24 Oktoberplein krijgt herdenkingsplek voor tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant 24 Oktoberplein krijgt herdenkingsplek voor tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant

24 Oktoberplein krijgt herdenkingsplek voor tramaanslag

24 Oktoberplein krijgt herdenkingsplek voor tramaanslag
Artist impression herinneringsplek 24 Oktoberplein. Beeld: gemeente Utrecht
Er komt een herdenkingsplek voor de tramaanslag bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Begin volgend jaar moet de inrichting van de zogenoemde ‘herinneringsplek’ beginnen. De plek moet 18 maart 2020 af zijn

Er komt een herdenkingsplek voor de tramaanslag bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Begin volgend jaar moet de inrichting van de zogenoemde ‘herinneringsplek’ beginnen. De plek moet 18 maart 2020 af zijn

Al vrij snel na de schietpartij in de tram op 18 maart klonk de roep om een herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein. De bloemenzee die direct na het incident ontstond werd eerder vervangen voor vaste rood-witte bloemen. Toen liet de gemeente al weten na te denken over een herdenkingsmonument.

De gemeente laat vandaag weten dat op het 24 oktoberplein een ‘herinneringsplek’ komt waar stil kan worden gestaan bij wat er op 18 maart is gebeurd. “Een plek waar ruimte is voor verdriet en verbondenheid.”

De omgeving rond de boom, waar de bloemenzee ontstond, wordt begin volgend jaar heringericht. De gemeente schrijft daarover: “Het ontwerp van deze plek verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na de tramaanslag.”

Het nieuws van de herdenkingsplek wordt op dezelfde dag naar buiten gebracht als het rapport ‘Een stad in stilte’ van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Dit rapport gaat over de Utrechtse crisisorganisatie en de lessen die uit het incident getrokken kunnen worden. Hierover later meer.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Heel goed dat er een monument komt voor deze terreur aanslag.
  Het ontwerp lijkt erg laag muurtje …wordt dat wel gezien of opgemerkt…of is het meer gewoon een zit plant muurtje ? zoals je in vele parken al ziet ?

 2. GeeWee

  Plein hernoemen naar ’18 maart Plein’?

 3. Koel Hoofd

  Dubbel: zonder terrorisme was herdenken van de slachtoffers niet nodig geweest, maar met het herdenken van de slachtoffers krijgt terrorisme weer een podium.
  Daarnaast, is het verdriet van het verlies van de slachtoffers niet iets heel persoonlijks van de nabestaanden en slachtoffers? Dwz niet gemeengoed voor mensen met een emotionele mening omdat ze dan mee kunnen praten met anderen? Wat vinden de nabestaanden en slachtoffers hier eigenlijk van? Die zullen echt niet altijd even blij zijn met herinnert te worden aan een traumatische gebeurtenis.

 4. Paul

  goed idee GeeWee!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).