306 fietsen verwijderd bij de Moreelsehoek in Utrecht 306 fietsen verwijderd bij de Moreelsehoek in Utrecht

306 fietsen verwijderd bij de Moreelsehoek in Utrecht

306 fietsen verwijderd bij de Moreelsehoek in Utrecht
Archieffoto fietsen in stationsgebied
De gemeente Utrecht heeft maandag 306 fietsen laten verwijderen bij de Moreelsehoek. De fietsenparkeerplaats was geleidelijk ontstaan, maar nu heeft de gemeente de locatie nodig voor werkzaamheden.

De gemeente Utrecht heeft maandag 306 fietsen laten verwijderen bij de Moreelsehoek. De fietsenparkeerplaats was geleidelijk ontstaan, maar nu heeft de gemeente de locatie nodig voor werkzaamheden.

Op verschillende plekken in het gebied stonden al waarschuwingsborden waarop te lezen was dat alle fietsen vanaf 13 februari weggehaald zouden worden. Mensen die hun fiets niet op tijd weggehaald hebben, kunnen hun rijwiel ophalen bij het fietsdepot aan de Koningin Wilhelminalaan.

Ontstaan

Vanwege werkzaamheden aan de stationspleinfietsenstalling moesten de ingangen aan beide zijdes tijdelijk, en op verschillende momenten, vorig jaar zomer worden gesloten. Toen de ingang aan de kant van het Moreelsepark dicht was, ontstond deze ‘alternatieve’ fietsparkeerplaats.

Sindsdien zijn mensen hier op deze ‘pop-up stalling’ hun fiets neer blijven zetten. In september vorig jaar stelden verschillende partijen al vragen over de kwestie. Wethouder Lot van Hooijdonk gaf toen aan dat de fietsen in het eerste kwartaal van dit jaar zouden verdwijnen.

De gemeente Utrecht werkt ook nog toe naar een algeheel parkeerverbod voor fietsers in het stationsgebied, maar dat is nog niet van kracht.

15 Reacties

Reageren
 1. Len

  Wat is eigenlijk precies het architectonische doel van deze hoek? Komen er bankjes te staan of iets? In het kader van een ruimte om te verblijven, recreëren en al dat andere marketinggedoe? Of wordt het dan een bollendak 2.0 maar dan zonder dak?

 2. JdV

  Gek dat je wel mag fietsen als je klaarblijkelijk niet kunt lezen. Allemaal fietsen van expats of buitenlandse studenten die de taal niet machtig zijn klaarblijkelijk.

 3. Patricia

  Zo, opgeruimd staat netjes!
  Het loopt de spuigaten uit met die fietsen in de stad.
  En fietsers kunnen ook niet goed lezen. Zelfs als het op borden en met pictogrammen staat aangegeven dat je je fiets ergens niet mag neerzetten, zetten ze m daar toch neer. Het lijken wel automobilisten uit de jaren 60,70, die vonden ook dat ze voor de deur van hun bestemming moesten kunnen parkeren. Laten we dat met fietsen niet zo lang faciliteren als we met auto’s hebben gedaan,

 4. BdV

  Op deze foto valt het wel mee. Twee voetgangers uit tegengestelde richting kunnen elkaar hier nog passeren. Blijkbaar heeft het bord met de aankondiging toch iets geholpen.

 5. qwerty

  Ik mijd de mega-stalling. Ik heb geen abonnement of persoonlijke OV-chipkaart, en het personeel waar je een “leenpas” kunt halen is vaak nergens te bekennen. Is er geen mogelijkheid meer om je fiets fiets ergens te stallen zonder al die onzin?

 6. BdV

  @qwerty: Zodra die mogelijkheid er is gaat het binnen een paar dagen fout.

 7. passant

  # qwerty helemaal met je eens hoor ook ik wil wel eens met de fiets baar de stad maar ergens parkeren waar zicht word gehouden op je fiets is er voor ons niet bij

 8. HenQ

  @qwerty
  Ik heb wel een OV-chipkaart en kortingsabonnement, maar ik mijd de megastalling omdat ik in de praktijk meer tijd kwijt met het wegzetten van mijn fiets. Vooraan is er bijna nooit plek en je kan niet rechtstreeks snel doorsteken vanuit de stalling naar de stationshal, wat in Amsterdam met de nieuwe stalling beter geregeld is.

 9. W

  Prima!
  Het lijkt dat fietsers hier in Utrecht zicht een bepaald soort recht! toe-eigenen van ‘ik parkeer mijn fiets overal’ ook al weet! ik dat andere verkeersdeelnemers héél erg hinder!!
  Ik fiets zelf en rijd ook auto in mijn Utrecht! Doe dat al heel lang!
  Betaal héél véél parkeergeld als ik mijn auto parkeer. Ok…….
  Vaak denk ik aan gehandicapten en blinde mensen in Utrecht! Zij moeten topsport in het verkeer laten ‘zien’ om zich op een fatsoenlijke manier te verplaatsen in Utrecht. Verschrikkelijk! En dat voor die stomme gastjes, die maar menen, dat ze met hun ……. partij-fiets zich echt! alles kunnen veroorloven! Geef ze hoge bekeuringen, fietsenstallingen genoeg hier! Even je benen gebruiken voor dat laatste stukje!
  Doe eens een zwarte blinde doek voor je ogen of ga als MS-patiënt met stok die wandeling maken in Utrecht in de binnenstad! Ben benieuwd of je je fiets daarna nog steeds overal neerkwakt.
  Of misschien een uitdaging om te doen voor bestuurders, die hier politiek over gaan……

 10. Koel Hoofd

  @qwerty
  Nee, of je moet de stad uit willen verhuizen.

 11. JdV

  Ik denk dat het spinsel van Henq de spijker op de kop slaat als het gaat om de mentaliteit van de Utrechtse fietser.

  “ik mijd de megastalling omdat ik in de praktijk meer tijd kwijt met het wegzetten van mijn fiets. Vooraan is er bijna nooit plek en je kan niet rechtstreeks snel doorsteken vanuit de stalling naar de stationshal, wat in Amsterdam met de nieuwe stalling beter geregeld is.”

  Oftewel, als ik enige inspanning moet doen om mijn fiets op een correcte wijze te stallen is MIJ dat teveel moeite en kies ik er voor hem ergens neer te kwakken waar MIJ dat het beste uitkomt, of dan nou is toegestaan of dat anderen daar last van hebben interesseert MIJ geen zak.

  En juist daarom zou de fietsterreur in Utrecht keihard moeten worden aangepakt. Betalen voor het nutteloos (staat 23 uur per dag niks te doen) in beslag nemen van openbare ruimte. Weghalen/beboeten voor degenen die zich niet aan de regels houden. Heel normaal, dat doen we in alle andere gevallen namelijk ook.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Fietsers zijn,uitzonderingen daargelaten,de meest asociale verkeersdeelnemers in Utrecht.

 13. LvH

  Misschien dat ze het inchecken bij de stalling ook met de bankpas kunnen maken net als het OV. Ik kan me voorstellen dat het zonder inchecken een chaos met weesfietsen wordt waar de gemeente geen zin in heeft.

 14. Vkr

  @Qwerty:
  – Onder de Tivoli zit een stalling waar je gratis je fiets kan parkeren (de 1e 24 uur) en geen abonnement nodig hebt. Je krijg wel een stickertje op je fiets + sleutelhanger, maar dat kost niets en is simpelweg om te kunnen registreren hoe lang je je fiets daar stalt. Want na 24 uur zitten er kosten aan verbonden. Logisch, want anders stroomt zo’n stalling vol met weesfietsen en heeft niemand er meer wat aan 😉
  – En in de megastalling kan je ook terecht met een anonieme ov-chipkaart, dat kost iets van 7,50 euro als eenmalige investering (gaat een jaar of 5 mee). Een kleine tegemoetkoming om vervolgens elke dag je fiets gratis te kunnen stallen lijkt mij.

 15. qwerty

  @Vkr:
  Bedankt voor tips!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).