30 organisaties bundelen krachten om Utrecht aardgasvrij te maken | De Utrechtse Internet Courant 30 organisaties bundelen krachten om Utrecht aardgasvrij te maken | De Utrechtse Internet Courant

30 organisaties bundelen krachten om Utrecht aardgasvrij te maken

30 organisaties bundelen krachten om Utrecht aardgasvrij te maken
Utrecht wil zo snel mogelijk CO2-neutraal worden en stoppen met het gebruik van aardgas. De gemeente staat daar niet alleen in, vrijdagmiddag hebben dertig organisaties en bedrijven afgesproken samen aan de slag te gaan en het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij ondertekend.

Utrecht wil zo snel mogelijk CO2-neutraal worden en stoppen met het gebruik van aardgas. De gemeente staat daar niet alleen in, vrijdagmiddag hebben dertig organisaties en bedrijven afgesproken samen aan de slag te gaan en het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij ondertekend.

Voor de meeste Utrechters is het gebruik van gas nog heel normaal, er wordt op gekookt en huizen worden ermee verwarmd. De gemeente wil echter dat dit gaat stoppen. Sinds 1 juli 2018 mogen er bijvoorbeeld al geen nieuwbouwhuizen meer worden gebouwd met een aardgasaansluiting. En in 2030 moeten tienduizenden bestaande woningen in de stad van het gas zijn afgesloten.

Breder

De plannen van de gemeente zijn echter breder, en daar hebben zich vandaag tientallen organisaties bij aangesloten. Onder andere installatiebedrijven, overheden, vastgoedpartijen, woningbouwcorporaties, scholen en bouwers gaan samen kennis en geld inzetten om projecten te ontwikkelen. Er zijn nu al 19 ideeën die uitgewerkt worden. Doel is dat steeds meer woningen en andere gebouwen in Utrecht energiezuinig worden en schone energie gebruiken.

Enkele projecten zijn al gestart: van informatie aan bewoners, kennisdeling en innovatie, tot het uittesten van nieuwe technologieën en meer opleidingsplekken. Ook nieuwe partners die willen bijdragen aan een aardgasvrij en CO2-neutraal Utrecht kunnen zich aansluiten bij het Stadsakkoord. Doel is dat het netwerk verder groeit en er meer projecten worden opgezet.

“We willen dat een duurzaam huis of bedrijf voor iedereen haalbaar en betaalbaar is”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (energie). “Door samen te werken aan onze doelen en kennis te delen, komen we verder. We kunnen door dit Stadsakkoord bijvoorbeeld alternatieven voor energiezuinige verwarming testen en breed beschikbaar maken, en ook zorgen voor voldoende opleidingsplaatsen, zodat er technisch geschoold personeel is voor de installatie.”

21 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Bij een strenge winter heb ik in die nieuwe technieken niet veel vertrouwen. De electrische kachels zullen als bijverwarming in zo’n periode overuren maken. Het lijkt me wel verstandig om het stadsverwarmingsnet zoveel mogelijk uit te breiden en uit te nutten. Goed dat Leidsche Rijn ooit aangesloten is. In Lunetten is dat in de jaren 70 niet gebeurd. Vond dat toen al dom.

 2. Scherpschutter

  Haal jezelf lekker van het gas. Laat mij met rust.

 3. HArry

  Als ze me van het aardgas afsluiten komt er een butaan of propaan tank naast te staan. De ombouwset is bij het nieuwe superfornuis er gratis bijgeleverd. Was een koopje. Kortom, ze kunnen zelf aan het lachgas. Dus gaat niet gebeuren Ollogrom.

 4. wollie

  @massegast strenge winter, wat is dat ook weer?

 5. Alexander

  Het wordt tijd dat Utrecht zijn plannen voor de wijken bekend maakt. Ik wil heel graag van het gas af. Het verminderen van co2 uitstoot gaat veel te langzaam en ik wil zelf in ieder geval mijn steentje bijdragen. Voor mijn dochter. En alle andere kinderen die ons later zullen vragen waarom we niet meer deden toen het nog kon.
  Maar ik wil dus wel graag de plannen weten. Wordt het een warmtenet. Of kan ik beter een warmtepomp aanschaffen?

 6. Lombokker

  Wat een onzin. Aardgas is de meeste ‘schone’ van alle fossiele brandstoffen. Ga eerst maar eens de kolencentrales ombouwen, in plaats van particulieren en woningstichtingen op kosten te jagen.

 7. Anon

  Als je van het gas af moet, welke alternatieven zijn er dan die net zo goed werken?

  Een zonneboiler? Te weinig rendement, kan de vraag niet leveren.
  Een warmtepomp? Kan in de afgelopen winter (dus een hele milde winter) al niet genoeg leveren. Nog afgezien van het lawaai dat zo’n ding maakt, wij hebben op zolder ook gewoon een kamer naast het CV / washok.
  Oh en die warmte pomp moet ook met vloerverwarming werken, kan iemand even mijn parket vloer komen vervangen?

  Daarnaast zijn er natuurlijk kosten, wie gaat dat betalen? In de proefwijken hebben de gemeente miljoenen ervoor betaald om een zeer gering aantal mensen van het gas af te halen. En wat de gemeente betaald, betaald de burger uiteindelijk.

  Ik vrees dat dit weer net als de biomassa centrales straks meer CO2 oplevert als hetgeen wat ze vervangen en dat wij dat onderaan de streep ook nog een keer mogen betalen. Terwijl ondertussen alle advies bureau’s, installatie bedrijven, en gemeentes over elkaar heen vallen om geld binnen te harken om de projecten te doen. Realistisch is de planning nu in ieder geval al niet meer als ze zeggen dat in 2030 tienduizenden huishoudens van het gas af willen hebben gezien alle vorige projecten die hetzelfde probeerde in 10 jaar tijd slechts enkele huishoudens van het gas af kregen.

  Volgens de rekenkamer had de overheid 435 miljoen euro nodig om 50.000 huishoudens van het gas af te krijgen, en na de eerste 150 miljoen waren “slechts enkele” huishoudens van het gas af. Ter vergelijking: Utrecht heeft al 150.000 woningen.

  Bron: https://www.rekenkamer.nl/onderwerpen/verantwoordingsonderzoek/nieuws/2020/05/20/aardgasvrije-wijken-te-hoge-verwachtingen-gewekt

 8. Massegast

  @wollie — Dacht ik ook toen ik het opschreef. Maar Massegast is dan ook bijna van vroeger. Winter 1963. Met in maart nog volop sneeuwbergen in de straten. Kolenkacheltjes. Reinier Paping die de Elfstedentocht won, onder onbeschrijfelijke omstandigheden. Maar we hebben ons best gedaan en op een welvarende manier (goedkoop vliegen, auto’s voor de deur, cv’s en waterbedden), die vreselijke winters achter ons gelaten. We mogen onszelf weleens feliciteren!

 9. Esrin W.

  Ondertussen blijf ik gewoon mijn auto uit 1987 zonder kat rijden. Dagelijks.
  Niemand die daar met zijn tengels aan komt.

 10. bureaulesswatts.nl

  de gasfles komt weer terug .

 11. Theo

  Organisaties die wat willen verdienen aan het gasbeleid die zijn er genoeg. Maar vroeg of laat zal dit beleid worden omgebogen want je ziet n u al dat het een onhaalbaar doel najaagt, waarvan ook geen milieuwinst te verwachten is. Geen subsidieregeling kan daar iets aan veranderen.

  Nieuws zou ik het vinden als krachten die het gasbeleid zo snel mogelijk willen stoppen, zich zouden verenigen.

 12. Bertje 030

  Nu de crisis miljarden gaat kosten, worden deze utopische plannen vanzelf achterhaald.
  @Scherpschutter: wijze woorden, deze keer.

 13. Pee

  Beetje raar dat wij van het gas af moeten terwijl ze in Duitsland juist subsidie krijgen als je je laat aansluiten op het gasnetwerk.

 14. W

  Gaat de gemeente ook financieel compenseren?!
  Welke partij wil dit nu echt? Is het geendoordrammerij?
  Waarom wordt er niet begonnen in de Vogelenbuurt?
  Daar wonen toch de meeste aanhangers van dit besluit?

 15. Bram de Goede

  hoe moet het waterstof straks door het aardgasnetwerk naar een oud huis als dit netwerk is gesloopt.

 16. Koel Hoofd

  Het is een verdienmodel.

 17. Reactionaire rechtse zak.

  # Afgelopen week constateerde de schoorsteenveger voor het derde jaar op rij dat mijn gaskachel zo weinig vuil uitstoot dat de schoorsteen ook dit jaar niet geveegd hoeft te worden.
  # Afgelopen december was er vroeg in de avond ‘n stroomstoring. Mijn huis was aardedonker maar bleef door de gaskachel wel aangenaam warm en de leefbaarheid werd nog vergroot doordat ik bij het licht van ‘n zaklamp en kaarsen gewoon warm eten kon maken met mijn gasfornuis.
  Huishoudens verplichten van het gas los te koppelen is de waanzin ten top. Helemaal als je daarvoor ‘n krakkemikkig warmtenet krijgt opgedrongen. Een systeem dat gevoed wordt door een gif uitbrakend en (oer)bos vernietigende biomassacentrale die naast hele bossen ook miljarden €uro’s subsidie verbrand.

 18. woutvr

  Prima, afsluiten van het aardgas. Als we er maar een waterstof voor terugkrijgen.

 19. Simon

  @Woutvr, ga je maar even in waterstof verdiepen en je ontdekt al snel dat het een bedroevend inefficiente ‘oplossing’ is. De toekomst is gewoon elektrisch.

 20. Mark Muizer

  Krijgt stadsverwarming dan ook eindelijk een nette prijs? Want daarvoor worden nog VVD-prijzen gevraagd, Miss Hooijdonk..

 21. Nina

  Van deze plannen komt niets terecht; er blijkt straks geen geld voor te zijn.

  Tenzij CO2-reductie belangrijker is dan honger lijden natuurlijk.

  We komen in de grootste recessie sinds een eeuw terecht volgens de economen.

  En dat is precies ook altijd mijn punt; dit is alleen haalbaar in landen waar men bovenin de pyramide van Pavlov verkeert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).