17-jarige jongen gearresteerd voor opruiing ongeregeldheden Utrecht 17-jarige jongen gearresteerd voor opruiing ongeregeldheden Utrecht

17-jarige jongen gearresteerd voor opruiing ongeregeldheden Utrecht

17-jarige jongen gearresteerd voor opruiing ongeregeldheden Utrecht
De politie heeft een 17-jarige jongen uit Zeist gearresteerd die via sociale media ‘dreigende en opruiende’ uitlatingen deed waarbij hij opriep om te gaan rellen in Utrecht op vrijdagavond.

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Zeist gearresteerd die via sociale media ‘dreigende en opruiende’ uitlatingen deed waarbij hij opriep om te gaan rellen in Utrecht op vrijdagavond.

Regelmatig gaan er berichten en flyers rond op sociale media die een dreigend of een opruiend karakter hebben. In dit geval ging het om een oproep waarbij onder meer werd opgeroepen om vanavond te verzamelen in Utrecht. Er werd ook een tijd en locatie genoemd en mensen werden opgeroepen om vuurwerk mee te nemen.

De politie meent dat het in dit geval ging om opruiing, met de oproep zouden mensen mogelijk aangezet worden tot strafbare feiten.

“Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen”, aldus de politie.

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Je kunt niemand aanzetten tot strafbare feiten. Een individu kan alleen zichzelf aanzetten tot het begaan van strafbare feiten.

  Laat dat jochie gaan, word weer rechtsorde en ga boeven vangen.

 2. Realist

  Stoere taal kennen we ondertussen wel, het gaat erom dat het ook een keer waargemaakt wordt. Eens kijken of het in dit geval de welbekende aai over de bol wordt of een stevige straf met strafblad.

 3. Bill

  @Scherpschutter, ook hier sla je de plank weer eens volledig mis, zoals we inmiddels gewend zijn. Artikel 131 van het strafrecht geeft aan dat opruiing wel degelijk strafbaar is.

  Er is overigens al vaker gesuggereerd dat het misschien geen kwaad kan om éérst even wat kennis van zaken op te doen en daarná pas te gaan kwekken op DUIC. Wellicht kan het een goed voornemen voor 2022 worden, Scherpschutter?

 4. Ted Danson

  Ah, de vissersbond kan door ‘links’ worden ‘beïnvloed’ om een besluit te nemen, maar een burger kan niet worden aangezet tot een strafbaar feit. De hypocrisie van Scherpschutter kent geen grenzen 🤣

 5. Scherpschutter

  @Bill

  De verwachting dat u na 80 eerdere soortgelijke correcties wel door zou hebben dat het de (absente) moraliteit van de wet is die ik in twijfel trok had ik niet, de hoop dat het u de 81 keer wel zal lukken eerlijk gezegd al evenmin.

 6. Hans

  Ja Bill,
  dit filosofietje van Scherpschutter is afkomstig uit de school van Ayn Rand, het objectivisme. Hij tapt voortdurend uit dit vaatje. Zo komen bepaalde verwrongen denkbeelden tot stand.

 7. Cico

  Goede actie van de politie die die onruststoker is opgepakt. Er was in mijn buurt grote onrust ontstaan na die oproep tot geweld, buurtapp explodeerde met bezorgde mensen.

 8. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Niet alleen dit jochie aanpakken, maar ook de ouders goed aanpakken, dan zal hij de volgende keer zich wél eens goed bedenken als hij weer eens de toetsenbordheld uit wil hangen.
  Bedenk wel dat dit echt fout had uit kunnen pakken.

 9. RABE

  Goeie actie. Aanpakken dat jong en ook de ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid. Ik ga ervan uit dat de ouders de opvoeders zijn.
  De boefjes beginnen steeds jonger met rottigheid. Nog nat achter de oren en al zo veel ellende veroorzaken. De politie is goed bezig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).