164 jaar oude Rosariumbeuk kan niet meer gered worden | De Utrechtse Internet Courant 164 jaar oude Rosariumbeuk kan niet meer gered worden | De Utrechtse Internet Courant

164 jaar oude Rosariumbeuk kan niet meer gered worden

164 jaar oude Rosariumbeuk kan niet meer gered worden
De monumentale beuk tegenover het Rosarium is ernstig ziek en niet meer te redden. De gemeente hoopt dat de boom, die al meer dan 164 jaar oud is, op natuurlijke wijze kan afsterven.

De monumentale beuk tegenover het Rosarium is ernstig ziek en niet meer te redden. De gemeente hoopt dat de boom, die al meer dan 164 jaar oud is, op natuurlijke wijze kan afsterven.

Vorig jaar werd al bekend dat de boom mogelijk ernstig ziek is. In de zomer van 2014 verschenen een aantal zwarte plekken op de stam van de beuk.

Het DNA van de boom werd meerdere malen onderzocht. De gemeente laat nu omwonenden via een wijkbericht weten dat de beuk is aangetast met een agressieve schimmel, Phytophthora plurivora, die de jonge haarwortels van de boom vernietigt. De boom kan niet meer genezen. De gemeente laat wel weten dat ze de boom zo goed als mogelijk gaan verzorgen en monitoren met als wens de boom op een natuurlijke wijze te laten afsterven.

De conditie van de boom is nog redelijk goed; het kan nog enkele jaren duren voordat de boom afsterft. Er moeten echter geen verdere problemen of aantastingen gevonden worden. Mocht de beuk een gevaar gaan vormen voor de omgeving dan zal de boom gekapt gaan worden. Rond de beuk zullen overige bomen in een straal van 300 meter worden gemonitord op eventuele besmetting.

9 Reacties

Reageren
 1. Aimée

  Ouderdom en ziekte, oke. Maar komt er dan een mooie nieuwe paarse beuk voor in de plek? Ze worden nooit meer geplaatst terwijl ze met die volle kleur zo ontzettend mooi zijn. Ik pleit voor een nieuwe beuk!

 2. Beukeik

  Vorig jaar zijn er werkzaamheden geweest op het veldje waar de beuk op staat. Mij is onbekend of het om het aanleggen van bekabeling ging of om het vervangen van de stadsverwarming. In ieder geval ging het van dik hout zaagt men planken. Zonder enig respect voor de beuk is daar gegraven en dat heeft weken geduurd. Is de beuk daar ziek van geworden? Heeft de Gemeente deze werkzaamheden uitgevoerd? Of een onderneming die aangestuurd werd door de Gemeente? Het is werkelijk zonde dat deze iconische boom ziek is. Ieder seizoen is het een feest om naar te kijken. Ik sluit mij aan bij de eerdere reactie om er een soortgelijke beuk voor terug in de plaats te zetten.

 3. zonde

  Die werkzaamheden waren ook het eerste waaraan ik moest denken toen ik hoorde dat die boom ziek was. Maar goed, als het een schimmel is, zal dat er wel niets meer te maken hebben. Toch?

 4. R.vdvV

  Een van de mooiste bomen van Utrecht! Is deze echt niet meer te redden? Ziet er nog zo gezond uit. Hoop niet dat ze het plein willen renoveren. Wordt er wel een beetje argwanend van…

 5. Rob vD

  Aimée: het is een Rode Beuk.
  R.vdvV: Als een boom een agressieve schimmel heeft is er meestal niet meer aan te doen en het niet één van de mooiste bomen van Utrecht: het is de allermooiste!

 6. woutvr

  Ja Aimee, ik ben ook voor een nieuwe paarsrode beuk!

 7. Moppie

  Ik heb nog niet zo lang geleden een documentaire gezien waarbij een soort, zeg maar warmtetherapie op de boom werd toegepast. Dit ging volgens mij ook over een of andere schimmel. De boom wordt omwikkelt met tuinslang, afgedekt met folie en door de tuinslang laten ze water op een bepaalde temperatuur stromen. De boom kan er wel tegen maar de schimmel niet. Dit is vrij nieuw, maar als het zo een mooie boom is het wellicht het overwegen of in ieder navragen waard.

 8. Pauline Brenninkmeijer

  Op de facebookpagina van de Oostkrant staat nog iets meer informatie. https://www.facebook.com/Oostkrant?ref=hl
  En vooral als antwoord op bovenstaande reacties: er komt inderdaad een zo groot mogelijke RODE Beuk voor in de plaats.

 9. William

  Zo te lezen is het helaas een gelopen race..

  Maar juist als fervent bomenliefhebber zou ik nu zien dat de boom zo snel mogelijk (!) tegen de vlakte gaat en er een nieuw kleiner exemplaar terugkomt. De ‘nieuwe-164-jaar-termijn’ kan maar niet snel genoeg beginnen. Na 20 jaar staat er dan in elk geval weer iets moois!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).