550 vrachtwagens brengen 5,6 miljoen liter beton voor bouw Galaxy Tower Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant 550 vrachtwagens brengen 5,6 miljoen liter beton voor bouw Galaxy Tower Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant

550 vrachtwagens brengen 5,6 miljoen liter beton voor bouw Galaxy Tower Jaarbeursplein

550 vrachtwagens brengen 5,6 miljoen liter beton voor bouw Galaxy Tower Jaarbeursplein
Bron: CU2030
In totaal brengen 550 vrachtwagens op woensdag en donderdag 5,6 miljoen liter beton naar het Jaarbeursplein om de fundering te storten voor de Galaxy Tower. Er zal 36 uur onafgebroken beton gestort worden.

In totaal brengen 550 vrachtwagens op woensdag en donderdag 5,6 miljoen liter beton naar het Jaarbeursplein om de fundering te storten voor de Galaxy Tower. Er zal 36 uur onafgebroken beton gestort worden.

De bouw van de Galaxy Tower met het grote Amrath-hotel, op de kop van het Jaarbeursterrein, is begonnen. De toren wordt zo’n 90 meter hoog. Om het gebouw mogelijk te maken moet er een zeer sterke fundering aangelegd worden. Daarom gaan 550 vrachtwagens 5,6 miljoen liter beton storten.

Het beton wordt aangevoerd met betonwagens, die over de Graadt van Roggenweg en parkeerterrein P1 van de Jaarbeurs naar de bouwplaats rijden. De fundering wordt 1,80 meter dik en de plaat komt op 8 meter onder het maaiveld te liggen.

Het gebouw huist niet alleen het hotel met zo’n 250 kamers maar ook ruim 315 woningen. De bewoners kunnen straks ook gebruik maken van de hotelfaciliteiten zoals de bar, restaurant, diverse zalen, fitnessruimte, wellness en hotelshops. Het gaat zeker nog 2 jaar duren voordat het gebouw helemaal gereed is.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Goh, 90 meter….

 2. Willem

  @ sjaak

  Yep. Eenheidsworst.

 3. Ties

  Het is natuurlijk het meest duurzame beton, het meest duurzaam vervoerd………

 4. Fred

  Als we nu verspreid over de gehele stad allemaal gebouwen van 90 meter neerzetten, dan kunnen we daar mooi een dak op leggen, en blijft de stad droog bij slecht weer.
  Het ergste is nog dat….om aan het gewenste aantal m2 vloeroppervlak te komen, gaan die gebouwen dus allemaal de breedte in vanwege die hoogtelimiet.
  Utrecht staat straks helemaal vol van die massieve blokken die erg breed zijn in verhouding tot hun hoogte.
  Stadskantoor, Tivoli-Vredenburg, Rabotoren ook eigenlijk, dat voormalige VSB-kantoor in Rijnsweerd, de nog te bouwen Wonderwoods, Galaxy toren, dat ding wat nu naast het stadskantoor komt, RIVM in de uithof, ga zo maar door.
  De Syp is een uitzondering, verder is alles nogal lomp en breed.
  Veel liever zie ik hoger en slanker.

 5. Harry

  Dat is een hoop CO2 uitstoot in Utrecht. Meer dan heel veel benzine en dieselautootjes van de Utrechter.
  Gaan scholieren hier dan ook spijbelend demonstreren?

 6. Herman

  Bijzonder hoor om alles op 90 meter hoogte te houden, krijgen we straks een soort tafelberg.
  Wie weet wordt die 90 meter grens over 25 jaar wel als heel onderscheidend gezien.

 7. katja

  Terwijl NL langzaam verzakt, mede door al dat bouwen in de Randstad gaan we vrolijk door met bouwen. Voordeel is wel dat je de bovenste verdieping binnenkort kunt gebruiken als springplank voor een plons in zee.

 8. Herman

  @Katja, Nederland verzakt hier en daar door inklinking/uitdroging.
  Dan hebben we het over de bovenste grondlagen. Gebouwen/kunstwerken e.d. staan in bijna heel Nederland op heipalen en deze rusten op diepere zandlagen, deze lagen verzakken niet.

 9. cas

  Als je kijkt naar het stadskantoor, het WTC, rabobank en de Syp blijkt dat binnen die 90 meter toch heel veel mogelijk is…. Moet je dat 1 punt van 200 meter neerzetten die eigenlijk uit de toom valt..?? Het is blijkbaar niet de geliefde hoogte voor een paar mensen, maar er ontstaat daar toch een eenheid in hoogtes.

 10. Vincent

  @ cas
  Ik denk dat het juist die eenheid is die bij veel mensen (mijzelf inclus) het bezwaar vormt. Er ontstaat zo in het stationsgebied één groot vierkant blok van over het algemeen vrij brede panden, terwijl de mooiste en spannendste skylines nou juist ruimte bieden aan een 70er hier, een 110er daar, en hier en daar een ranke 150er. Geloof niet dat veel mensen voor 200 pleiten – zelfs Rotterdam heeft momenteel niet hoger dan 165.

 11. katja

  @Herman, het westen verzakt wel degelijk, of je nu heipalen gebruikt of niet.
  https://www.ad.nl/gouda/leren-leven-met-een-stad-die-verzakt~a93f65bc/

 12. Marcel

  Als je de skyline van Utrecht bekijkt vind ik het droevenis ten top. Mijn stadsie is ver te zoeken. Jammer maar lang leve de architecten en de vooruitgang? Zelfs van het Neude postkantoor zijn ze in staat om het werkelijk walgelijk te verbouwen.
  Welstand van Monumenten? Dank u ( echt niet )

 13. Theo

  5, 6 miljoen liter, dat is toch gewoon 5,6 kuub?
  Dat klinkt een stuk rustiger.

 14. Dylan

  Ik betwijfel of er daadwerkelijk zoveel beton nodig is om dit gebouw staande te houden. Als je al kijkt naar de hoeveelheid wapening die in de fundering ligt…

 15. Piet

  @Marcel, toch wel goed dat jij al weet dat het postkantoor er walgelijk uit komt te zien terwijl ze nog vollop bezig zijn.

 16. Erik

  @Marcel: je hebt gelijk, het is allemaal veel te laag, dat mag veel hoger!

 17. DikkeShit

  @Theo basisschool niet afgemaakt? 1 kuub(water,zand,beton) is gelijk aan 1000 liter(water,zand,beton). Alleen het gewicht varieert, omdat het materiaal niet dezelfde dichtheid / soortelijk gewicht heeft.

 18. EW

  @theo nee, dat is 5600 kuub

 19. HvE

  Beton bestaat uit zand, cement, grind en water.
  Soortelijk gewicht ongeveer 2600 kg per kuub. Voor de geïnteresseerden, vermenigvuldig 5600 x 2600 en je weet hoeveel kilo daar gestort wordt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).