Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s vorig jaar in woningen die vaker werden verhuurd dan toegestaan Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s vorig jaar in woningen die vaker werden verhuurd dan toegestaan

Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s vorig jaar in woningen die vaker werden verhuurd dan toegestaan

Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s vorig jaar in woningen die vaker werden verhuurd dan toegestaan
Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s was in 2019 in woningen die vaker werden verhuurd dan de toegestane 60 nachten die geldt voor ‘gehele woningen’. Volgens de gemeente kan dit hoge aantal komen doordat Utrechtse Bed & Breakfast-houders en vakantieverhuurders kamers op Airbnb ten onrechte aanbieden als gehele woning.

Ruim 40 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s was in 2019 in woningen die vaker werden verhuurd dan de toegestane 60 nachten die geldt voor ‘gehele woningen’. Volgens de gemeente kan dit hoge aantal komen doordat Utrechtse Bed & Breakfast-houders en vakantieverhuurders kamers op Airbnb ten onrechte aanbieden als gehele woning.

Vorig jaar werden 632 gehele woningen (40,9 procent van de aangeboden woningen) langer dan de toegestane 60 nachten verhuurd. Ook 300 kamers (48,8 procent) waren vaker dan 60 nachten verhuurd, maar voor kamers geldt wettelijk geen maximumaantal voor het aantal nachten dat verhuurd mag worden.

Bijvoorbeeld Bed & Breakfast-houders mogen kamers het hele jaar aanbieden, omdat de grens van 60 nachten alleen geldt voor verhuurders die de gehele woning aanbieden. De gemeente weet op dit moment niet hoeveel van de 632 gehele woningen die te vaak werden verhuurd verkeerd geregistreerd staan. Het is daarom ook onduidelijk hoeveel Airbnb’s in Utrecht daadwerkelijk te vaak worden verhuurd.

Universiteit Utrecht

De cijfers komen uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht, dat in het rapport onder meer bespreekt of het aantal Airbnb’s in 2019 is toe- of afgenomen ten opzichte van een jaar eerder en of er meer of minder reserveringen zijn gemaakt.

Uit de monitor van de universiteit blijkt dat het aanbod van Airbnb’s in de gemeente Utrecht stagneerde en in 2019 zelfs terugliep. Vorig jaar waren 2.161 Airbnb’s minimaal één keer verhuurd. In vergelijking met 2017 waren er in 2019 bijna 25 procent minder Airbnb’s beschikbaar: 935 op een gemiddelde dag.

Het aantal gereserveerde nachten stijgt daarentegen nog wel. In 2019 werden 169.000 nachten gereserveerd, dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Doordat het aantal hotelovernachtingen nog harder steeg (ruim 9 procent) liep het marktaandeel van Airbnb in 2019 in Utrecht voor het eerst iets terug.

In 2018 waren 3 op de 10 toeristische overnachtingen in een Airbnb en in 2019 ongeveer 2,9 op de 10. In vergelijking met andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag, is het marktaandeel van Airbnb in Utrecht erg hoog.

Soorten huizen

Het aantal Airbnb-reserveringen in kamers is in 2019 iets toegenomen, terwijl de verhuur van hele woningen iets afnam. Zo’n 66 procent van de overnachtingen vond plaats in een hele woning. Dat kwam mede doordat gehele woningen in Utrecht het meest werden aangeboden: van de 2.161 Airbnb’s was maar liefst 71,5 procent een gehele woning.

Utrechtse Airbnb’s zijn vooral te vinden in de buurten rondom de binnenstad, zoals Vogelenbuurt, Pijlsweerd-Zuid en Lombok. Het aantal Airbnb’s en gereserveerde nachten nam in 2019 in deze buurten wel verder toe.

Coronacrisis

De Universiteit Utrecht heeft voor het onderzoek ook gekeken naar de eerste maanden van 2020, toen de coronacrisis toesloeg. In de gemeente Utrecht liep het aantal gereserveerde nachten in Airbnb’s sterk terug. In april 2020 werden bijvoorbeeld 53 procent minder nachten gereserveerd dan in april 2019. Het dieptepunt was in juni, toen 65 procent minder overnachtingen werden gereserveerd dan in dezelfde maand in 2019.

De populariteit van Airbnb’s buiten de grote steden lijkt onder invloed van de coronacrisis te stijgen. Het aanbod buiten de gemeente Utrecht nam sneller toe en het aantal gereserveerde nachten herstelde in de provincie Utrecht buiten de gemeente sneller dan in de gemeente. De komende periode moet duidelijk worden of dit patroon doorzet.

 

Opmerking: In een eerdere versie van dit artikel stond dat 90 procent van de overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s was in kamers die vaker werden verhuurd dan de toegestane 60 nachten. Dit klopt niet. 90 procent van de overnachtingen was weliswaar in Airbnb’s die vaker werden verhuurd dan 60 nachten, maar het is alleen voor gehele woningen niet toegestaan om ze vaker te verhuren dan 60 nachten per jaar. Voor kamers geldt dat maximumaantal niet.

7 Reacties

Reageren
 1. Soylent

  Was het daarnaast niet zo dat er inmiddels nul vergunningen zijn aangevraagd voor dergelijke verhuur, en is derhalve 100% van deze verhuur illegaal? Het zou echt een goed idee zijn als de gemeente eindelijk dit soort zwartverhuurders aanpakt en beboet. Dit soort gedrag zorgt voor overlast op plekken die niet voor verhuur bedoeld zijn, onttrekt inkomsten van de gemeente, en veroorzaakt oneerlijke en ongereguleerde concurrentie met hotels. Het gaat hier niet om bewoners die af en toe een kamertje verhuren, maar over pure investeerders die meerdere panden opkopen voor de airbnb-verhuur. crimineel.

 2. Toine Goossens

  Lieve onderzoekers. Maak nu eens eindelijk een onderscheid tussen toeristische verhuur en verhuur aan studenten en expats die in Utrecht komen werken. Pas dan zijn uw conclusies zinvol voor beleid en discussie. Hier schieten we niets mee op.

 3. Gerard Brugmans

  Lieve @Toine Goossens, het maakt niet uit wie de tijdelijke bewoners zijn. Al die toeristen, studenten én expats ondergraven de leefbaarheid en sociale cohesie omdat de verhouding helemaal zoek is. Deze passanten hebben geen verleden en geen toekomst in onze stad, en zo gedragen ze zich meestal ook…

 4. De count

  Onderzoek met hoop open eindjes en twijfelachtige datakwaliteit die het trekken van conclusies nogal moeilijk maken.

 5. Toine Goossens

  Lieve Gerard Brugmans,

  Dat is nogal een heftige bewering. Ik heb een schoondochter die onder de door u verguisde categorie valt. Ik zal de lezers niet lastig vallen met hetgeen zij bereikt heeft op het gebied van sociale cohesie. Maar ik neem u, uw uitspraak bijzonder kwalijk. U dient zich diep te schamen.

 6. Binnenstadbewoner

  Afschaffen dat airbnb. Ondernemers hebben te maken met 1001 regeltjes, serieuze controles door brandweer etc. en zware financiële lasten. Een particulier fietst daar even tussendoor, hoeft praktisch niets af te dragen en vrijwel geen regels.

 7. Justus

  ’90 procent van overnachtingen in Utrechtse Airbnb’s is in kamers die vaker worden verhuurd dan toegestaan’

  Weer een prachtige kop die veel stof doet opwaaien maar die kant noch wal raakt.

  1. Airbnb is een platform waarop je een accomodatie kan aanbieden o.a. bestaande uit hotels, campings, shortstay, bed&breakfasts en vakantieverhuur. Waarbij alleen laatstgenoemde een restrictie heeft van max 60 nachten. Een Airbnb is in de volksmond en bij de media een vergaarbak geworden voor al dit soort verhuur.
  2. Op het platform Airbnb heb je de keuze de accomodatie aan te bieden als kamer of als gehele woning. Wanneer de accomodatie beschikt over eigen voorzieningen dan doet men er goed aan om deze aan te bieden als gehele woning om dat de verhuurprijs hoger ligt. In het onderzoek kan er onder de gehele woningen geen onderscheid worden gemaakt of dit gaat om hotels, campings, shortstay, bed&breakfasts of vakantieverhuur.
  3. De vergaarde data is op basis van scraping, wanneer de kalender open staat en weer dicht gaat ziet men dit als een boeking. Dit is niet altijd het geval en levert in sommige gevallen een discrepantie op van 50%. Dit is ook goed terug te zien in de data van april 2020 (begin corona crisis), hotels hebben 93% minder gereserveerde nachten en Airbnb’s 53% minder (omdat iedereen zijn/haar kalender dicht heeft gezet, lijkt het alsof er nog steeds geboekt werd.).
  4. In de raadsbrief word aangegeven dat er maar 11 klachten waren in 2019, dit geeft wederom aan dat het probleem vele malen kleiner is dan hier geschetst wordt.

  @Soylent, dit onderzoek gaat tot juni 2020 de vergunningsplicht werd pas ingesteld vanaf 8 juli 2020. Daarnaast is er vrijwel geen sprake van overlast (zie het aantal klachten), worden en geen inkomsten onttrokken van de gemeente want men moet toeristenbelasting betalen (het levert de gemeente zelfs wat op) en is het geen oneerlijke concurrentie want iedere soort verhuur moet zich aan verschillende eisen houden.

  @Gerard Brugmans, De toeristische druk is in Utrecht vrij laag met maar 0,5 overnachtingen per 100 inwoners (in vergelijking 5,4 in Amsterdam en 2,6 overnachtingen in Den Haag).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).