Demonstraties op pleinen, bezette Universiteitsgebouwen, blokkades van de Kromhout Kazerne en grote sit-ins op het station. Niet alleen in Utrecht, maar wereldwijd liet de Pro-Palestijnse beweging zich dit jaar horen. Al jaren is er een beweging voor de bevrijding van mensen in het Midden-Oosten, maar na het geweld op 7 en 8 oktober 2023 is deze groep in aantal en kracht toegenomen. Hoe kijkt Benjamin Baars (32), woordvoerder en mede-organisator van de Utrechtse vertakking, terug op 2024?
Wat was dit voor een jaar voor jou?
Het is een enorm verdrietig jaar. Veel mensen vinden het ontzettend zwaar wat er aan de hand is in het Midden-Oosten. Het hart van iedereen is verscheurd. Dat heeft mensen ook actief gemaakt in het actievoeren voor Palestina, die daarvoor niet actief waren. Zij krijgen nu door wat daar gebeurt, en ook welke rol Nederland daarin speelt.
‘De geschiedenis leert dat netjes vragen geen verandering in de samenleving creëert’
Naast actievoerder ben jij ook geschiedenisdocent. Hoe combineer jij die twee levens?
Het is een zwaar jaar geweest. Soms neem ik even pauze van demonstreren, maar dan zie ik weer wat de mensen in Palestina wordt aangedaan, en hoeveel Utrechters niet kunnen slapen omdat hun familie elk moment gebombardeerd kan worden. Dan pak ik het toch weer op. Uiteindelijk is het leven niet alleen maar gelukkig zijn en biertjes drinken, maar betekent het soms ook iets doen voor je medemens.
Wat was het eerste moment dat jullie besloten actie te ondernemen?
Er zijn altijd bewegingen geweest om de vrijheidsstrijd van Palestijnen en andere onderdrukten te ondersteunen. Maar een van de eerste grote demonstraties was op het Domplein in oktober 2023, na de bombardementen op een ziekenhuis in Gaza. Iedereen was hier toen heel boos over, want hoe kun je nu een ziekenhuis bombarderen? Dit soort geweld is inmiddels helaas normaal geworden.
Tekst loopt door onder de foto
Hoe hebben jullie zo’n grote groep bij elkaar gekregen?
In het begin hebben we veel oproepen gedaan. Maar ik denk dat mensen al snel doorhadden dat we een inclusieve beweging zijn waar iedereen welkom is. Daardoor bleven ze terugkomen. Het biedt ook troost aan mensen die op deze manier hun stem kunnen laten horen. Eigenlijk is Nederland helemaal geen protestland. Het is daarom hoopvol om te zien dat zoveel mensen de beweging weten te vinden en zich met elkaar verbinden. Er is een mooie coalitie ontstaan in Utrecht, van jong tot oud, van studenten tot klimaatactivisten, met een leidende rol voor Palestijnse Utrechters.
Er zijn natuurlijk verschillende vormen van demonstreren. Jullie besloten over te gaan op het bezetten van panden. Waarom?
De geschiedenis leert dat netjes vragen aan de machthebbers geen verandering in de samenleving creëert. We hebben eerst wel brieven geschreven aan de regering en gedemonstreerd op pleinen, maar dat hielp niet. Dan gaan protesten andere vormen aannemen. Studenten zijn de demonstraties kracht bij gaan zetten door panden te bezetten. Andere Utrechters hebben weer de Kromhout Kazerne geblokkeerd. Dat is zwaar, hard werken. Niemand vindt dat leuk om te doen. Maar verandering komt vaak door protest dat verder gaat dan netjes vragen.
Tekst loopt door onder de foto
Er is ook veel kritiek op het bezetten van panden. Spullen van de universiteit zijn vernield. Wat vind jij van die kritiek?
Kritiek is er altijd bij dit soort acties. Maar soms moet je op deze manier actie ondernemen om iets te veranderen. In het begin lijkt het altijd alsof veel mensen tegen zijn, maar op de lange termijn begrijpen mensen het vaak toch. Kijk maar naar de discussie rond Zwarte Piet, daar kwam eerst ook veel weerstand op.
Als jij terugkijkt op de protesten, zijn er dan dingen die anders hadden gekund of gemoeten?
Ik ben heel trots op de beweging en de stappen die zijn gezet. Ik had een aantal jaar geleden echt niet verwacht dat we een hele dag lang een militaire basis zouden blokkeren bijvoorbeeld.
Zijn er andere lessen die jij hebt geleerd?
Dat verandering komt door je niet altijd aan de regels te houden. Verandering moet je soms afdwingen.
De universiteit heeft de banden met Israël niet verbroken. Dat was jullie voornaamste eis. Wat hebben jullie in de tussentijd bereikt?
We hebben veel Utrechters bereikt. En ons verhaal kunnen vertellen. We hebben een dag de Kromhout Kazerne ontregeld, waarvandaan voor honderden miljoenen aan Israëlische wapens worden aangekocht, en een bijeenkomst van wapenhandelaren verstoord. Daardoor gingen aanwezigen bij de beurs nadenken over wat voor werk zij doen.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
We stoppen niet. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, werden alle banden met Rusland meteen verbroken. Utrecht is een mensenrechtenstad. We stoppen pas als de gemeente en de universiteit een duidelijke stelling innemen. We gaan door tot alle banden met Israël verbroken zijn, en alle mogelijke manieren waarop Utrecht meewerkt aan de bezetting en genocide van tafel zijn.
Gekoppelde berichten
Zo verliep de pro-Palestijnse demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
Pro-Palestijnse demonstranten hebben dinsdagavond het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek Utrecht bezet. De demonstranten eisten dat…
Pro-Palestijnse demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Utrecht
Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdag aan het begin van de avond een universiteitsgebouw aan de Drift…
Pro-Palestina-demonstranten blokkeren ingang van Kromhout Kazerne in Utrecht
Pro-Palestina-demonstranten hebben zaterdagmiddag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht geblokkeerd. Tegelijkertijd liep een…
Universiteit Utrecht stopt samenwerking met Israëlische partners niet; evaluatie afgerond
Uit evaluatie van Universiteit Utrecht blijkt dat het militaire optreden van Israël in de regio…
Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in op Utrecht Centraal en trekken door binnenstad
Een groep pro-Palestijnse demonstranten heeft maandagavond een sit-in gehouden op station Utrecht Centraal. Vervolgens trokken…
Duizenden pro-Palestijnse demonstranten lopen mars door binnenstad Utrecht
Meer dan 7.000 mensen verzamelden zich donderdagavond op het Domplein om steun te betuigen aan…
Opnieuw blokkade van Kromhout Kazerne in Utrecht
Activisten hebben voor de tweede keer dit jaar de Kromhout kazerne in Utrecht geblokkeerd. Sinds…
13 Reacties
ReagerenNoem het maar “Het jaar van de drammers.”
Onder het motto:
Wij laten iedereen vrij
Die denkt zoals wij!
Voor de goede orde: het geweld op 7 en 8 oktober 2023 kwam van Hamas strijders die Israel introkken. Wat niets afdoet dat de tegenreactie van Israel buiten proportioneel is.
Interessant omdat beide kanten worden belicht is deze 2doc (alleen na 20.00 te zien): https://npo.nl/start/serie/2doc/seizoen-11_1/2doc-israel-gaza-into-the-abyss/afspelen
Vanwege de aanleiding op 7 oktober gaat een vergelijk met de oorlog van Rusland in Oekraine mank en is het logisch dat de banden met Rusland wel verbroken zijn.
We gaan naar een samenleving waar niet de democratie, maar actiegroepen het beleid gaan bepalen.
Is dat nu winst?
Mensen die kritiek hebben op een kapotte deur bij een demonstratie en niet op een door Nederland gesteunde genocide op Palestijnen, hebben hun prioriteiten niet helemaal op orde.
Mooi ook om te zien dat het protesteren geen ruk heeft uitgemaakt.
De vergelijking met Rusland gaat ook volledig mank, omdat Israël zich verdedigt tegen de aanvallen van Hamas, Hezbollah en Iran. Zeker sinds 7/10.
Heel bijzonder dat dit soort ‘slimme mensen’ dat niet doorhebben.
Dhr. Baars zou mijns inziens een keuze moeten maken: of docent zijn, of beroepsdemonstrant. Deze twee zijn niet te combineren, en dat zou ook niet mogen gecombineerd worden.
Wat een droeftoeter ga wat nuttigs doen in je vrije tijd ouderen helpen of zo .
Het was veel interessanter geweest om te horen wat de burgers van deze extreme activisten en de veroorzaakte overlast vinden.
Deze docent: Pensioen bij het ABP…maar hij zal het wel prima vinden dat ABP zwaar investeert in de wapenindustrie en hier en daar ook wel zaken doet met Israël. Hoe kan hij nog slapen?
Het zou Benjamin sieren als hij wat meer afstand ten opzichte van de vernielingen zou nemen, demonstreren is prima maar door de vernielingen krijgt het wat grimmigs.
Ik zou zelf niet willen dat mijn kinderen les krijgen van deze docent of soortgelijk gestemde docenten. Het is eigenlijk een schande dat deze man nog de kans krijgt om les te geven en het brein van kinderen op deze manier kan indoctrineren. Verdient in ieder geval geen interview noch aandacht. Duic had dit beter niet kunnen publiceren.
“we stoppen pas als de gemeente en de universiteit duidelijk stelling nemen.”
De universiteit heeft dat gedaan. Samenwerkingen beoordeeld (goed zo) en besloten dat er niet wordt meegewerkt aan oorlog en geweld, dus deze samenwerkingen blijven bestaan.
Ze zouden ook wel gek zijn, want dit soort samenwerkingen is voor de lange termijn.
Dan moet deze meneer niet miepen dat alle samenwerkingen moeten worden verbroken want dat is in strijd met zijn uitspraak dat de universiteit stelling moet nemen. Done, klaar, over tot de orde van de dag.
Erg klaar met dit gemaskerd drammend vernieltuig.
“na de bombardementen op een ziekenhuis in Gaza. Iedereen was hier toen heel boos over, want hoe kun je nu een ziekenhuis bombarderen?”
Interessant is dat dit uiteindelijk raketten gericht op Israel bleken te zijn. Hamas bestookte tel aviv en raakte hun eigen ziekenhuis en gaf Israel de schuld.