170 jaar oude monumentale rode beuk voorlopig veilig | De Utrechtse Internet Courant 170 jaar oude monumentale rode beuk voorlopig veilig | De Utrechtse Internet Courant

170 jaar oude monumentale rode beuk voorlopig veilig

170 jaar oude monumentale rode beuk voorlopig veilig
De 170 jaar oude monumentale beuk aan de Emmalaan is sterk genoeg en hoeft voorlopig niet gekapt te worden. De boom is aangetast door schimmel maar een trekproef heeft aangetoond dat er is op dit moment geen risico is dat de rode beuk omvalt.

De 170 jaar oude monumentale beuk aan de Emmalaan is sterk genoeg en hoeft voorlopig niet gekapt te worden. De boom is aangetast door schimmel maar een trekproef heeft aangetoond dat er is op dit moment geen risico is dat de rode beuk omvalt.

In 2014 werd ontdekt dat er een schimmel in de boom zit. De gemeente heeft toen samen met buurtbewoners maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom te behouden. Onlangs ontdekte men ook een parasitaire reuzenzwammen op de boom.

Onherstelbare schade

Deze zwammen zijn pas boven de grond zichtbaar als ze onder de grond al onherstelbare schade hebben aangericht aan de wortels. Om de stabiliteit en de veiligheid van de boom te testen, heeft de gemeente op 9 oktober met een lier kracht op de boom uitgeoefend. Deze gegevens zijn geanalyseerd en de boom zou nog voldoende stabiel zijn.

De stabiliteit zal door de voortgaande aantasting met reuzenzwammen wel verder afnemen. Het is onzeker hoe snel de sterkte van de boom afneemt. In de beuk zitten enkele zware takken die zijn afgestorven. De dode takken worden deze maand nog gesnoeid. Vanaf het voorjaar van 2019, als de bladeren weer aan de bomen zitten, inspecteert de gemeente de beuk maandelijks op zijn conditie en op verdere uitbreiding van de schimmelaantastingen. In oktober 2019 wordt de trekproef opnieuw uitgevoerd om de stabiliteit van de beuk te controleren

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Ach ja…oude dingen gaan dood. Dan helpt een botoxje of een liftje niet.

  2. Erik

    Deze boom is echt een monument! Jammer als ie zou verdwijnen! Maar als het niet veilig meer is, dan moet ie wel weg … . Van het hout zijn dan vast veel mooie dingen te maken.

  3. Adriaan

    Ik heb elders goede ervaringen met het aanbrengen van een zeg 5-10 cm dikke strooisellaag van houtsnippers met een diameter ter grootte van net iets meer dan de grootste diameter van de boomtakken. Dat stimuleert het bodemleven enorm en vertraagt de aantasting. Let op, zeker niet meer dan 10 cm, liever 2 keer 5 cm met tussenpozen van zeg een jaar. Zorg dat er altijd een paar cm ligt, de natuur doet de rest. Bij te veel laagdikte ontstaat zuurstofloosheid in de grond en worden stiksofcomponenten juist afgebroken tot stikstofgas, wat uit de grond verdwijnt. Planten gebruiken stikstof, fosfaat en oa kalium om op te groeien. En niet te vergeten CO2, hoe meer hoe beter….
    Beetje mest op die snippers helpt het bodemleven ook. BV door verspreid goed op die snippers te piesen, dus heren, wel zwabberen. Regenwater verdunt het dan….. Voor de dames onder ons vraagt wat meer lenigheid… Beide sexen lopen overigens risico voor een boete wegens wildplassen. Beter is thuis in de emmer/gieter te piesen en een factor 10 met water te verdunnen en goed te besproeien…. Of dunnetjes de as uit de open haard verspreiden. en niet te veel tegelijk, anders kan op zandgrond verzuring optreden.

    Verwacht niet te veel van door schimmel aangetast beukenhout als constructiehout, alhoewel sommigen die extra vlam door grijs/zwarte schimmeldraden mooi vinden. Voor buitentoepassing is beuken minder geschikt.

    En ja, aan alles komt een eind, ook mensen hebben een technische levensduur……
    Daarom zie je natuurbeheerders vaak zeker 25 jaar voordat bomen uit gaan vallen, een nieuwe er in de buurt planten. en als het wat mag kosten: plant een groot formaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).