250.000 bakstenen gemaakt van Domtoren-puin gebruikt in nieuwbouw Merwede in Utrecht 250.000 bakstenen gemaakt van Domtoren-puin gebruikt in nieuwbouw Merwede in Utrecht

250.000 bakstenen gemaakt van Domtoren-puin gebruikt in nieuwbouw Merwede in Utrecht

250.000 bakstenen gemaakt van Domtoren-puin gebruikt in nieuwbouw Merwede in Utrecht
Materiaal dat vrijkomt bij de restauratie van de Domtoren krijgt een tweede leven.
In de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht gaan 250.000 bakstenen gebruikt worden die gemaakt zijn van puin en gruis dat van de Domtoren afkomstig is. In totaal komen er 1 miljoen van dit soort ‘Domstenen’ die in verschillende bouwprojecten gebruikt gaan worden.

In de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht gaan 250.000 bakstenen gebruikt worden die gemaakt zijn van puin en gruis dat van de Domtoren afkomstig is. In totaal komen er 1 miljoen van dit soort ‘Domstenen’ die in verschillende bouwprojecten gebruikt gaan worden.

Het mag ondertussen bekend zijn dat de Domtoren gerestaureerd wordt. Bij die restauratie komt een hoop puin en gruis vrij. Dat gesteente wordt gebruikt om nieuwe bakstenen van te maken. De Domsteen, zoals de baksteen genoemd is, is een idee van Brokkenmakers en New Horizon.

In de nieuwe wijk Merwede, die de komende jaren ontstaat tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk, komen 6.000 woningen en daarmee plek voor 12.000 bewoners. In die wijk gaan dus 250.000 Domstenen gebruikt worden. Lingotto en Janssen de Jong Projectontwikkeling zijn twee van de bedrijven die in het gebied woningen gaan ontwikkelen en daarvoor de Domsteen gebruiken.

‘Steentje bijdragen’

Mark van Doorn, algemeen directeur van Janssen de Jong Projectontwikkeling: “Wij zijn voorstander van het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. ‘Circulair denken & doen’ is niet voor niets een van onze focusgebieden. We dragen dus graag ons (Dom)steentje bij aan het gebruik van het restmateriaal van een historisch monument in ons duurzame nieuwbouwproject Merwede. Hiermee wordt de wijk nog meer ‘voor en door Utrecht’!”

Martijn Bakker, partner bij Lingotto: “Wij proberen altijd vernieuwende oplossingen te bedenken voor de ontwikkeling van gebouwen en gebieden in een stad. Door het met een frisse blik volgen van andere paden dan de gebaande, is ook het unieke project Merwede ontstaan. Het toepassen van de circulaire Domsteen tilt dit duurzame project naar een nog hoger niveau. We zeggen altijd: ‘Zonder verbeeldingskracht is een gebouw niets meer dan een stapel stenen’, maar wat een gave stapel stenen wordt hier gebruikt!”

11 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Ok ok.. ik ben wel weer de gene die zuur gaat doen.

  Wat kost dat extra? Wie betaald het? Hoeveel stenen worden er in totaal gebruikt?

 2. Harm

  Hoe werkt dat?

 3. W.

  @Natte Otter: een artikel zonder zure reacties is anders ook wel een keer prima hier hoor 😉

 4. Lexus

  Volens de historische bronnen werd de domtoren gebouwd tussen 1321 en 1382. In werkelijkheid dateert de toren voor het grootste deel uit veel later tijd. Eigenlijk kan de bouw het beste gedateerd worden op de negentiende tot en met eenentwintigste eeuw. Alleen deskundigen kunnen er nog wat middeleeuws in herkennen. Van wat er nog van over was, wordt een deel nu hergebruikt in een nieuwbouwproject (waar ik overigens een groot voorstander van ben). Voor wie nog wat oud materiaal wil bekijken: veel gebeeldhouwde elementen liggen achter het voormalige Pieter Baancentrum (te bekijken vanaf het jaagpad langs de Kromme Rijn).

 5. Filosoof

  Waarom wordt het niet verpulverd en als nieuw cemet gebruiktnin de domtoren zelf?

 6. Scherpschutter

  Klinkt als een prachtig verdienmodel! Je vermaalt wat ouwe troep, noemt dat ‘circulair’ en ‘duurzaam’, vermarkt de ouwe troep als historie en vervolgens doe je een flinke greep extra uit de portemonnee van de irrationele en naieve D’66 stemmer met “Live, love, laugh” bordje in de keuken, die uiteraard als een blok valt voor dit soort holle en goedkope retoriek en symboliek.

  Slim de doelgroep bespeeld. Ik kan niet anders zeggen. Chapeau. Op naar baggervette winsten!

 7. Hetty

  Wat zie ik daar voor mooi bladvormig ornament tussen de stenen liggen. Ik hoop, dat dat bewaard blijft en in bijvoorbeeld DomUnder of het Centraal Museum komt te liggen.
  Lexus, hartelijk dank voor Uw uiteenzetting. De Domtoren is dus eigenlijk een lappendeken met het grootste gedeelte van de lappen uit recente eeuwen. Ik zal ook snel eens langs dat Jaagpad gaan kijken.

 8. Hans

  Worden de huizen goedkoper omdat bouwer minder materiaal hoeft in te kopen?

 9. Ton

  Lexus, je overdrijft.
  De vorm is nog vrijwel volledig middeleeuws, zei het met een licht 19/20ste eeuws sausje van Cuypers, Nieuwenhuis en Van Heukelom.
  Er zijn voldoende resten gevonden van de oorspronkelijk middeleeuwse kleurstelling. Op middeleeuws materiaal dus.
  Het materiaal van de bekleding dat in de loop van de eeuwen vervangen is heeft toch steeds zo veel mogelijk de oorspronkelijk vorm.
  En ik neem aan dat de kern van de toren, zeker in de onderste twee delen, nog vrijwel volledig middeleeuws is. Dit is toch een behoorlijk massieve massa.

 10. Anne Marie ten Berge

  @scherpschutter, Je rechercheblik op ‘heel Utrecht bakt stenen’ is scherpzinnig en realistisch verwoord. Daar hebben we wat aan. Dank.

 11. WvR

  @Scherpschutter:
  Dat model is al ontdekt, en bij grote bouwers meer dan bekend, zeker in de GWW (grond-, weg- en waterbouw). Je combineert sloop, puinverwerking, idealiter transport, en bouw in één bedrijf. Als je het materieel ook nog in eigen beheer neemt kan je ook materieeldienstje gaan spelen, en is de in- en verhuur van materieel een broekzak-vestzak kwestie tussen de BV’s.

  Sloop (kost geld) levert puin op.
  Puin moet afgevoerd worden (kost geld).
  Het afgevoerde puin moet verwerkt worden (kost geld)
  Verwerkte puin is van de puinruimer, en tevens grondstof (gratis “geld”)
  Gebruik grondstof om mee te bouwen (minder kosten).
  Lever het project op (meer geld)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).