400 studenten Archimedeslaan in Utrecht moeten kamer verlaten | De Utrechtse Internet Courant 400 studenten Archimedeslaan in Utrecht moeten kamer verlaten | De Utrechtse Internet Courant

400 studenten Archimedeslaan in Utrecht moeten kamer verlaten

400 studenten Archimedeslaan in Utrecht moeten kamer verlaten
Archimedeslaan - Luchtfoto Google
Zo’n 400 studenten moeten over een paar maanden hun woning aan de Archimedeslaan verlaten. Op 31 juli moet het voormalige schoolgebouw leeg opgeleverd worden. Dan gaat de eigenaar beginnen met de sanering en sloop van het pand. Hoewel er over een aantal jaar bijna 2000 woningen voor terug moeten komen betekent dit wel dat er 400 studenten op straat staan.

Zo’n 400 studenten moeten over een paar maanden hun woning aan de Archimedeslaan verlaten. Op 31 juli moet het voormalige schoolgebouw leeg opgeleverd worden. Dan gaat de eigenaar beginnen met de sanering en sloop van het pand. Hoewel er over een aantal jaar bijna 2000 woningen voor terug moeten komen betekent dit wel dat er 400 studenten op straat staan.

In het voormalige schoolgebouw aan de Archimedeslaan wonen bijna 400 studenten. Al sinds 2010 heeft Stichting Tijdelijk Wonen (STW) het gebouw in beheer. Het pand stond leeg en zou enkele jaren later gesloopt worden.

Om leegstand tegen te gaan kon de stichting kamers realiseren in het schoolgebouw. In eerste instantie ging het om 192 kamers. Daar werden later nog eens 200 kamers aan toegevoegd toen stichting Sophia uit het pand vertrok.

In hetzelfde gebouw zat ook een andere tijdelijke huurder: HAL16. Een club die de deuren moest sluiten vanwege betalingsachterstanden en overlast voor omwonenden.

Vervangende woonruimte

Het woonproject, genaamd AL16, zou eigenlijk al eerder stoppen, maar de nieuwbouwplannen zijn meermaals vertraagd. Nu is het duidelijk dat 31 juli 2019 alle studenten het gebouw moeten verlaten.

“Dat is natuurlijk vervelend”, aan het woord is vicevoorzitter van STW Rins Rutgers. “We hebben dan ook van alles geprobeerd om vervangende woonruimte te vinden, maar dat is tot op het heden niet gelukt. In die zin is de vastgoedwereld ook wel een stuk veranderd met hoe het 10 jaar geleden was. Nu staan er natuurlijk ook wel nog gebouwen leeg maar die komen niet snel in aanmerking voor tijdelijke transformatie. Dat is heel jammer.”

Aan het einde van dit studiejaar zullen er dus een hoop verhuiswagens staan bij het complex. Rutger: “De eigenaar van het gebouw heeft het gelukkig bewust in de zomervakantie gepland, voor de studenten is dat wel zo prettig. Los van dat het natuurlijk jammer is dat er geen vervangende woonruimte is.”

Het voormalige schoolgebouw gaat eerst gesaneerd worden en dan gesloopt. Daarna kan er gestart worden met de bouw van ongeveer 2000 woningen, voor studenten en starters. Deze plannen moeten nog verder uitgewerkt worden.

3 Reacties

Reageren
  1. Anoniem

    Ik woon hier en ga het missen!

  2. Jo

    Ik denk dat het tijd is voor protest! De huurprijzen voor studenten is meestal de helft van de studiefinanciering die wij ontvangen. Dat is veel te hoog. Wij zijn een kwetsbare groep én door de woningnood opvoerende huurprijzen én omdat de universiteit demonstratierecht tegenwerkt want als student kan je niet staken. College’s met cruciale informatie om je vak te halen gaan gewoon door dus als je staakt ben je zelf de pineut vs. de studenten die wel ‘netjes’ komen opdagen. Dat de gemeente een project als STW die 400 studenten een huis aanbiedt niet een alternatief pand aanbied is misdadig. Er zijn genoeg jaren geweest voor de gemeente om een pand te zoeken. Waar moet iemand heen die al in Utrecht studeert terwijl er plots 400 andere studenten ook zoekende zijn? Moeten we dan appartementen van 600e / mnd gaan huren, terwijl we zelfs met maximaal bijlenen maar 1000e /mnd krijgen? Hier gaat iets grof mis en ik vind persoonlijk dat de gemeente zijn verantwoordelijk moet nemen! Er staan genoeg kantoorpanden leeg die getransformeerd zouden kunnen worden, meer subsidie en steun van de gemeente zou dit kunnen realiseren.

  3. w

    @jo dat heet antikraak

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).