21 bomen illegaal gekapt bij bouwproject ‘De Mix’ in Utrechtse wijk Overvecht 21 bomen illegaal gekapt bij bouwproject ‘De Mix’ in Utrechtse wijk Overvecht

21 bomen illegaal gekapt bij bouwproject ‘De Mix’ in Utrechtse wijk Overvecht

21 bomen illegaal gekapt bij bouwproject ‘De Mix’ in Utrechtse wijk Overvecht
Foto: Google Earth
Bij het bouwproject ‘De Mix’ in de Utrechtse wijk Overvecht zijn 21 bomen illegaal gekapt. De gemeente Utrecht is een handhavingstraject gestart vanwege de illegale bomenkap. Dat blijkt uit een raadsbrief van de gemeente.

Bij het bouwproject ‘De Mix’ in de Utrechtse wijk Overvecht zijn 21 bomen illegaal gekapt. De gemeente Utrecht is een handhavingstraject gestart vanwege de illegale bomenkap. Dat blijkt uit een raadsbrief van de gemeente.

In Overvecht moet dit jaar de bouw van ‘De Mix’ beginnen. Aan de Vader Rijndreef en de Camera Obscuradreef zijn inmiddels twee gebouwen met tachtig woningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw van 180 woningen. Ook wordt het centrale plein aan de Camera Obscuradreef opnieuw ingericht. Zowel de werkzaamheden aan de nieuwbouw als het vernieuwen van de openbare ruimte is intussen gestart.

Illegale kap

In het gebied waar de nieuwbouw moet komen, staan diverse bomen. Woningcorporatie Woonin had eind november 2022 een aanvraag ingediend voor het kappen van 45 bomen, het herplanten van 72 bomen en het verplanten van 4 bomen. Na een veldbeoordeling afgelopen januari constateerde de boomtechnisch adviseur van de gemeente Utrecht dat niet alle bomen die er nog hadden moeten staan meer op het terrein aanwezig waren.

De gemeente Utrecht is een handhavingstraject gestart voor deze verdwenen bomen. Naar aanleiding van meerdere locatiebezoeken, luchtfoto’s en aangeleverde gegevens blijkt dat het om 21 bomen gaat. Voor de illegale bomenkap is een proces-verbaal opgesteld.

Handhavingstraject

Het Utrechtse college van B&W heeft de bevoegdheid om bestuursrechtelijk te handhaven. Op basis daarvan hebben ze een last onder dwangsom opgelegd. De overtreder is daardoor verplicht om het aantal illegaal gevelde bomen te herplanten.

Omdat illegaal vellen ook een zogenoemd economisch delict is, heeft de gemeente het Openbaar Ministerie verzocht om tot strafvervolging over te gaan. Het is aan het Openbaar Ministerie om de afweging te maken of en hoe de zaak verder op te pakken. In de praktijk is het nogal complex om een mogelijke verdachte aan te wijzen voor illegale bomenkap. Ook bij deze zaak was uitgebreid onderzoek nodig, maar bleek het toch mogelijk voor de gemeente om een volledig proces-verbaal op te stellen.

Nieuwe velvergunning

Woningcorporatie Woonin heeft de oorspronkelijk kapaanvraag ingetrokken en een nieuwe vergunning ingediend. De nieuwe, verleende vergunning betreft het kappen van 25 bomen en het herplanten van 72 bomen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Utrecht wordt het Amazonegebied…kaalgekapt.

 2. mees kees

  Waarschijnlijk is er ‘op tijd’ (en dus illegaal, zo nu blijkt) vóór het broedseizoen gekapt, anders had dat maar weer uitstel opgeleverd. Zo ging het ook (alhoewel helaas daar wél legaal) bij het nieuwbouwproject Ivoordreef. En nu het vervolgtraject, het herplanten van het afgesproken aantal, beter monitoren, want (net als bij de Ivoordreef) is het maar de vraag wáár die boompjes herplant moeten worden. In ieder geval niet bij die nieuwbouw, zoveel is duidelijk en wíe gaat dat in de gaten houden! Bomen en huizen zijn beide broodnodig, maar we als twee-eenheid. Groen moet je doen.

 3. Pragmatist

  Ik vraag me werkelijk af hoeveel bureaucratie er zit achter de boomverzorging in Utrecht.

 4. Wim

  Waar maken we ons weer druk om 21 bomen die gewoon geherplant worden.
  Door dit gezeur duren bouwprojecten veel langer met die onnodige vergunnings aanvragen en worden ook nog eens duurder door leges. Het houdt wel allerlei ambtenaren aan het werk.

 5. Elsbeth de Groot

  Hypocriete gemeente. Bomen willen kappen aan de Donaudreef met het argument dat ze ziek zijn. Buurt maakte bezwaar en nu, een aantal jaren later, staan die ‘zieke’ bomen er nog. Nu is het niet de gemeente en nu hebben ze het over een delict.

 6. Ridele

  Elke bouwvergunning zou een clausule moeten bevatten van :
  Bij het kappen van bomen zonder toestemming van de Gemeente zal bouwvergunning ingetrokken worden en zullen er verdere sancties volgen.

 7. Rodny

  Mensen die reacties plaatsen over bureaucratie en hypocrisie van de gemeenteambtenaren over bijvoorbeeld de bomen in de stad Utrecht hebben totaal geen verstand of ervaring hoe processen werken. Daarnaast hebben ze nul verstand of een boom wel of niet ziek is. Dus kappen met deze reacties en wees blij dat in de stad Utrecht aandacht is voor genoeg groen om deze stad in de toekomst leefbaar en groen te houden.

 8. JdV

  Als de projectontwikkelaar cq de gemeente slim is zoeken ze ergens een weiland in de polder en zetten ze daar voor elke gekapte boom een nieuwe neer. Geen enkele reden om bomen in overvecht te planten, die horen daar helemaal niet. Tenslotte was overvecht voordat de wijk neergezet was gewoon weiland. Geen bos.

 9. Henk Klomp

  Mijn vraag is simpel,
  wat is belangrijk, inwoners van Utrecht een dak boven het hoofd of bomen rooien en evenveel bomen planten?
  Niet moeilijk,toch!

 10. Katja

  @Wim, de bomem worden niet hergeplant, ze zijn gekapt. Gekapte bomen kun je niet herplanten. Per saldo dus 21 minder.

 11. Thuisblijver

  Gemeente heeft boter op het hoofd: er was genoeg plek om in de stad extra bomen te planten, maar de Cartesiusdriehoek staat binnenkort vol met hoogbouw, daar had een mooi bos (in de vorm van een park) kunnen staan.
  Handhavers? Hahahahaha, die bomen zijn ergens illegaal gedumpt, ergens in de bosjes.

 12. Pee

  Bomen herplanten op papier ja maar niet in de praktijk.
  De biomassacentrale is blij met de kap .
  @Rodny 24/5/2023 – 17:23
  Dus alleen gemeente ambtenaren hebben volgens jou verstand van bomen?
  Ze zijn dus ook op papier alleen maar bezig met het klimaat anders laat je die bomen net kappen en zouden er al tig bomen herplant moeten zijn.
  De kosten die gepaard gaan met het terugdringen van co2 worden bij iedere boom die gekapt word hoger en die rekening komt op ons bord.

 13. Rob H.

  RTV-Utrecht is duidelijker in de berichtgeving. Het gaat om coniferen en een dooie boom. Much ado about nothing dus…

 14. Tina Owlan

  Boomkappers zijn geldhappers.. Schoften.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).