Aandacht voor dak- en thuislozen in koude decembermaand | De Utrechtse Internet Courant Aandacht voor dak- en thuislozen in koude decembermaand | De Utrechtse Internet Courant

Aandacht voor dak- en thuislozen in koude decembermaand

Aandacht voor dak- en thuislozen in koude decembermaand

Twee opmerkelijke Utrechtse initiatieven voor dak- en thuislozen vinden deze koude decembermaand plaats, SoepbusUtrecht en Maria’s Kerst-In. Beide initiatieven willen de groep niet rechthebbende dak- en thuislozen in Utrecht liefde, warmte en gezelligheid geven. De Soepbus, een initiatief van Wan-Ho Groenenstein, doet dat met koffie, thee, broodjes en soep. Maria’s Kerst-In, vernoemd naar de inmiddels overleden initiatiefneemster Maria Hendriks, verzorgt op tweede kerstdag een bijeenkomst voor dak- en thuislozen.

In Utrecht is de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in het onderdak brengen van dak- en thuislozen. Dat blijkt uit het Themarapport Volksgezondheidsmonitor Utrecht 2010. Sinds 2005 zijn ruim 1.150 daklozen voorzien van een integraal individueel trajectplan. Een groot deel is geplaatst in hostels en andere 24-uurswoonvoorzieningen. Op straat zijn nauwelijks nog daklozen te vinden. Daklozen verblijven tijdelijk bij vrienden of kennissen, in voor bewoning ongeschikte ruimten of in de laagdrempelige opvang. Om hoeveel daklozen het gaat is onbekend. Dat er ook nieuwe daklozen bijkomen blijkt uit de cijfers van het Meld- en Actiepunt  (M&A) en Brede Centrale Toegang (BCT). Van de bijna 300 dakloze cliënten die in 2008 werden aangemeld was één op drie in het afgelopen jaar dakloos geworden. Een andere groep is reeds langer dakloos, maar kan of wil niet doorstromen naar een woonvoorziening. Knelpunten zijn onder andere de opvangcapaciteit voor daklozen met een (licht) verstandelijk handicap of ernstige psychiatrie. Tenslotte bestaat er een groep van naar schatting 80-120 ‘moeilijk plaatsbaren’, die vooral door hun gedrag niet goed in bestaande voorzieningen passen.

SoepbusUtrecht is nog op zoek naar sponsoren, vrijwillige koks, gastheren en gastvrouwen die willen bijdragen aan het initiatief. Contact is mogelijk via [email protected]. Voor Maria’s Kerst-In kunnen mensen die bijvoorbeeld nog kleding over hebben deze inleveren bij de Kargadoor aan de Oudegracht 36.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).