18 pas geboren biggetjes rijp voor de slacht: “Dit hoort niet bij een kinderboerderij” | De Utrechtse Internet Courant 18 pas geboren biggetjes rijp voor de slacht: “Dit hoort niet bij een kinderboerderij” | De Utrechtse Internet Courant

18 pas geboren biggetjes rijp voor de slacht: “Dit hoort niet bij een kinderboerderij”

18 pas geboren biggetjes rijp voor de slacht: “Dit hoort niet bij een kinderboerderij”
De pasgeboren biggetjes. Foto: Kinderboerderij Griftsteede
Feest deze week op Kinderboerderij Griftsteede in het Griftpark. Zeug Neeltje kreeg 18 jonge, gezonde biggetjes. Deze jongen blijven echter niet op de kinderboerderij, maar gaan naar de slacht. De Partij voor de Dieren komt hiertegen in actie. 

Feest deze week op Kinderboerderij Griftsteede in het Griftpark. Zeug Neeltje kreeg 18 jonge, gezonde biggetjes. Deze jongen blijven echter niet op de kinderboerderij, maar gaan naar de slacht. De Partij voor de Dieren komt hiertegen in actie. 

De partij laat weten dat er een beleid moet komen tegen het fokken van dieren. “Er gaan nu 18 biggetjes naar de slacht”, laat fractievoorzitter Eva van Esch weten. “Wij vinden niet dat dit op een kinderboerderij moet gebeuren. Breng die biggetjes dan onder op andere plekken of kinderboerderijen. Of nog beter; laat de zeug niet zwanger worden, dan komen er ook geen biggetjes meer die direct naar de slacht moeten.”

De partij wil de kwestie bespreekbaar maken omdat veel mensen niet bewust zijn dat op kinderboerderij geboren dieren voor de slacht bestemd zijn. “We hebben inmiddels contact met de wethouder hierover”, zegt Van Esch. “Er moet een beleid komen rond het fokken van dieren in de gemeente.”

26 Reacties

Reageren
 1. Benno

  Als vegetariër zie ik liever deze dieren ook niet naar de slacht gaan maar de dierenwelzijn van deze zeug en haar biggetjes is waarschijnlijk tientallen malen beter dan het gemiddelde varken in de bio-industrie. Daarnaast kweekt het bewustzijn voor de mensen die de biggetjes gaan bezoeken, ouders moeten immers ook eerlijk durven zijn tegen hun kinderen dat die schattige biggetjes een aantal maanden later op hun eigen bord zullen liggen.

 2. Gregor

  Laat ze opgroeien, behandel ze goed en geef ze de ruimte. Op den duur kan ik daarna mooi een procureur omzetten naar Pulled Pork!

 3. Pieter van Mourik

  Laat de Kinderboerderijen opgenomen worden in een eerlijke keten van langzaam een duurzaam eten. Daarbij hoort slacht bij en voorlichting wat met dieren kan gebeuren; bijvoorbeeld smakelijk eten van non-industrieel verkregen vlees. Veel mensen vinden slachten van die lieve en slimme varkentjes zielig: ‘dat hoort niet bij een Kinderboerderij!’. Vervolgens gaan ze op weg naar huis naar de super en laten hun portemonnaie spreken: varkensfilet tegen bodemprijs vers uit de Brabantse megastallen.

 4. Mozzerm

  Een beleid tegen het fokken van dieren? Is de PvdD nu ook al tegen de natuur ?
  Ik begrijp helemaal niks van hun argumenten. Kinderen horen te weten waar ham vandaan komt. Of het leer van hun schoenen. Of moeten we allemaal crocs gaan dragen van deze partij.
  Of gaan we allemaal verstoppertje spelen. Gewoon zorgen voor goede verzorging en niet van deze discussies voeren want dit slaat nergens op.

 5. Theo

  Mijn kleindochter was geboeid door het zien van de jonge biggetjes.
  Er stonden veel mensen in de rij om te mogen kijken.
  Wat zou de PvdD hier nu op tegen hebben?
  Moet de herkomst van de varkensfilet dan uit het zicht gehouden worden?

 6. Willem

  De PvdD heeft wel degelijk een punt. De dieren op een kinderboerderij worden niet gehouden voor het fokken en slachten, net zomin als uw huisdier. Die laat je immers ook niet dekken om vervolgens de 6 kittens over de kling te jagen.
  Legitieme vraag dus waarom die zeug überhaupt gedekt moest worden.

 7. Toine Goossens

  Ha, daar hebben we de one issue partij der dieren weer. Weet u nog? Zij was tegen het verdrag met Oekraïne omdat daar wel nog plofkippen gefokt mogen worden. Rusland mag dan wel weer een graantje meepikken in die onafhankelijke staat zo lijkt de partij der dwazen te zeggen. Ach die Krim, ach dat oostelijk deel van Oekraïne, dat is toch minder belangrijk dan plofkippen? Toch? Rusland?, nee dat is veel minder erg, daar mag je nog op Facebook.

  One issue partijen zijn de doodsteek voor een democratie. Niets is toegestaan dat in strijd is met dat ene uitgangspunt, in dit geval: ´het dierenbelang´.

  Weg met die partij. De echte werkelijkheid is veel ruimer dan one issue principes.
  One issue partijen zijn een voedingsbodem voor fundamentalistische gelovigen die zich niet bij de westerse liberale democratie wensen neer te leggen: ´Wat zij mogen, mogen wij ook´.

 8. Ronald

  Dit zou dan toch het meest diervriendelijke vlees zijn?
  Ik zou me eerder druk maken om biggetjes die niet geboren worden op een kinderboerderij.

 9. Willem

  Symboolpolitiek heet dat. Veel drukte maken over 18 biggetjes, terwijl we in Nederland struikelen over de varkensfokkerijen (wat je daar ook maar van vindt).
  Ik heb mijn zoon gewoon uitgelegd dat de dieren van de kinderboerderij ook gewoon soms naar de slacht gaan. En dat ze een veel beter leven hebben dan de varkens op een intensieve fokkerij. De PvdD zou juist blij moeten zijn volgens mij met de wijze waarop de varkens gehouden worden op de utrechtse kinderboerderijen.

 10. Linda

  Correct me if i’m wrong; maar die zeug is even uitgeleend voor het biggetjes-seizoen, en niet een vaste bewoner van de kinderboerderij. En ook al was ze dat wel; wat is er tegen om kinderen te leren dat het stukje vlees op hun bord van een varken komt?

 11. Angela

  @Linda: volgens mij kun je kinderen beter leren geen varken (of vlees tout court) te eten. Helemaal nergens voor nodig.

 12. Sjaak

  @Toine: de PvdD een one issue partij? Zet het woordje “dieren” je op het verkeerde been? Is de PvdA dan ook een one issue Partij? Net als de Pvv? Is de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie dan een two issue partij..?
  Overigens had de PvdD met de plofkippen wel degelijk gelijk: zoals je ongetwijfeld hebt gelezen is het plofkippenbedrijf MHP inmiddels geland in Nederland (http://www.volkskrant.nl/economie/oekraiense-plofkipfabriek-strijkt-neer-in-veenendaal~a4308630/) waardoor de plofkippen lekker als “made in holland” kunnen worden verkocht. Fijn voor alle hardwerkende Nederlandse ondernemers, waar jij toch voor op zou moeten komen.

 13. Will

  100% eens met @Benno. Jammer. PvdD heeft veel goede standpunten, dan dit.

 14. Toine Goossens

  Ja Sjaak, een one issue partij, de hele wereld bekeken vanuit de wereld van het dier. En het zijn niet eens de dieren zelf die hun kijk verwoorden, het zijn mensen die zeker weten dat zij de waarheid der dieren kennen.

  Die combinatie, de waarheid in pacht hebben, en een eenkennige blik op de wereld:

  ´Levensgevaarlijk.

 15. Sjaak

  @toine: jammer dat je niet inhoudelijk ingaat op het witwassen van oekraiense plofkippen door het bedrijf mhp in Nederland. Een hoop boeren en ondernemers hebben hier nadeel van. En de consument natuurlijk ook.
  Wat er op tegen is om op te komen voor dieren, wordt me uit je reacties nog steeds niet duidelijk, laat staan waarom het levensgevaarlijk zou zijn.

 16. Toine Goossens

  @ Sjaak, natuurlijk ga ik daar niet op in. Wellicht zou ik dat wel hebben gedaan als je was ingegaan op de constatering dat de partij van de dieren een associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne afwijst op een zeer beperkt onderdeel van de gehele werkelijkheid en daar internationale geopolitieke aspecten voor opoffert.

  Nogmaals dat is zeer exclusief denken. Dat is ernstig, niet omdat dat per definitie fout is, maar omdat het wereldwijd de dominante manier van denken wordt. Iedereen doet het, dus is het normaal.
  Waar exclusief denken dominant is, daar heeft de democratie verloren. Dat is wat de twee oorlogen in Europa hebben bewezen.

  Daarom is de pvdd net als pvv of als religieus gedreven een bedreiging.

 17. Sjaak

  Jeetje @Toine, vind je het heel erg als ik jou en je reactie ff laat voor wat het is? Als je zelfs twee wereldoorlogen nodig hebt om je punt te maken voor wat betreft je haat tegen dierenliefhebbers, ben je volgens mij aan vakantie toe

 18. Toine Goossens

  @Sjaak,
  je blijft er om heen lullen. Je zult wel een beroepspoliticus zijn.

 19. anna

  Het verbaasd met altijd weer dat als je opkomt voor iets dat leeft, voelt, ademt als in een dier dat er zoveel commotie ontstaat en weerstand. Wat is er mis om op te komen voor leven? Wat betreft kinderboerderijen die zouden inderdaad beter niet hun varkens laten werpen alleen in het kader van leuk, biggetjes. Er worden al genoeg dieren gekweekt en verwerkt als producten in een fabriek. Of dat ze daar op zijn minst eerlijk over zijn, dat er mensen zijn die dieren, ook zulk jong leven, op hun bord willen. Ja ik eet geen vlees, ik heb respect voor leven, elk leven. Al is dat geneuzel voor sommige mensen. Daar ben ik blij om, al is het een druppel op een gloeiende (bak)plaat. dat wat ik lief heb kan ik niet vernietigen. Zeker niet wat heeft geademd, gevoeld en zelfs een naam gehad. Voor mij voelt het eten van een kadaver als moord.

 20. Josephine

  Mmmmm heer en leerzaam voor de kinderen, want een kinderboerderij is toch bedoeld zo dat ze meer over de dieren leren plus het woord “boerderij” zegt al genoeg.

 21. Tim van Zuidam

  De biggen zullen echt niet gelijk naar de slacht gaan. Niemand eet botten en ingewanden. Ik ben geen vegetarier en heb ook niks met de pvdd.
  Want deze partij, net als wakkerdier, richt zich alleen op de agrarische sector. Beide partijen noem ik dan ook welvaartziekten.
  In nederland zijn de regels en wetten rondom dieren velemalen strenger dan in dan in vele landen om ons heen en ver daar buiten.
  In de krant hier stond iets over een dame die in almere woonde. Zij noemde zich dierenlief hebber. Maar als jii 6 hoog op een flat woont en 2 honden en 8 katten hebt die amper buiten komen, vind ik niet dat je dierenliefhebber bent.
  Ik heb beide partijen daar nog nooit over gehoord! Heb ook nog nooit een dierenambulance zien rijden die gesponserd wordt door pvdd of wd.

  Wat kunnen we doen om de consument het juiste verhaal te geven? Op de basisschool bovenbouw les geven over de nederlandse agrarische sector. Dan houd het gezeur en het plaatsen van wilde verhalen eindelijk eens op!

 22. Anna

  Educatie over de agrarische sector: megastallen, haantjes door de versnipperaar, een pen door je kop in het slachthuis, werpzeugen vastgebonden. En dit zijn geen incidenten. En inderdaad zoveel huisdieren houden in een flat getuigt niet van bewust omgaan met iets wat leeft. En dieren ellende begint bij de consument, angoratruitjes van gestripte konijnen, bontkraagjes van levend! gevilde honden, kiloknallers tussen je broodje. Laten we het vooral afdoen als gezeur en de ogen sluiten.

 23. Sjaak

  @toine: huh? Beroepspoliticus? Want? Integendeel! Al sinds jaar en dag Utrechts ondernemer in de culturele sector. Take a break man!

 24. Utrechter

  Een eenzijdig en overtrokken bericht vanuit de PvdD.
  Ten eerste worden er geen ‘pasgeboren biggetjes’ geslacht, als er al biggen naar de slacht gaan dan gaan ze daarheen als vleesvarken van 110, 120 kilo en opeen leeftijd van ongeveer één jaar. Ten tweede, deze stadsboerderij probeert altijd eerst haar best te doen om een bestemming ‘voor het leven’ te vinden voor welk dier dat om wat voor een reden dan ook niet meer op de boerderij kan blijven. Dus zeggen dat alle 18 biggen naar de slacht gaan is gewoonweg onjuist. Er worden altijd hobbyhouders, andere kinderboerderijen en liefhebbers benaderd voor een nieuw tehuis voor de dieren. Of dat nou gaat om een haantje, lammetje of biggetje. Dat zal dus ook gebeuren voor deze varkens. Daarnaast is dit type varken een zeldzaam huisdierras en kunnen de zeugjes gebruikt worden door fokkers om dit ras in stand te houden. Een aantal biggen zal worden aangehouden op de boerderij. Varkens die uiteindelijk niet verkocht worden voor het leven, worden waar mogelijk verkocht aan lokale restaurants.

  Men is op deze educatieve stadsboerderij open en eerlijk over de herkomst van dierlijke producten en bezoekers waarderen dat. De varkens hebben een goed leven met alle ruimte om hun natuurlijk gedrag te vertonen: is dat niet wat de PvdD graag wil? Transparantie en dierwelzijn? Of wil de PvdD het slachten van dieren die van een kinderboerderij afkomstig zijn verbieden? Ik snap het niet…

  Het zou leuk zijn als de mensen van de PvdD ook eens kijken naar de andere dieren die hier lopen en de moeite die er in het verleden gedaan is om ‘overtallige’ dieren een goed leven te bieden elders. Dan zouden ze niet meteen dergelijke onjuiste conclusies trekken maar er het vertrouwen in hebben dat er met zorg gekeken wordt naar de beste bestemming voor de varkens.

  Dan zouden ze te weten komen dat het laatste stierkalf en ramlam bijvoorbeeld nu in hun eigen kudde lopen bij hobbyhouders. Dat er een koe loopt van 19 jaar en eentje van 9, die beiden geen kalf meer kunnen krijgen maar hun oude dag er mogen slijten. Dat er drie geiten en twee schapen lopen die allen de 10 jaar gepasseerd zijn. Dat lammeren die niet kunnen blijven als kudde worden verkocht.

  De PvdD mag best kritisch zijn op de landbouwhuisdierensector in Nederland – inclusief de kinderboerderijen – maar de ongenuanceerde, onjuiste en eenzijdige manier waarop zij dat doet stoort me mateloos.

 25. Anna

  Terecht dat PvdD wordt aangesproken als zij onjuiste informatie tot zich nemen. Mooi is dat er met zorg naar dieren wordt gekeken op deze kinderboerderij.

  Toch kan je er niet onderuit dat kinderen beter geïnformeerd worden over wat zij eten. Al jong bewust maken zorgt dat er wellicht anders wordt omgegaan met de duizenden kippen, varkens en koeien. Die uiteindelijk bij veel mensen op hun bord komen en vaak een slecht leven hebben. Want de consument wil goedkoop vlees. In mijn omgeving hoor ik helaas ‘ik vertel mijn kinderen liever niet dat de biggetjes die ze aaien geslacht worden dat kunnen ze niet aan. Natuurlijk wil je niet dat kinderen wakker liggen en ze beschermen tegen leed. De waarheid over vlees is vaak wel een verschrikkelijke net als consumenten die graag wegkijken bij de aanschaf van een product. ‘Ach het ligt al in de winkel’ of ze daarmee geen verantwoording hoeven nemen.

  Ik hoop dat de desbetreffende kinderboerderij zelf contact opneemt met de PvdD. Al met al hebben zij hier niet juist bericht, wat weer een aanleiding kan zijn voor anderen om deze partij negatief in het nieuws te zetten. En het blijft een feit dat deze partij een van de weinige is die zich echt proberen in te zetten voor een samenleving waar elk leven er toe doet. Een veranderende kijk op dierenwelzijn begint immers dichtbij huis.

  Ik hoop ook dat deze kinderboerderij een voortouw neemt en laat zien hoe het wel kan. Het mateloos storen kan omgebogen worden naar iets positiefs,

 26. Toortie Reckers

  Alles, maar dan ook alles op deze planeet is gericht op de mensheid, dieren zijn slechts producten, waar mee gedaan mag worden wat de mens goed dunkt. Best triest, leer je kinderen liever om geen vlees te eten. Hoezo moeten ze weten waar hun eten vandaan komt? Neem ze dan mee naar het slachthuis, worden ze misschien nog veganist ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).