5G in Utrecht geactiveerd, maar hebben we er al profijt van? 5G in Utrecht geactiveerd, maar hebben we er al profijt van?

5G in Utrecht geactiveerd, maar hebben we er al profijt van?

5G in Utrecht geactiveerd, maar hebben we er al profijt van?
Zowel KPN als T-Mobile hebben het snelle 5G-netwerk in Utrecht geactiveerd. Het wordt een ‘nieuwe fase’ in mobiel internet genoemd. Maar merken Utrechters er eigenlijk al meteen iets van? Dat lijkt tegen te vallen.

Zowel KPN als T-Mobile hebben het snelle 5G-netwerk in Utrecht geactiveerd. Het wordt een ‘nieuwe fase’ in mobiel internet genoemd. Maar merken Utrechters er eigenlijk al meteen iets van? Dat lijkt tegen te vallen.

5G gaat als opvolger van 4G, zoals het huidige netwerk wordt genoemd, veel sneller mobiel internet bieden. Hierdoor kunnen smartphone-bezitters veel soepeler gebruik maken van online mogelijkheden, zoals video’s kijken of beeldbellen. Ook op hele drukke plekken, zoals festivals, moet het mobiel internet dan soepel verlopen.

Daarbij moet het netwerk helpen bij nieuwe technologieën in de gedigitaliseerde samenleving, zoals zelfrijdende auto’s of online gamen.

Supersnel

De afgelopen dagen hebben KPN en T-Mobile 5G in Utrecht geactiveerd. Maar niet iedereen heeft nu gelijk het supersnelle internet dat 5G kan bieden. De technologie is namelijk nog niet helemaal klaar.

T-Mobile schrijft daarover: “We zitten nu nog in de beginfase. Voorlopig zijn de snelheden eerst nog gelijk aan die van 4G. Maar in de komende twee jaar gaat dat veranderen.” KPN vult dat aan: “De 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders.”

Daar speelt ook mee dat nog maar weinig telefoons gebruik kunnen maken van 5G. IPhones kunnen dit bijvoorbeeld nog niet aan. Een aantal nieuwe toestellen van andere merken beschikken wel over de techniek voor 5G. De komende jaren gaat 5G veel meer gebruikt worden en zullen ook de snelheden steeds groter worden.

22 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Eind 2022 is 5G helemaal beschikbaar wat betreft snelheid.
  In 2027 is 6G beschikbaar dat 12 maal sneller is wat 5G kan bieden.
  Dan hebben we maar 4 jaar last van het tragere 5G dat natuurlijk wel weer zes maal sneller is dan 4G.
  Voor 5G gebruikt men hier in Nederland de 4G infrastructuur terwijl ze voor een optimale snelheid om de 150 meter een antenne zouden moeten plaatsen.
  Denk toch echt dat de meeste mensen wachten tot het veel snellere 6G is uitgerold.
  Tegen 5G is ontzettend veel verzet, over 6G hoor je niemand.

 2. nokia baksteen

  5G schijnt 25% sneller te zijn dan 4G.
  En 6G maar 20% sneller dan 5G.

  Wie zit daar nu op te wachten lieve mensen?

 3. Soylent

  @Yoshua maak je geen zorgen hoor. Zodra 6G goed en wel is aangekondigd en de masten zijn gepland, komen de aluhoedjes weer uit hun goed afgeschermde huizen om 6G-masten in de fik te zetten. The circle of life!

 4. Massegast

  En 7G is weer een stunning 2% sneller. Get a life…

 5. Wim

  Yoshua, ik zou nog even wachten hoor. Tot 7G er is. Of 8, nee beter, 10G.

 6. R

  @Nokia baksteen
  Had je de moeite genomen om even op internet te gaan zoeken, dan had je kunnen lezen dat 5x pakweg 100x sneller kan zijn dan 4G, en dat 6G pakweg 50-100x sneller kan zijn dan 5G. Met 6G kan je in een halve seconde een hele film downloaden. Wat heb je aan die snelheid? Voor zelfrijdende auto’s en andere mobiele toepassingen is het vanwege de veiligheid belangrijk dat je kleine brokken data supersnel kan rondsturen. Dus geen hele gigabytes, maar waarnemingen van sensoren en daarop gebasseerde instructies uit een chip om een auto een stuurcorrectie te geven.

  En qua weerstand: er was weerstand tegen de komst van treinen (je zou bji 80km/u sterven), tegen elektriciteit (magie van de duivel), tegen internet (want straling van kabels), tegen 1/2/3/4/5G want straling, tegen vaccinaties (de overheid wil ons ziek maken). Een bepaalde groep mensen is gewoon doodsbang voor vooruitgang, of grijpt complottheorieen aan om zich af te zetten tegen de maatschappij waarin ze zich niet begrepen voelen. Feiten zien ze als bewijs dat het complot klopt, want alle feiten zijn gefabriceert door de overheid (je kan niet winnen van die mensen…). Zoek maar eens op ‘waarom geloven mensen complotten’, zit boeiende psychologie achter van vooral mensen voor wie de werkelijkheid ondraaglijk is.

 7. Koel Hoofd

  Snelheid?
  Hoezo snelheid?
  Toen Corona net was uitgebroken en men opgehokt massaal online ging hebben providers de bandbreedte afgeknepen om iedereeen te kunnen faciliteren.
  Op de vraag “merken de consumenten daar dan niets van, dat hun verbinding minder snel is?: was het antwoord kort en bondig: “nee, dat merken consumenten niet”.
  Als afgeknepen worden op 4G al niet merkbaar is, hoezo is hoger snelheid met 5G dan wel merkbaar?
  Netflix blijft hetzelfde filmpje op dezelfde snelheid afspelen, no worries
  Daarnaast, die hele boel staat en valt met de hardware van de eindgebruiker…
  Waarop worden foontjes nu verkocht? of ze mooie selfies kunnen maken….
  Hou toch met die onzin!

 8. Pee

  @R
  Er zijn genoeg complotten die later toch echt uitkwamen en waarheid bleken te zijn.
  Ik hoop niet dat dat voor die 5g ook geldt.

 9. Repelstelen

  De saucijzen hoeven niet meer in de oven nu.

 10. Bromsnor

  Bromsnor heeft zijn hoedje al gevouwen hoor. Al die staling kan niet goed zijn.

 11. nokia baksteen

  @massegast, 7G is 16,67% sneller dan 6G. kun je zo uitrekenen

 12. bawang putih

  5G, vooral handig als je terwijl je met fiets voor stoplicht staat de onderhoudshandleiding van een spaceshuttle in 7 talen naar binnen wil halen!

 13. Scherpschutter

  @R 22:17

  Dat is allemaal waar wat u daar stelt, maar u moet tegelijk natuurlijk ook niet blind zijn voor het gegeven dat complotten wel degelijk bestaan natuurlijk. Het is minstens even dom om aan te nemen dat er geen complotten bestaan als het dom is om aan te nemen dat alles een complot is. Psychologisch minstens even interessant dat er mensen zijn die denken dat complotten niet bestaan….

  Complotten bestaan. Wat overheden wereldwijd wel allemaal niet onder het tapijt hebben geschoven de laatste 50 jaar….Daarnaast is het aantal onwaarheden/halve waarheden dat overheden op weekbasis verkondigen al niet op twee handen te tellen.

  Overheden verdienen ons diepste wantrouwen. Mijn persoonlijke grondhouding jegens overheden is in ieder geval dat ik in beginsel geen woord geloof van wat me verteld wordt. Letterlijk geen woord! En dat geldt ook voor 5G….

 14. Wim

  @Pee
  Welke??

 15. JohanH

  Er zijn mensen die open staan voor nieuwe ontwikkelingen en er zijn mensen die bang zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is elk zijn/haar goed recht. Alleen moeten we/ze zich niet opwerpen als deskundigen en dingen beweren die alleen op hun angsten of verwachtingen stoelen. Bedenk: voor elk gewenst standpunt bestaat er een bewijs. Onderbuikgevoel is prima, maar rationeel blijven is ook van grote waarde. De twee tegen elkaar uitspelen is zinloos en levert niets op.
  En, altijd eerst goed lezen/luisteren voor je met je eigen waarheid, je eigen werkelijkheid op anderen reageert die er anders over denken.

 16. Joris Goedbloed

  Ach, scherpschutter, ik heb ruim 25 jaar mijn best gedaan in overheidsdienst en ik pretendeer ook nog heel wat voor de mensen bereikt te hebben, vrijwel zeker ook voor u. Hebt u onderwijs genoten? Nou dan!

 17. Ton

  Je kunt wijzen op treinen, elektriciteit en vaccinaties.
  Maar ook op asbest, nicotine, DDT of Chroom6.
  Kies maar uit.
  En je kunt wijzen naar de overheid maar ook naar het bedrijfsleven.
  Kies maar uit.

 18. Klaas

  Ik pretendeer te mogen verkondigen dat trollen en reaguurders zoals bijv. een “scherpschutter”, nog meer onwaarheden en onzin verkopen dan bepaalde overheden. Sterker nog, ze helpen vaak doelbewust complotten de wereld in om doelbewust het vertrouwen in overheden te ondermijnen, overheden waar zeker ook rotte appels tussenzitten, doch in Nederland best wel betrouwbaar. Gelukkig ziet ook 70-80% van de inwoners dat, ondanks wanhoopspogingen van de scherpschutters onder ons.

 19. Dr. P

  Fijn dat je zelf het probleem met je schrijsels benoemt Scherpschutter. Een dosis wantrouwen en een kritische blik is goed. Bij jou uit het zich echter vaak in pure verzonnen kolder.

  Dr. P

 20. bawang putih

  @Dr.P
  Ik sla de schrijfsels van de auteur die u benoemt steevast over,..

 21. Scherpschutter

  @Joris Goedbloed

  Oh, ik geloof u direct. Ik neem onmiddellijk en zonder enige twijfel van u aan dat u zelf daadwerkelijk in die overtuiging leeft.

 22. Nina

  @ bawang putih

  Goed idee!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).