85 jaar sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd: ‘De sigaar zal altijd gerookt worden’ | De Utrechtse Internet Courant 85 jaar sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd: ‘De sigaar zal altijd gerookt worden’ | De Utrechtse Internet Courant

85 jaar sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd: ‘De sigaar zal altijd gerookt worden’

85 jaar sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd: ‘De sigaar zal altijd gerookt worden’
Speciaalzaak De Oude Tijd aan het Janskerkhof. Beeld: Marcel Schutte
De Oude Tijd viert vrijdag en zaterdag haar jubileum. De sigarenspeciaalzaak aan het Janskerkhof werd geopend in 1933, en bestaat dus 85 jaar. Reden genoeg voor de eigenaren om dit weekend uit te pakken met een feestje.

De Oude Tijd viert vrijdag en zaterdag haar jubileum. De sigarenspeciaalzaak aan het Janskerkhof werd geopend in 1933, en bestaat dus 85 jaar. Reden genoeg voor de eigenaren om dit weekend uit te pakken met een feestje.

Op de hoek van het Janskerkhof zit al decennialang een eigenzinnig zaakje. Wanneer je langs de winkel loopt komt de geur van tabak je tegemoet. Eenmaal binnengekomen is de kans groot dat je vriendelijk wordt begroet door Edwin en Gerda van den Berg. Met zijn tweeën runnen zij sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd al bijna dertig jaar.

Edwin werkt sinds 1988 in de zaak, en kreeg een jaar later de kans om de winkel over te nemen. Een tijd waarin men sigaren nog per kist kocht. Die tijd is voorbij, maar ondanks dat gaat het nog goed met de verkoop van tabaksproducten. “Er hangt weliswaar steeds meer een taboe rondom roken, maar de sigaar zal altijd gerookt worden”, aldus Edwin. “Daarvoor is het te veel een genotsproduct.”

Jubileumsigaar

Om het jubileum luister bij te zetten, zal er tijdens het feest op het Janskerkhof vrijdagavond een speciale jubileumsigaar worden gepresenteerd. Edwin: “We hebben de laatste sigaren die gemaakt zijn door de bekende sigarenmaker Tinus Vinke opgekocht en er een jubileumsigaar van gemaakt. Die wordt vrijdag gepresenteerd, samen met pijptabak die we voor het jubileum zelf hebben gemelangeerd.”

Sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd van Edwin van den Berg viert dit weekend haar 85-jarig bestaan. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Na de presentatie om 17.00 uur is er de mogelijkheid om een borrel te drinken op het jubileumfeest. Op zaterdag zal sigarenfabriek De Olifant een demonstratie sigarenrollen geven ‘om het oude ambacht te laten zien’.

Betrokkenheid

Het jubileum is voor Edwin een bijzondere mijlpaal. Als hij terugkijkt op zijn aandeel in het 85-jarig bestaan begint hij te glunderen. “Ik ben echt betrokken bij het vak en vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen in de sigarenwereld. Hoogtepuntjes in mijn tijd bij de zaak zijn de verre reizen naar het Caribisch gebied, waar we op bezoek gingen bij sigarenfabrikanten.”

Edwin is inmiddels 53, maar denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Of hij überhaupt al nagedacht heeft over het post-Edwin tijdperk van De Oude Tijd? “Nee, eigenlijk niet. Mijn twee zonen werken zo nu en dan in de winkel, maar ik zie ze het niet zo snel overnemen. Ik denk dat ik over tien jaar rustig ga afbouwen, maar heb geen specifieke datum geprikt dat ik de deur achter me dichttrek. Daarvoor heeft de winkel teveel voor me betekend.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Ed.

  Sinds mijn 16e jaar rookte ik niet meer (1960), toen het mocht van thuis.
  Na het bezoek aan sigarenfabriek De Olifant in Kampen in de jaren ’90 pak ik toch af en toe weer een Olifantje 😉 net als generaties voor mij bewaar ik ook de kistjes nog, alleen zitten er nu vervelende stikkers op!

 2. isabelle

  Heerlijk, een verhaal over een blije middenstander. Mooie zaak op een mooie lokatie, je kan hier zien en voelen dat er met veel plezier gewerkt wordt. Blijf nog maar lekker even open, en gefeliciteerd met het jubileum!

 3. Yoshua

  Dinsdag moest ik nog aan deze zaak denken.
  Ik zat in de bus naar Zeist, naast mij zat een jongeman in een wit overhemd met het logo van ”De oude tijd”.
  Ik kwam daar altijd om pakjes Northstate te kopen voor mijn grootvader, die om de hoek woonde.

 4. Bart van der Kreeft sr

  Goede middag, heeft u nog op voorraad Balmora nummer 60 Miskleur ?

 5. Cees

  Ik zoek. Een kistje Utrectertjes sigaren ,heeft u deze

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).