25 Utrechtse basisscholen vragen komende maanden geen vrijwillige ouderbijdrage in strijd tegen ongelijkheid 25 Utrechtse basisscholen vragen komende maanden geen vrijwillige ouderbijdrage in strijd tegen ongelijkheid

25 Utrechtse basisscholen vragen komende maanden geen vrijwillige ouderbijdrage in strijd tegen ongelijkheid

25 Utrechtse basisscholen vragen komende maanden geen vrijwillige ouderbijdrage in strijd tegen ongelijkheid
Archieffoto
De Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) gaat tot 1 januari 2024 geen vrijwillige ouderbijdrage innen. De KSU werkt tegelijkertijd aan een aanpak die de kinderen op al hun scholen dezelfde kansen moet geven om mee te doen aan activiteiten op school.

De Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) gaat tot 1 januari 2024 geen vrijwillige ouderbijdrage innen. De KSU werkt tegelijkertijd aan een aanpak die de kinderen op al hun scholen dezelfde kansen moet geven om mee te doen aan activiteiten op school.

De KSU heeft 25 scholen in de stad Utrecht, waar 7.500 kinderen les krijgen. De scholenstichting wil dat zij allemaal gelijke kansen hebben om mee te doen aan alle activiteiten op school. Volgens KSU-voorzitter Tjeerd de Jong zijn die gelijke kansen er nu niet. “Nu is de financiële bijdrage van ouders over de scholen in Utrecht ongelijk verdeeld”, zegt hij. “Daardoor is er verschil wat scholen kunnen aanbieden aan extra activiteiten.”

Om daar verandering in te brengen werkt de KSU samen met ouders, leerkrachten en schooldirecteuren aan een nieuwe aanpak, die ervoor moet zorgen dat kinderen wel gelijke kansen hebben om mee te doen. “In afwachting van de nieuwe aanpak hebben we daarom besloten om geen vrijwillige ouderbijdrage te vragen”, aldus De Jong. “Tot 1 januari verandert er voor kinderen op school niets. Alle extra activiteiten op school gaan gewoon door voor alle kinderen.”

Wethouder Eelco Eerenberg zegt in een reactie dat hij enthousiast is over het plan. “Alle kinderen hebben evenveel recht op extra schoolactiviteiten”, zegt hij. “Dit schooljaar hebben wij samen met de schoolbesturen goede gesprekken gevoerd over de vrijwillige ouderbijdrage. Zo willen we ervoor zorgen dat ook scholen waar ouderbijdrages minder vanzelfsprekend zijn toch schoolactiviteiten kunnen blijven organiseren.” Hoe de nieuwe aanpak er precies uit gaat zien, wordt later dit jaar bekend.

5 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Het bestaande systeem werkte toch prima?
    Waarom moet dat nu weer anders?

  2. Koel Hoofd

    @Theo
    Die vrijwillige ouderbijdrage bleek in de praktijk niet geheel vrijwillig te zijn om over de scheve ogen onderling (a.k.a. peer pressure) nog maar te zwijgen.
    Dus vanuit dat perspectief is het afschaffen heel nuttig voor de kans op gelijke deelname aan activiteiten.
    De rekening zal worden gedeponeerd bij het Kabinet.

  3. Paul

    Een goed gebaar, het wordt tijd dat onderkend wordt dat ongeveer 20 % van dit rijke land moeite heeft met financieel rond komen, en participatie. 10 langs is de economie en de armoede gegroeit door het huidige beleid.

  4. Onzin

    @koel hoofd zo betalen meer minderbedeelden uiteindelijk de rekening voor iets wat vrijblijvend zou moeten kunnen. Maak dan een gironummer en zorg ervoor dat duidelijk is dat je je als ouder niet onder groepsdruk hoeft bij te dragen mocht je het eigenlijk niet kunnen missen.

  5. Pee

    Dus als ouders een vrijwillige bijdrage willen geven dan word dat geweigerd .
    Volgens mij kennen ze de definitie van ‘ vrijwillig ‘ niet .
    Iedere vrijwillige bijdrage is toch meegenomen en hoeft toch niet bekend gemaakt te worden van wie dat af komt?
    Nu gaat die school plotseling alles zelf bekostigen en doen ze overkomen alsof ze die vrijwillige bijdrage niet eens nodig hadden/hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).