75 scholen in Utrecht dicht tijdens onderwijsstaking | De Utrechtse Internet Courant 75 scholen in Utrecht dicht tijdens onderwijsstaking | De Utrechtse Internet Courant

75 scholen in Utrecht dicht tijdens onderwijsstaking

75 scholen in Utrecht dicht tijdens onderwijsstaking
Staking van leraren in Utrecht.
Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs leggen, na een oproep van de Algemene Onderwijsbond (AOb), op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer. In de gemeente Utrecht hebben minstens 75 scholen aangegeven dat zij hun deuren die dagen sluiten.

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs leggen, na een oproep van de Algemene Onderwijsbond (AOb), op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer. In de gemeente Utrecht hebben minstens 75 scholen aangegeven dat zij hun deuren die dagen sluiten.

De medewerkers in het onderwijs willen meer salaris en minder werkdruk, en daar is meer geld voor nodig. In Utrecht sluiten voornamelijk basisscholen (bekijk de kaart hier). Voorgaande onderwijsstakingen vielen vaak op woensdagen. Gezinnen konden de staking daardoor makkelijker opvangen omdat ouders vaker op die dag vrij hebben. Nu de staking op donderdag en vrijdag plaatsvindt worden waarschijnlijk meer Utrechters geraakt.

Wat te doen

In Utrecht worden er verschillende evenementen georganiseerd voor de leerlingen die deze dagen thuis moeten blijven. Zo is onder andere Museum Speelklok de hele dag gratis te bezoeken voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.

De Utrechtse Muziekschool en Danscentrum Utrecht gaan voor alle Utrechtse basisschoolleerlingen (groep 1 t/m 8) waarvan de scholen staken een gratis programma rondom “Catharina” organiseren. De Utrechtse kunstenaar Karin Elich gaat vertellen wie Catharina was en waarom Hoog Catharijne eigenlijk zo heet. De dag wordt verder ingekleurd met knutselen, dans en muziek geïnspireerd op Catharina. Op vrijdag zal wethouder Anke Klein een bezoek brengen aan het speciale programma voor basisschoolleerlingen

Kinepolis heeft de programmering op beide dagen uitgebreid met extra voorstellingen, ook in de ochtend, en twee voorpremières. Op vrijdag komen Viggo (Kruimeltje) en Sabijn (Anna) van de nieuwe film Kruimeltje en de Strijd om de Goudmijn langs bij Kinepolis Jaarbeurs.

‘Freezing flashmob’

Op het Stadsplateau naast Utrecht Centraal stonden vorig jaar op 6 november al 1500 docenten stil om aandacht te vragen voor investeringen in het onderwijs. Als etalagepoppen vertrokken de docenten vijf minuten lang geen spier: “We staan net zo stil als het onderwijs, als het kabinet, als de lonen, als de ontwikkeling van schoolgaande kinderen en pubers”, zei initiatiefneemster Brit van Setten van de AOb destijds.

2 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Meer salaris? Ga maar meer werken.
    90% van die leraresjes werkt parttime. Diegene die wel fulltime werken, zakken daarom overbelast door de hoeven. Ze zijn namelijk sociaal en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de kinderen. Daar maken die parttimers rete handig gebruik van. Zo werkt Homo sapiens nu eenmaal.

  2. B.Ballot

    Op ‘mijn’ school, van 1600 leerlingen, werken ongeveer 140 man/vrouw. Van die 140 m/v werken er ongeveer 10-20 fulltime. Meestal zijn dat de gym/teken/muziekdocenten, want een fulltime baan voor een zaakvak is bijna niet te doen. Door de overbelasting met allerlei taken, kom je als fulltimer simpelweg uren in de week tekort…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).