400.000 inwoners in Utrecht in 2028; bekijk hier hoe jouw wijk gaat groeien de komende jaren 400.000 inwoners in Utrecht in 2028; bekijk hier hoe jouw wijk gaat groeien de komende jaren

400.000 inwoners in Utrecht in 2028; bekijk hier hoe jouw wijk gaat groeien de komende jaren

400.000 inwoners in Utrecht in 2028; bekijk hier hoe jouw wijk gaat groeien de komende jaren
De Utrechtse binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht is een van de hardst groeiende gemeenten van Nederland. Hoewel Utrecht minder hard groeide in de coronajaren 2020 en 2021, klimmen de aantallen dit jaar weer hard. In de eerste tien maanden zijn er al meer Utrechters bijgekomen dan in alle andere hele jaren hiervoor. Volgens de nieuwste verwachtingen zijn er 400.000 inwoners in 2028. Dat was vorig jaar ook al de schatting.

Utrecht is een van de hardst groeiende gemeenten van Nederland. Hoewel Utrecht minder hard groeide in de coronajaren 2020 en 2021, klimmen de aantallen dit jaar weer hard. In de eerste tien maanden zijn er al meer Utrechters bijgekomen dan in alle andere hele jaren hiervoor. Volgens de nieuwste verwachtingen zijn er 400.000 inwoners in 2028. Dat was vorig jaar ook al de schatting.

De gemeente maakt elk jaar een prognose van de bevolkingsgroei en bekijkt zo hoeveel inwoners erbij komen. Deze schatting wordt gemaakt op basis van het aantal nieuwe woningen dat er komt, samen met onderwerpen als geboorte, migratie en sterfte. Het zijn dus geen harde cijfers, want als er veel minder woningen worden gebouwd, zal Utrecht waarschijnlijk ook minder snel nieuwe inwoners krijgen.

Groei

Op 1 januari 2022 telde Utrecht 361.742 inwoners. Op basis van de huidige prognose is de verwachting dat Utrecht in 2028 het aantal van 400.000 inwoners passeert. In 2040 zal Utrecht naar verwachting 471.000 inwoners tellen, dat is een toename van 109.00 inwoners in achttien jaar tijd. Hoeveel inwoners Utrecht er in 2022 totaal bijkrijgt weten we pas begin volgend jaar, maar de voorlopige cijfers laten zien dat het aantal inwoners weer sterk groeit.

Alle wijken worden de komende jaren voller, de wijk Zuidwest wordt qua inwoneraantal het grootst. Dat komt vooral door de bouw van Merwedekanaalzone. Opvallend is dat het aantal inwoners in Overvecht tot 2025 waarschijnlijk daalt. Dat komt door de sloop van woningen.

Bekijk in de tabel hieronder hoe het inwoneraantal per wijk zich ontwikkelt

51 Reacties

Reageren
 1. Katja

  In godsnaam…néé !!!

 2. passalacqua

  sterilisatie, anticonceptie, dat zijn 2 termen die als eerste in mij opkwamen! 😉

 3. JdV

  Meer dan 20% groei. 20% minder wegen en parkeerplaatsen. De binnenstad zal geen meter groter worden. What could possibly go wrong 🙂

 4. Bill

  “Ja de drukte komt door die buitenlanders” in 3….2….

 5. Len

  Wegwezen dus voor iedereen die hierop gaat reageren.

 6. Koel Hoofd

  Utrecht klapt al uit de voegen maar stelt de groeicijfers systematisch naar boven bij. Op naar de 21 miljoen inwoners in Nederland megacity van de EU?

 7. Massegast

  Met zo’n bevolkingsgroei wordt er het er voor de gewone Utrechter niet leuker op. File lopen in de binnenstad, want die binnenstad wordt er nl. niet groter op. Nu op zaterdag, maar in de toekomst de hele week. Ga bij uw politieke keuze eens na wie van deze bevolkingsgroei voordeel heeft en trek uw conclusie.

 8. Utrechtvoorutrecht

  Op basis waarvan komt er 50% bij in de binnenstad? Er komen geen vierkante meters bij dus 50% verdichting? Én meer horeca én meer toeristen?

 9. Tommy

  Politiek vooruitzie?. Nee, het is achter af Reageren. Visieloos en korte termijn. Waterschap heeft dit jaar ook weer gewaarschuwd dat er maar voor een x aantal mensen drinkwater is. De infrastructuur zal steeds meer centraal komen te staan want dat is de basis van je samenleving. Proporties zijn zoek.

 10. Realist

  @Bill @Duic. Check de feiten op de site van de overheid. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsgroei/groei#:~:text=De%20bevolking%20groeit%20als%20er,aanwas%20(geboorte%20minus%20sterfte).

 11. Don

  Zijn er ook overzichten wat dit doet voor de leefbaarheid in de wijken …..eeuh nee nog niet goeie moeten we misschien eens over na gaan denken zeggen ze dan bij de gemeente utrecht. En worden deze toekomstige OZB inkomsten dan ook gebruikt om de leefbaarheid bereikbaarheid en betaalbaarheid te bevorderen ….. eeuh nee ook niet die zijn al bestemd voor andere zaken is ook een goeie moeten we ook eens over na gaan denken.

 12. Realist

  @Tommy. Dat roepen bepaalde partijen al heel erg lang maar de linkse droom is kennelijk een overbevolkt land.

 13. Lombokker

  @Bill

  Inderdaad, die bevolkingsgroei komt voornamelijk door immigratie. Dat zuig ik niet uit mijn duim, maar wordt gewoon door het CBS geconstateerd. Met daarbij de prognose van 18 miljoen inwoners in 2024 en 19 miljoen in 2034.
  https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-bevolking-maakt-groeispurt-samenleving-gaat-veranderen~a61c23a1/
  Waar we die allemaal gaan onderbrengen? Ik heb geen idee, en onze politici helaas ook niet.

 14. Tanja

  File lopen in de binnenstad? Waarom dan? De binnenstad holt qua interessantheid heel hard achteruit. Er is onderhand meer leegstand dan winkels. Dus daar hoef je niet meer heen.

 15. Pee

  @passalacqua
  Wat denk je van de grenzen dicht te gooien want die groei komt daar vandaan en die zorgen ook nog eens voor meer spanningen etc.
  Er zijn hier natuurlijk weer mensen die dat niet willen geloven maar die komen zichzelf nog wel tegen .

 16. Fred

  Niks mis mee, het bied ook mogelijkheden, en praktisch alle grote steden groeien, Utrecht wellicht wat harder dan gemiddeld.
  Logischerwijs zal de centrumfunctie niet alleen meer vervuld kunnen worden door de oude binnenstad, maar zijn er meerdere centra nodig en is verdere ontwikkeling van de centra in LR, Overvecht e.d. noodzakelijk.
  Wat wel echt cruciaal is voor Utrecht is de schaalsprong in het OV.
  Het huidige systeem wat voornamelijk bestaat uit buslijnen voldoet niet voor een stad die richting 500.000 inwoners gaat, er is een uitgebreid tramnetwerk nodig, en waar mogelijk ondergronds (vooral onder de binnenstad).
  Op dat vlak zal er veel moeten gaan gebeuren.

 17. Wies

  Klopt @Bill. Of heb jij andere cijfers?

 18. Wim Vreeswijk

  Het steeds voller proppen van onze stad is niet in belang van de leefbaarheid voor onze stad en alleen maar mogelijk vanwege de inwonertal gerelateerde uitkering van jaarlijks 900 miljoen euro voor Utrecht. Deze ‘sigaar uit eigen doos’ van de belastingbetaler, wat overigens voor alle 434 gemeentes mogelijk is gemaakt, is eindig want in 2026 gaat ook de Rijksoverheid kappen en snoeien in deze, veel te dure sinterklazerij en zal ook Utrecht vele miljoen moeten gaan inleveren, te beginnen met het korten op de vele miljarden uit het gemeentefonds

 19. GeeWee

  Om meer inwoners erbij te krijgen zie ik een paar opties:
  a) meer huizen bijbouwen
  b) bestaande woningen splitsen/verkameren
  c) gemiddeld meer bewoners per woning

  Optie a) is aan de gang, maar m.i. niet in zulke enorme aantallen dat het tot zulke groeicijfers kan leiden. Optie b) is namelijk -gelukkig- maar heel beperkt mogelijk en voor optie c) gebeurt juist het omgekeerde de laatste decennia: steeds minder bewoners per woning.

  Zal wel loslopen dus.

  Voordelen van meer bewoners zijn er ook:
  I.) meer potentieel zorgpersoneel om ons oudjes te verzorgen
  II.) meer hoofden om kosten voor allerlei publieke voorzieningen over om te slaan.

 20. Rutger

  Meer inwoners zijn juist nodig om het winkelbestand in de binnenstad op niveau te houden. Ook zijn er nu best veel kale gebieden (Merwedekanaalzone etc.) in de stad die mooier worden als er gebouwd is.

 21. Realist

  @GeeWee. Nee, gedwongen bewoning is geen optie in een vrij en liberaal land, dat is niet iets wat de overheid moet gaan bepalen.

 22. Jeroen

  Meer inwoners betekent meer cultuur, meer voorzieningen want meer mensen om de kosten over te verdelen. Het betekent betere restaurants en meer niche winkels die anders niet levensvatbaar zouden zijn. Kortom, het is niet alleen kommer en kwel, zo’n groeiende stad.

 23. Bill

  @Wies @Realist, nee hoor, ik heb geen andere cijfers. Maar het is vermakelijk om te zien hoe dat hier continu als iets slechts gezien wordt. Immigratie is ook de drijver achter de groei van Eindhoven maar daar groeit door al die kenniswerkers de economie het hardst van Nederland.

  Maar goed, blijf vooral focussen op het negatieve, dat geeft blijkbaar rust.

 24. JdV

  @gewee: de groei komt uitsluitend door immigratie tot stand. Van de immigranten/vluchtelingen is 60% na 5 jaar in NL nog steeds volledig afhankelijk van een uitkering. Arbeidsparticipatie is minimaal. Dus we importeren onze eigen armoede op deze manier:
  1) tekort aan woningen
  2) verhoogde zorgvraag
  3) nog minder werkenden tov ontvangers van uitkeringen

  Een soort van perfect storm waarbij alle huidige inwoners jaar op jaar slechter af zullen zijn. Met dank aan meer dan 10 jaar D66 en GL beleid.

 25. Justin

  Oh nee, we gaan er allemaal ááááán!

 26. Utrechter2

  @GeeWee: je zei: “II.) meer hoofden om kosten voor allerlei publieke voorzieningen over om te slaan.”

  Dan zou India de beste medische zorg en de beste ouderenzorg hebben met 1 miljard personeelsleden die in de zorg kunnen werken.

 27. Nina

  Met een bevolkingsgroei van jaarlijks 200.000 mensen (voornl. emigratie) kan dit niet uitblijven. Gewoon een logisch gevolg. Nu dan ook snel starten met de verbreding van de A27 voordat de boel compleet vastloopt.

 28. Nina

  Immigratie ipv emigratie

 29. woutvr

  Ah! DUIC gooit een knuppel in het hoenderhok…

 30. Woningnood

  Ik voorspel dat de groei minder snel gaat dan verwacht, niet omdat er geen groeiende woon behoefte is, maar doordat door toenemende kosten de bouw zal vertragen en de hoge kosten niet opgebracht kunnen worden door vele.

 31. Randstad

  @massegast..”.. de gewone utrechter” wie is dat ? Die bestaat niet ! Met 120 nationaliteiten, en overige diversiteit bestaat zoiets niet..
  Gelukkig, wat dat is nou juist de aantrekkelijkheid van Utrecht, diversiteit, groei, en de hele dynamiek van de grote stad die juist heel toekomst gericht is !

 32. Ihsan

  @Jdv, nee niet uitsluitend. Wel voornamelijk. En gooi arbeidsmigranten en asielzoekers niet op één hoop. Die 60% die je noemt gaat niet op voor migranten. Let aub een beetje op wat u schrijft. Laten we het debat zuiver voeren en niet op emotie en valse beweringen.

 33. Ahmet

  Dat is met name het gevolg van het sociaal economisch beleid van onze overheden. Je hebt in Nederland ook krimpregio’s. Maar ook regio’s, zoals Utrecht, waar iedereen naar toe wilt omdat we daar eenmaal ophoping van voorzieningen en werkgelegenheid hebben gecreëerd.
  Wie zou van ons willen verhuizen naar de krimpregio’s, noord oost Groningen of zuid oost Limburg? Ik denk niemand…

 34. Moniek

  @Nina
  Alsof de plaatselijke verbreding van de A27 problemen door groei tegenhoudt. Dat is een merkwaardige simplificatie.

 35. Binnenstadbewoner`

  Voor zover de prognose klopt (!), in 2040 dus over ‘slechts’ 18 jaar 400.000 inwoners maar daarna houdt de groei niet op!! Kan zo doorschieten naar 500.000 of 600.000 inwoners. Hoog tijd dus om nu al een metro aan te leggen die alle wijken en stadsdelen met elkaar verbindt. Er is te weinig ruimte boven de grond om al dat extra verkeer nog goed te kunnen verwerken. In 20 minuten ofzo van bijv. Leidse Rijn naar de binnenstad naar de Uithof.

 36. Massegast

  @Randstad — Ik heb de aanduiding ‘gewone Utrechter’ geleend van de vroegere CPN en Marcus Bakker. Die hadden het altijd over de ‘gewone mensen’.

 37. Utrechter2

  @Moniek: niet tegenhoudt maar deels oplost. Zo zijn ook de problemen in Utrecht West opgelost: door de A2 zowat te verdubbelen en door een vrije kruising op het 24 Oktoberplein aan te leggen.

  Ik snap dat de A27 heel omstreden is, en als je die liever niet hebt dan zou ik niet zo enthousiast zijn over de groei die Utrecht doormaakt. Utrecht West in de zero´s heeft laten zien dat probleem-negering niet de oplossing is.

 38. Massegast

  @Realist — Je schrijft ‘gedwongen bewoning is geen optie in een vrij en liberaal land’. Vrij en liberaal is allemaal tot je dienst, maar nood breekt wet. In de jaren 40/50 was gedwongen inwoning wel degelijk aan de orde. Geleidelijk gaat dit land op het woonfront een bijzondere situatie in. En een bijzondere situatie vereist nu eenmaal bijzondere maatregelen. Met een regering die wel over urgentie praat, maar er eigenlijk niet naar handelt, komt gedwongen inwoning in zicht. Ik zal je de scenario’s die ik in mijn hoofd heb besparen. Maar, woon je toevallig ruim? De enige ‘reddingsboei’ is de aanstaande recessie, waarover de economen zo druk praten. Als die recessie diep is, dan wordt de boel natuurlijk sterk vertraagd.

 39. Bill

  @Nina, dus een verbreding die door de enorme bevolkingsgroei slechts een paar jaar soelaas biedt is te verkiezen boven een structurele aanpak van infrastructuur en werktijden in NL? Wat een aparte logica.

 40. Lombokker

  Ik vraag me af of we een gezonde selectie aan de gemeentegrens gaan maken. Zijn het mensen die komen brengen of komen halen… want als de verhouding niet gezond is zullen de mensen die alle voorzieningen mogen ophoesten de koffers pakken en vertrekken. Durft de gemeente daar een uitspraak over te doen? Durft de gemeente bv eindelijk eens voor alle shortstayers (de expats) forensenbelasting te gaan heffen bijvoorbeeld?

  Kortom: wie gaat het betalen?

 41. Pol

  Tjeemig: Oog in Al en Welgelegen stijgen in 18 jaar tijd met bijna 1.200 nieuwe bewoners.
  Dat is bijna 67 mensen per jaar of zo’n 5 mensen erbij per maand…..
  Als we die aantallen maar aan kunnen… 😉

 42. Realist

  @Massegast. Dat was een andere situatie dan dit, hier zie je het namelijk van mijlenver aankomen. Hier wordt de situatie bewust gecreëerd, deels door idealisme en deels door mismanagement. Er wordt bv al decennia lang gewaarschuwd dat NL overbevolkt raakt maar bepaalde krachten negeren dit volledig en laten NL toch volstromen. Iedereen is vrij om bepaalde idealen na te jagen maar neem dan ook zelf de gevolgen voor lief en laat diegene die het hier niet mee eens is vrij om te kiezen.

 43. Karin

  Misleidende foto boven dit artikel.
  Hoe lang is het geleden dat Sacha hier een winkel had!
  Ik snap niet waarom duic hier aan meewerkt. Lobby?

 44. Je Zus

  @ Realist

  Als er al iets nagejaagd wordt in wereldwijde bevolkingsgroei, dan is het eerder neoliberaal rechts die daar gelukkig van worden.

  Dat Utrecht groeit komt door haar centrale ligging.

  Meer mensen = meer consumenten, dus meer afzetmarkt = meer economische groei (sterker nog, wil je continue iets laten groeien heb je steeds meer nodig, dus ook mensen)
  Meer mensen= meer werknemers
  Meer mensen in of uit ontwikkelingslanden = meer goedkope arbeidskrachten
  Meer mensen buiten Europa = meer arbeidskrachten met niet of nauwelijks regelgeving
  Meer mensen die rechts stemmen= minder macht voor o.a. vakbonden en partijen die opkomen voor arbeidsrecht en mensenrechten.

 45. Massegast

  @Lombokker — Dat ‘halen en brengen’ vind ik erg leuk!
  @Je Zus — Je schetst hier waar ik in m’n eerste reactie op wees. Wie – en hoe – profiteren van die bevolkingsgroei.
  @Realist — Mijn reactie over gedwongen inwoning was een beetje om te jennen. Voor alle duidelijkheid: ik ben zeer tegen de massa-immigratie. Het zal Nederland op z’n grondvesten doen schudden in de naaste toekomst. Maar voor de elite is het ideaal. Van massa’s niet ge-integreerden heeft men politiek en economisch geen last.

 46. Utrechtse Jantje

  Beste @ Randstad , de gewone Utrechters zijn in mijn ogen nog steeds diegene , wier Ouders en Voorouders in Utrecht geboren en getogen zijn …….

 47. Normale Utrechter..

  @ Utrechtse jantje, met alle respect, ik woon hier mijn hele leven bijna, en ben hier niet geboren…wat ben ik dan ? Een abnormale utrechter??

 48. De angst reageert !

  Kan iemand mij vertellen wat Utrecht er slechter is op geworden sinds we 300.000 inwoners hadden en nu ?
  Voor mijn gevoel is er echt niets daardoor verslechterd..

 49. w

  @Utrechtse Jantje
  en als je hier bent geboren, maar na 3 decennia Amsterdam weer in Utrecht woont?

 50. Utrechter2

  @Bill: overheden en bedrijven werken meestal met een pakket van oplossingen en maatregelen. Zeker bij complexe vraagstukken. Het zijn meestal acitivisten en activististische partijen die daar een valse tegenstelling tussen maken en opponenten op een vriendelijke of onvriendelijke manier voor dom uitmaken.

 51. Utrechter2

  @De angst reageert !
  Als je zelf huizenbezitter bent dan is de siutatie zelfs voor je verbeterd: je huizenprijs explodeert namelijk door een grote vraag, ook door woningvraag vanuit het buitenland (o.a. expats). Aan de andere kant wordt het woningaanbod maar zeer beperkt verhoogd door allerlei klimaatmaatregelen.
  Starters betalen de prijs hoge huren of onbetaalbare woningen. En steeds langere wachtlijsten.
  Dus dat sommige mensen, waaronder jij, niks voelen en zelfs erop vooruit gaan, dat zie je heel goed. Huizenbezitters hebben er een groot belang bij om immigratie aan te moedigen. Een toevoeging die u wllicht verbaast : het zijn juist rechtse huizenbezitters die niet op zo’n gemakzuchtige manier rijk willen worden over de rug van starters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).