Aanmelden op Utrechtse basisscholen verandert na de zomer, dit zijn de plannen Aanmelden op Utrechtse basisscholen verandert na de zomer, dit zijn de plannen

Aanmelden op Utrechtse basisscholen verandert na de zomer, dit zijn de plannen

Aanmelden op Utrechtse basisscholen verandert na de zomer, dit zijn de plannen
Het aanmeldbeleid voor basisscholen in Utrecht gaat na de zomervakantie flink veranderen. De gemeente en de schoolbesturen hebben een plan opgesteld dat bij moet dragen aan gelijke kansen voor ieder kind.

Het aanmeldbeleid voor basisscholen in Utrecht gaat na de zomervakantie flink veranderen. De gemeente en de schoolbesturen hebben een plan opgesteld dat bij moet dragen aan gelijke kansen voor ieder kind.

Het huidige aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen voldoet niet en is regelmatig in strijd met de wet, bleek vorig jaar uit het rapport van een onafhankelijke commissie. Het systeem met zogenoemde vooraanmeldingen bleek niet te werken. Kinderen met een vooraanmelding bleken in de praktijk vaak automatisch te worden toegelaten tot een school, terwijl ze geen voorrang zouden mogen krijgen.

Wethouder Anke Klein zei destijds zich zorgen te maken over de uitkomsten van het onderzoek. Ze noemde die onacceptabel. “Ieder kind moet zoveel mogelijk gelijke kansen krijgen. Het beleid van scholen rond aanmelden en inschrijven speelt hier een grote rol in.” De PvdA kwam in september met een initiatiefvoorstel, waarin de partij pleitte voor een centraal aanmeldpunt, een centraal aanmeldmoment en een voorrangsregeling voor kinderen die broers en zussen op dezelfde school hebben.

De gemeente besloot met de schoolbesturen te kijken naar de procedures rond aanmeldingen en presenteerde in oktober een plan van aanpak.

Nieuw aanmeldbeleid

Ouders melden hun kind straks centraal aan via één aanmeldformulier zodra het kind drie wordt. Vervolgens worden de aangemelde kinderen gelijktijdig en automatisch toegewezen aan de beschikbare plaatsen. Als een school genoeg plekken heeft, krijgen alle kinderen een plek toegewezen.

Als er meer aanmeldingen dan plekken zijn, worden eerst kinderen met voorrang geplaatst, zoals kinderen die al een broer of zus op de school hebben en voorrang op een gelijk aantal scholen in de buurt. Daarna wordt, als er nog plekken over zijn, gekeken naar de rest van de aanmeldingen. Als het nodig is, wordt er geloot. Na het toewijzen kijken scholen of ze kinderen ook genoeg ondersteuning kunnen bieden en nemen ze een besluit over toelating.

“We doen er alles aan om dat vanaf de zomervakantie voor elkaar te krijgen” – Wethouder Onderwijs Anke Klein

De buurtvoorrang is niet van toepassing voor scholen die vooral een stedelijke of regionale functie hebben. Voor speciaal(basis)onderwijs en de Internationale School Utrecht gelden andere regels, net als voor kinderen die op latere leeftijd naar een andere school gaan.

Trots

“Het aanmelden op de basisschool in Utrecht moet eerlijk, open en eenvoudig zijn”, zegt wethouder Anke Klein. “Door te zorgen voor gelijke omstandigheden voor iedereen, krijgen alle kinderen evenveel kans om zich aan te melden op een school van hun voorkeur. We doen er alles aan om dat vanaf de zomervakantie voor elkaar te krijgen. Ouders, onderwijsprofessionals, raadsleden en de schoolbesturen hebben veel waardevolle inbreng geleverd. Wachtlijsten én vooraanmeldingen behoren straks tot het verleden. Hier ben ik ontzettend trots op.”

Ook verschillende schoolbesturen zijn blij met de plannen. “Wij zijn blij dat we in Utrecht overgaan op een stedelijk aanmeldsysteem. Een transparant en eerlijk systeem vergroot de kansengelijkheid voor alle Utrechtse kinderen en geeft rust bij ouders en scholen. Een grote stap voorwaarts voor het basisonderwijs in onze stad”, aldus Thea Meijer (SPO Utrecht), Fawzia Nasrullah (PCOUWillibrord), Karin Monnink (KSU) en Marjan van der Haak (RK basisscholen VDMH) namens een aantal schoolbesturen.

PvdA

De PvdA is blij dat een groot deel van de punten uit het initiatiefvoorstel is overgenomen. “Wij zijn vooral blij dat er na tien jaar vechten hiervoor eindelijk een centraal aanmeldbeleid komt. Zonder die jarenlange inzet, ook van Gadiza Bouazani voor mij, was dit aanmeldbeleid er nu niet gekomen dus daar zijn we vooral ontzettend blij mee, trots op en zelfs ontroerd door”, zegt Hester Assen van de PvdA.

“Dat dit centrale aanmeldbeleid er nu komt, is echt een ontzettend belangrijke stap” – PvdA-raadslid Hester Assen

“Eindelijk komt er een aanmeldbeleid dat een einde maakt aan schaduwlijsten en eerlijke kansen voor kinderen kan gaan bieden. We vinden het een gemiste kans dat het tegengaan van segregatie niet als doel is opgenomen, want dat is in Utrecht hard nodig. We willen dat kinderen samen naar school gaan, daar wordt de samenleving sterker van, dus daar blijven wij op inzetten. […] Dat dit centrale aanmeldbeleid er nu komt, is echt een ontzettend belangrijke stap.”

De nieuwe aanpak wordt nog voorgelegd aan alle scholen en de gemeenteraad. Als alles wordt goedgekeurd, kan het plan na de zomervakantie ingaan.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Felix van Vugt

    Vanuit het perspectief van kansengelijkheid begrijpelijk en goed, maar ik wil mijn kind niet op een religieuze school. Sterker nog, ik vind dat religieus onderwijs afgeschaft zou moeten worden. Ik ben principieel tegen deze indoctrinatie met deze kwaadaardige sprookjes. Hoe kan ik nu voorkomen dat mijn kind op een religieuze school terecht komt? Daar lees ik niets over in deze plannen.

  2. Bart

    Centraal aanmelden is overzichtelijker dan de huidige opzet. Maar scholen houden hun buurtfunctie (en terecht!) waardoor kinderen uit de buurt voorrang houden. Dus zoals populaire scholen in kinderrijke buurten niet kunnen/mogen uitbreiden, zal dit plan weinig veranderen.

  3. Bart

    Centraal aanmelden is overzichtelijker dan de huidige opzet. Maar scholen houden hun buurtfunctie (en terecht!) waardoor kinderen uit de buurt voorrang houden. Zolang populaire scholen in kinderrijke buurten niet kunnen/mogen uitbreiden, zal dit plan weinig veranderen. Er is op deze scholen simpelweg geen ruimte voor kinderen van buiten de wijk.

  4. Gerard Brugmans

    Het leek een mooie stap voorwaarts, maar ik lees 1 zinnetje dat alles weer op losse schroeven zet: “Na het toewijzen kijken scholen of ze kinderen ook genoeg ondersteuning kunnen bieden en nemen ze een besluit over toelating”. Kennelijk hebben de scholen dus nog steeds het laatste woord over wie er toegelaten wordt (en wie niet). Hiermee kunnen witte scholen dus nog steeds gewoon hun vertrouwde toelatingsbeleid voortzetten en veranderd er in de praktijk helemaal niets!

  5. Daniel

    Het is wel schattig van de gemeente om de daadwerkelijke problematiek onder het tapijt te schuiven. Namelijk:

    – postcode voorkeur bij scholen zorgt er automatisch voor dat er ‘zwarte en witte’ scholen ontstaan. De gemeleerdheid per postcode is ver te zoeken in Utrecht

    – in kindrijke buurten, zoals de Vinex stukken, is er simpelweg te weinig plek op scholen om alle kinderen onder de brengen. De directeur van de basisschool in Leidsche Rijn geeft dit al enkele jaren aan, echter komt er geen vergunning voor uitbreiding. Daar lost loten niets aan op; het aantal plekken blijft hetzelfde.

  6. JdV

    Lijkt me beter om gewoon plekken op de scholen via een online-veiling te verdelen. Dan speelt afkomst, huidskleur en postcode geen rol. De kinderen wiens ouders het meeste geld bieden krijgen hun keuze. Soort vakantieveilingen zeg maar.

  7. W

    Goed gedaan PvdA!
    Het was toch jullie initiatief voorstel destijds voor dit punt?!
    Leuk nu voor wethouder D66!

  8. Pee

    @Felix van Vugt
    Helemaal mee eens.

  9. Johan

    @felix van Vugt. Hoe je voorkomt dat je kind op een religieuze school terecht komt? Simpel: door je kind niet in te schrijven op een religieuze school.

  10. Nina

    Persoonlijk denk ik dat het het beste is, als een kind op de schoolkeuze komt van de ouders.

    Die school sluit het beste aan bij de opvoeding van de ouders en daar komen dan ook kinderen bij elkaar die gelijker gestemd zijn. Dat maakt het leven voor iedereen op school (incl. leerkrachten) een stuk aangenamer.

    De basis wordt gelegd in deze periode van kinderen en het lijkt mij volstrekt ongewenst, als een vreemde daarover gaat beslissen i.p.v. de ouders.

    Ik denk zelfs dat het wettelijk gezien niet eens mag, omdat basisscholen niet gelijk zijn. Een niet-openbare school geeft nl. vanuit een overtuiging les (bijv. religie of onderwijsmethode) en daarom kunnen ouders niet gedwongen worden de schooltoewijzing te accepteren, lijkt mij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).