoog Catharijne en de Bartholomeusbrug, wordt de komende weken nog verder ingericht. Het gedeelte tussen de Bartholomeusbrug en het Moreelsepark is met enige vertraging afgerond.
Van 6 tot en met 17 maart wordt de Catharijnesingel nog een keer afgesloten voor auto’s. Dan wordt het kruispunt bij de Marga Klompébrug en het Moreelsepark afgemaakt. Dit stuk wordt, net als de rest van het gebied langs de singel, een 30-kilometerzone waarbij er meer ruimte is voor de fietser. Ook de trappen richting het water en het voetpad moeten nog gerealiseerd worden.
10 Reacties
ReagerenKijk, dit is nou goed nieuws. En nu nog al die bomen aan de binnenkant langs de singels vervangen die de afgelopen jaren zijn omgewaaid of gekapt. Daar is nog wel wat inhaalwerk te doen.
Alleen aan de oppervlakte ligt een dun laagje vruchtbare grond.
Als je het mij vraagt, gaan die boompjes het daarom niet redden.
Maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Ben geboren in het Academisch Ziekenhuis . Ben opgegroeid in die omgeving. Het zal wel mooi worden, ben er in 20 jaar niet meer geweest. Woon nu in een dorp in het noorden. Voor geen prijs krijgen ze mij niet meer in een stad. Als je jong bent is Utrecht geweldig, maar als je ouder wordt zoek je toch de rust op.
Is natuurlijk niets in vergelijking met de hoeveelheid bomen die gekapt worden voor de biomassacentrale. Jammer dat Groen Links deze vorm van energie-opwekking er ooit doorheen heeft gedrukt.
Heel mooi.
Ik was een aantal jaar geleden bij de presentatie van Wonderwoods en toen vertelde een ecoloog van de gemeente Utrecht dat platanen helemaal geen ecologische waarde hebben in Nederland.
Ik vraag me af waarom dan toch voor deze bomen is gekozen.
@joris: klopt, qua biodiversiteit is de plataan een van de minst interessante bomen om te plaatsen. Ze zijn alleen sterk en kunnen goed tegen droogte en een verharde omgeving. Schijnt dat je ze rondom in het asfalt kan zetten en dan doen ze het nog. Oftewel een veilige keuze met weinig onderhoud.
goh 16 hele bomen………. kon het er af?
Wat een gave…………………………………. 16 bomen…………………………………..
He! Is eelco Vonkert geen prof meer?
Mooi groot formaat plataan gekocht ! Voor nu ziet het er (tijdelijk) mooi uit.
Echter, wederom geen wortel begrenzende maatregelen aan de kant van het fietspad genomen, zag ik. Dus dat komt met zeg 10-20 jaar vanzelf omhoog. Bomen staan in talud. Dat is lastig met water geven en maakt bomen gevoelig voor uitval. Je kunt nu immers alleen binnen de gietring water geven, terwijl dat nou net niet de bedoeling van een gietring is. Overigens is de gietring wel weer mooi aan de waterkant opgehoogd zodat het water er in blijft.
Rondom ingraven van een dikke geperforeerde buis had kunnen helpen.
Efficient bomen aan laten slaan doe je door 10-20% van het water in de gietring te doen en 80-90% er buiten. De ring zelf behoort ongeveer 10cm buiten de kluit te staan. Water in de ring voorkomt directe uitdroging kluit. Het water er buiten verlokt de kluit tot uitlopen en op zoek te gaan naar water en zo groeit de boom dan vast en op weg naar zelfstandigheid….
De lantaarnpalen hebben de verkeerde groene kleur, te licht.
En dan zwijg ik even over de toekomstige lichtwegneming door een over 10 jaar 2x zo grote plataan. Die moet je wel heel hoog opsnoeien, wil het licht op straat komen. Een lagere lantaarnpaal met bredere licht uitstraling was handiger geweest…..