98 bomen in Lunetten moeten met spoed gekapt worden 98 bomen in Lunetten moeten met spoed gekapt worden

98 bomen in Lunetten moeten met spoed gekapt worden

98 bomen in Lunetten moeten met spoed gekapt worden
De Furkabaan in Lunetten
De gemeente Utrecht gaat met spoed 98 bomen in Lunetten laten kappen. Ook moeten nog eens 94 bomen binnen zes maanden gekapt worden. Deze aantallen komen bij de 72 bomen die in oktober vorig jaar al gekapt werden in Lunetten.

De gemeente Utrecht gaat met spoed 98 bomen in Lunetten laten kappen. Ook moeten nog eens 94 bomen binnen zes maanden gekapt worden. Deze aantallen komen bij de 72 bomen die in oktober vorig jaar al gekapt werden in Lunetten.

Vorig jaar in februari viel uit het niets een iep op de Simlonbaan om en landde op een auto. Na onderzoek bleek dat de boom onder de grond was afgebroken. Wat blijkt nu; dit soort iepen heeft een probleem waarbij de volwassen bomen onder de grond gedeeltelijk kunnen afsterven. Daardoor kunnen de bomen instabiel worden en dus zelfs omvallen.

Vorig jaar werden al 72 bomen met spoed gekapt. Nu er nog meer onderzoek is gedaan gaat de gemeente nog eens 98 bomen snel kappen op de Furkabaan en Simplonbaan, en moeten er 94 andere bomen de aankomende zes maanden geveld worden. De kap van de 98 bomen gaat volgende week beginnen.

De gemeente Utrecht laat weten dat er voor elke gekapte boom een nieuw exemplaar terugkomt. Van de 72 bomen die vorig jaar werden gekapt zijn er nu 52 teruggeplaatst.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Hugo Aylva

  Daar gaan we weer! Ik geloof er niets van dat die 98 bomen een acuut gevaar vormen voor de omgeving. En er wordt inderdaad aan gedeeltelijke herplant gedaan, maar dan staat er weer een sprietje op de plek van een volwassen boom.

 2. JdV

  Kijk. 264 bomen. Kom er maar in, Amelisweerd fans. Of zijn het daar hele andere bomen? Lunetten Tree Life Matters.

 3. Kees

  Veiligheid boven alles. Als het moet dan moet dat. Stelt nog niets voor in vergelijking met de massale bomenkap voor onze zogenaamde ‘schone’ GroenLinkse biomassacentrales.

 4. Esrin W.

  Ik heb zo tot mijn vakantie over 11 dagen nog tijd om overdag mee te helpen met kappen en zagen. Stuur me een PB voor de dagindeling.

 5. Scherpschutter

  Wat is dat toch met bomen in Utrecht…? We hebben 160.000(!) van die krengen staan in Utrecht en een klein deel van de bevolking raakt to-taal van het theewater als er pakweg 1000 exemplaartjes (Ameliswaard plus dit handjevol) gekapt worden, en nog vervangen worden ook.

  We zouden er probleemloos 5x zoveel kunnen kappen per jaar en nog altijd volstrekt duurzaam bezig zijn.

 6. D.

  Tot mijn grote verbazing zijn aan de oude gracht vanaf de weerdsluis 11 nieuwe boompjes geplant. Ok het duurde een paar jaar maar toch. Dus wie weet komen er uiteindelijk wel gewoon nieuwe bomen in Lunetten. En tja bomenziektes komen nou eenmaal ook voor.

 7. Pieter

  JdV
  Jij typt het ik dacht het.
  All trees are equal, but some trees are more equal than others.

 8. Koel Hoofd

  Waar blijven de activistische bomenknuffelaars van Amelisweerd?
  Of is het misschien chiquer om op een landgoed te demonstreren dan in een woonwijk?

 9. bert

  @hugo en wat zou jou samenzweerderige verklaring dan zijn voor het feit dat ze toch die bomen kappen? hou toch op man, alsof de gemeente dit voor de lol doet ofzo. natuurlijk zijn die bomen een probleem.

 10. wollie

  ok bomen

 11. Nina

  @Hugo Aylva

  Ik neem aan dat jij ook houten meubels in huis hebt of mss houten raamkozijnen of houten keukengerei? Daarvoor zijn ook ooit bomen gekapt.

  Bomen kunnen niet eindeloos doorgroeien en het is superfijn (wat mij betreft zelfs een vereiste) dat er sprietboompjes worden teruggeplant, zodat er over 30 jaar weer een boom is die kan worden gekapt om huizen van te bouwen.

  Een beetje realiteitszin ten opzichte van bomenkap is wel op zijn plaats, vind ik.

 12. Nina

  Een mooi overzicht van wat er nu precies duidelijk is van het bos- en bomenbeheer in Nederland:

  https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2020/09/28-vragen-over-de-bomenkap-in-nederland-216024w/

 13. Katja

  Wat Amelisweerd betreft, dat is een andere orde.
  Het gaat om de zinloze asfaltering van NL.

 14. Lexus

  Nederland is een van de landen met het minste bos ter wereld, en dat terwijl bossen om verschillende redenen noodzakelijk zijn bij het opvangen en terugdringen van de klimaatcrisis. Daarom moet er zo zorgvuldig mogelijk met al het groen in Nederland worden omgegaan. Dit betekent natuurlijk niet dat we door ziekte gevaarlijke bomen moeten laten staan. Het is wel te hopen dat er een veelvoud aan nieuwe bomen voor in de plaats komen. De gemeente Utrecht heeft op het gebied van groenbeheer helaas niet bepaald een goede naam.

 15. Nina

  Na een dieptepunt in de 18e eeuw met 1-2 % bos in Nederland, zit dit inmiddels op 10%.

  Iedere eeuw ongeveer een verdubbeling van het bos in Nederland dus.

  Dit geeft de overbezorgde burger hopelijk moed.

 16. Wim

  De gemeente lapt de herplantplicht grof aan haar laars. Zocherpark: ik kan een tiental plekken aanwijzen waar de laatste jaren monumentale bomen zijn verdwenen zonder herplant.
  Soms zit de stronk er nog. Soms is de stronk er verwijderd en rest een zwart gat. Soms is de stronk er verwijderd en is het zwarte gat inmiddels dichtgegroeid.
  Onze voorvaderen gingen zorgvuldiger met dit erfgoed om dan ons huidige bestuur.

 17. Willem

  @D: ja, vreemde actie om daar opnieuw bomen te planten. Schade aan werven en werfkelders komt door bomen. Zo blijft het dweilen met de kraan open. Weg met de bomen op de werven!! ✊🏼

 18. Lexus

  @Nina: de meeste mensen kunnen geen eeuw wachten.

 19. RABE

  Op de Simplonbaan en op de Filipijnen zijn laatst een aantal bomen vervangen. Het ziet er nu weer verzorgd en licht uit.

 20. Nina

  @ Lexus

  Dat heb je met drammers; het geduld is ver te zoeken.

  Ik ben in ieder geval blij dat het bos in Nederland is vertienvoudigd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).