24 nieuwe Stolpersteine in Utrechtse wijk Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant 24 nieuwe Stolpersteine in Utrechtse wijk Oog in Al | De Utrechtse Internet Courant

24 nieuwe Stolpersteine in Utrechtse wijk Oog in Al

24 nieuwe Stolpersteine in Utrechtse wijk Oog in Al
Nieuwe Stolpersteinen worden geplaatst in 2018. Foto: Bas van Setten.
Er worden weer nieuwe Stolpersteine gelegd in de Utrechtse wijk Oog in Al. De struikelstenen zijn messing steentjes met namen van hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Ze worden ook wel struikelsteentjes genoemd en zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Er worden weer nieuwe Stolpersteine gelegd in de Utrechtse wijk Oog in Al. De struikelstenen zijn messing steentjes met namen van hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Ze worden ook wel struikelsteentjes genoemd en zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Op woensdag 25 maart worden in de Utrechtse wijk Oog in Al opnieuw Stolpersteine geplaatst op verschillende plekken. Een dag eerder is er een lezing van de kunstenaar. Er werden in 2018 al acht steentjes geplaatst in de wijk en dit keer worden er 24 exemplaren gelegd. Ook op andere plekken in de stad zijn de steentjes te vinden.

De stenen worden geplaatst door kinderen van de Dominicus school Oog in Al en de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, tevens bedenker van de Stolpersteine. Demnig brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

De eerste stenen

In heel Europa liggen ondertussen tienduizenden Stolpersteine. In 2007 werden in Borne voor het eerst struikelstenen in Nederland geplaatst. De eerste stenen in Utrecht zijn op 8 april 2010 geplaatst: één aan de Schoutenstraat en vijf voor het vroegere Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht.

Initiatiefneemster, filmmaker en wijkbewoonster Inge Eijsenga zorgde in 2018 voor de plaatsing van de eerste steentjes in Oog in Al. Tijdens de opnames van haar wijkportret Kinderen van Toen in de Wijk van Nu, een film over Oog in Al tijdens de Tweede Wereldoorlog, sprak zij met vele wijkbewoners en stuitte op de hoeveelheid weggevoerde mensen en hun persoonlijke verhalen.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Fantastisch initiatief. Bij mij werkt het. Als ik erover loop, lees ik de naam en denk “nooit meer” Helaas is dat anno nu geen vanzelfsprekendheid.

  2. UTRECHTSE JANTJE

    Nu zijn het geen vergeten Utrechters meer …..

  3. H. Rutting

    Wordt er een route gepubliceerd van alle struikelstenen in Oog in Al / Utrecht ?

  4. Rinke Doornekamp

    Erg mooi al klinkt dit erg wrang in dit verband. Er kan niet genoeg gewezen worden op de verschrikkelijke periode 1940-1945 waarbij miljoenen mensen vermoord zijn.
    Inderdaad ‘Nooit Meer’. Maar je hoort helaas ook vandaag de dag geluiden die tot nadenken stemmen.

  5. Koel Hoofd

    Komen er in heel Europa nu 6 miljoen struikelsteentjes?

  6. GeenStijl@Utrecht😉

    Misschien leuk idee vd kanaalstraat …. Het blijft een goed initiatief

  7. Fred

    Gunter Demnig danwel de initiatiefnemers brengen de struikelstenen alleen aan als de huidige bewoners daar geen bezwaar tegen hebben.

    Ooit hoorde ik dat men getrouw de Joodse traditie dacht: Wanneer een naam niet meer wordt genoemd, wie niet meer voortleeft in de herinnering van mensen, die bestaat niet meer”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).