700 jaar oude Utrechtse Torenpleinkerk in het centrum van Vleuten wordt gerestaureerd 700 jaar oude Utrechtse Torenpleinkerk in het centrum van Vleuten wordt gerestaureerd

700 jaar oude Utrechtse Torenpleinkerk in het centrum van Vleuten wordt gerestaureerd

700 jaar oude Utrechtse Torenpleinkerk in het centrum van Vleuten wordt gerestaureerd
De 700 jaar oude Torenpleinkerk in Vleuten heeft onderhoud nodig. De werkzaamheden starten op 22 juli en nemen een paar maanden in beslag. Hoewel kerkdiensten en andere activiteiten gewoon doorgaan, is parkeren tijdelijk niet mogelijk. De parkeerplaats dient namelijk als bouwplaats.

De 700 jaar oude Torenpleinkerk in Vleuten heeft onderhoud nodig. De werkzaamheden starten op 22 juli en nemen een paar maanden in beslag. Hoewel kerkdiensten en andere activiteiten gewoon doorgaan, is parkeren tijdelijk niet mogelijk. De parkeerplaats dient namelijk als bouwplaats.

Het metselwerk, muurlood en voegwerk van de kerk in Vleuten worden gecontroleerd en waar nodig hersteld. Verder worden het kruis met de bol en haan, de vergulde onderdelen van de klok en het glas-in-lood gerestaureerd. De laatste keer dat de Torenpleinkerk is gerestaureerd was in 1974. 

“De Dom is zo goed als afgerond, nu starten we met de renovatie van de Torenpleinkerk, een beeldbepalend gebouw in Vleuten. In omvang en in tijd een minder groot project, maar het resultaat is hetzelfde: dat we ons erfgoed koesteren en onderhouden, waardoor ook de generaties na ons ervan kunnen blijven genieten”, zegt wethouder Dennis de Vries. 

Planning

De werkzaamheden beginnen op 22 juli met de opbouw van de steiger tot aan de top van de toren. Het daadwerkelijke onderhoud start op 12 augustus. Naar verwachting zal de kerk eind oktober weer uit de steigers zijn en klaar voor de komende decennia.

Alleen de versleten onderdelen van de kerk worden hersteld en in oude staat teruggebracht. Het controleren en repareren van metselwerk, muurlood en voegwerk gebeurt ter plekke. Het kruis met de bol en haan, de vergulde onderdelen van de klok en het glas-in-lood worden met een kraan van de kerk gehaald en in de werkplaats van de aannemer gerestaureerd.

5 Reacties

Reageren
  1. Willem

    Er is niets Utrechts aan de Torenplein kerk.
    Utrecht heeft eind jaren 90 Vleuten geannexeerd.
    Daarmee kwam dit pareltje in Vleuten.
    Ineens in het nieuwe stadsdeel Vleuten te staan.
    Maar wat mij betreft is er dus niets Utrechts aan.

  2. marie met de rolstoel

    Willem, wel fijn toch dat de gemeente Utrecht de restauratie financiert.

  3. Uuu

    @ Willem

    Krijg je dat gezeur weer….Het zit je dwars, of niet?

    Meer dan 700 jaar geleden was dit of natuur of boerenland, behorende tot een familie of iemand van adel, of misschien behoorde het wel een gehucht toe, voordat Vleuten de grond annexeerde. Tijden veranderen voortdurend. Ben blij dat het dorp Vleuten nog gewoon een eigen dorp is, ook al hoort het bij de gemeente Utrecht. Vleuten de Meern is de nieuwbouwwijk. De gemeente Utrecht had ook hele andere dingen met dorp kunnen (en mogen) doen, maar hebben ze niet gedaan. Nu betalen alle inwoners in heele gemeente Utrecht mee aan de restauratie, waardoor er veel meer geld beschikbaar is dan wanneer de kleine gemeente Vleuten dit zelf had moeten bekostigen.

    Denk je dat iemand in een wijk/ stadsdeel van New York nog loopt te roepen dat ze ooit een zelfstandig dorp waren? Of iemand in Hollywood (LA), of iemand in Osdorp? Zuilen? Woolich? Montmartre? Whatever?

  4. Joes

    @ Willem,

    Wel eens van de provincie Utrecht gehoord? Het bisdom Utrecht?

    Daar ligt Vleuten toch echt in.

    Misschien is dit type kerk wel typerend voor het gebied dat wij nu Utrecht noemen?

  5. Statler

    De ” Vleutense Torenpleinkerk in Utrecht” doet m.i. wat meer recht aan de historische situatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).