Aantal coronabesmettingen in Utrecht loopt hard op; risiconiveau opgeschaald naar ‘ernstig’ Aantal coronabesmettingen in Utrecht loopt hard op; risiconiveau opgeschaald naar ‘ernstig’

Aantal coronabesmettingen in Utrecht loopt hard op; risiconiveau opgeschaald naar ‘ernstig’

Aantal coronabesmettingen in Utrecht loopt hard op; risiconiveau opgeschaald naar ‘ernstig’
Archieffoto
In de veiligheidsregio Utrecht is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ is opgeschaald. Dit is het hoogste risiconiveau.

In de veiligheidsregio Utrecht is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ is opgeschaald. Dit is het hoogste risiconiveau.

In de gemeente Utrecht zijn zaterdag 220 nieuwe COVID-19-besmettingen vastgesteld. Dat is te zien op het zogenoemde dashboard van de Rijksoverheid. Op de website van het RIVM is te zien dat er van 23 september tot en met 6 oktober 1.414 personen in de stad waren besmet.

Tekst gaat verder onder grafiek

Niet alleen in Utrecht, maar ook in de omliggende gemeenten loopt het aantal besmettingen op. Reden genoeg voor Den Haag om het risiconiveau in de regio op te schalen.

Andere regio’s

Ook in andere veiligheidsregio’s neemt het aantal coronapatiënten toe. Zo is ook in Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid de situatie naar ernstig opgeschaald. In de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden gold al het hoogste risiconiveau. In de overige zeven regio’s is de situatie ‘zorgelijk’.

Het risiconiveau in een regio wordt pas opgeschaald van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ wanneer er in een week tijd meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. “Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie”, aldus Den Haag.

Dinsdag is er weer een nieuwe persconferentie waarin mogelijk nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt die de verspreiding van het coronavirus in moeten dammen.

Gekoppelde berichten

52 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Kortom, mondmaskers, lock downs handen wassen en afstand houden helpen niet of nauwlijks. Nog erger de landen met de zwaarste lock downs zijn de landen met de meeste doden.

  Dus het wordt de hoogste tijd voor een andere aanpak.

  De Zweedse en blijkt dus de aanpak van groepsimmuniteit DE oplossing. Dat komt door opgebouwde T-cell weerstand agv eerdere coronavirussen.

  Maar daar moet je als land een hoge verpleeg en IC capaciteit voor hebben. En nu blijkt dit nou net de afgelopen 10 jaar met de geprivatiseerde zorg te zijn afgebroken.

  En vaccins? Een zeer ineffectief paardenmiddel met de steeds weer muterende varianten. Beter is dus de zorg weer in capaciteit en kracht te versterken. Maar ja dat kost centjes en die krijgt big pharma eerder in de pocket met een vaccin.

 2. Onpopulaire mening.

  De reden dat landen als Taiwan zuid korea en Japan zo weinig besmetingen hebben is (o.a.) dat ze een 24uurs economie hebben. Mensen kunnen elkander daardoor beter mijden. Snachts boodschappen doen ipv als een stel tamme schapen te samenscholen voor ingangen van supermarkten om het eerstvolgende natgespoten winkelmandje te kunnen bespringen. Wat dat betreft zijn we echt een dom en ongehoorzaam klootjesvolk met zwakke polderende nietsnut leiders. Natuurlijk allemaal te laat, we gaan nu toch maar op slot.

 3. Lexus

  Alleen al uit wat je ziet in de stad, kun je begrijpen dat dit weer hopeloos verkeerd gaat. En dan heb ik het nog niet over wat je niet ziet… Helaas moeten verstandige mensen weer lijden onder het gedrag van de al dan niet hoog opgeleide onverantwoordelijken. Arm Utrecht!

 4. Yoshua

  @HArry
  Zweden is de oplossing?
  Daar heerst het virus nog steeds.
  Een brand is een brand.
  Denk toch dat DE oplossing China is.

 5. Janah

  Nederland scoort hoog op de schalen: individualisme en hedonisme. Alles heeft zijn prijs. En zo gaan we genietend ten onder.

 6. jan

  Ik weet niet wat een 24 uurs economie ermee te maken heeft. Alsof mensen in Taiwan allemaal s nachts hun boodschappen aan het doen zijn. Hele rare gedachte. Je kan hier in Nederland overigens ook tot 22:00 boodschappen doen en in de grote steden zijn er nachtwinkels. De waarheid is dat het gross van de besmettingen niet door een bezoek aan supermarkt komen. Daarnaast lees ik over mondkapjes. Mondkapjes hebben wij bij de eerste golf ook niet gehad en toen waren onze besmettingscijfers op hetzelfde niveau als andere landen in Europa. Dus het heeft niet echt een verschil gemaakt. Dan lees ik nog iets over een lockdown. Dat weten we nog helemaal niet hè. Ik begrijp dat het merendeel van de mensen ineens een glazen bol bezit …

 7. Uuutje

  Beste DUIC,

  Hoe kan en mag HErry hier nu weer een stuk plaatsen vol met ongefundeerde onzin en desinformatie?

  Het verspreiden hiervan is zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid en de open samenleving. Het zijn niet zomaar wat grappige woorden die dit soort trollen/ reaguurders uiten. Het heeft impact op mensen en is gevaarlijk. Met vrijheid van meningsuiting heeft het echt weinig meer van doen.

  Kom op. Plaats dit soort berichten niet of voorzie ze van disclaimers.

  Dan feitelijk: het zogenaamde zweeds model, dat niet bestaat, wijkt helemaal niet sterk af van beleid in andere landen
  Dat is een beetje een mythe geworden. Wat NL van juni t/m nu deed was het zweedse model. In Zweden zijn ook verpleeghuizen gesloten, openbare instellingen gesloten, verzoeken op thuiswerken en maatregelen tegen samenscholing en voor afstand genomen.

  Afstand houden, handen wassen, sociale contacten beperken en mondkapjes (5-10% werking om de ander niet te besmetten) werken wel degelijk.

  Echter zien we al vanaf juli dat zeker 25% van de bevolking niet geneigd is zich aan richtlijnen en voorschriften te houden. Al dan niet opgehitst door reaguurders zoals HErry. Hierdoor zie je de uitbraak vanaf begin/ half augustus ook weer in vlug tempo toenemen. Er is veel te laat gereageerd door de mens zelf en door de instanties. Die waren nog lekker op vakantie toen. Men had in juli moeten doorpakken bij het maken van plannen. De boel heeft 2 maanden soort van stil gelegen, vanwege de arrogantie de boel onder controle te hebben. Mensen hadden niet massaal moeten gaan vliegen naar het buitenland en hun sociale contacten moeten beperken.

  Willem Engels rol is zeer schandelijk te noemen. De overheid moet miljoenenclaims bij zijn organisatie neerleggen;wegens het ondermijnen van een bestrijding van een pandemie.

 8. Len

  Het is de kracht van taal en de context waarin deze wordt gebruikt om iets te doen laten lijken zoals de zender ervan wilt dat het lijkt. Doe er een mooie felle kleur bij en het lijkt nog iets serieuzer. Maar zodra je de context verbreedt en je bekijkt de zaak wat holistischer, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand.

  Maar we hebben nu eenmaal de huidige context gekozen en van daaruit doet iedereen momenteel zijn bewegingen. Je zou bijna gaan denken dat het allemaal echt waar is zodra iedereen er in gelooft. Het is allemaal puur een kwestie van de gekozen communicatie.

  Let een beetje op elkaar, maar blijf voor uzelf denken. Dat geldt overigens voor alle facetten van het leven.

 9. Berend

  Handen wassen en afstand houden werkt niet? Kijk eens om je heen, er zijn maar weinigen die het proberen. Wie heeft er in de supermarkt mensen er op aangesproken? Volgens mij hunkeren de meesten naar een lockdown en economische crisis. Het gaat blijkbaar nog te goed?

 10. Lombokker

  Met dank aan alle idioten die denken dat hen niks kan overkomen. En natuurlijk de Hilversumse baggershows die in de strijd om de kijkcijfers iedere dorpsgek een forum bieden; hoe extremer hoe beter.

  Gisteren nog in de supermarkt; driekwart van de bezoekers vindt een mondkapje kennelijk niet nodig, een deel van het personeel trouwens ook. Die gaan straks waarschijnlijk het hardst lopen jammeren, als er – juist vanwege hún gedrag – rigoureuze maatregelen noodzakelijk worden.

  Kennelijk snappen al deze mensen nog steeds niet wat een invloed de toename van corona heeft op ons toch al veelgeplaagde zorgsysteem. Zelf heb ik vier maanden langer moeten wachten op een eenvoudige medische ingreep. Geen probleem, maar ik kan legio aandoeningen bedenken waar zo’n uitstel ernstige gevolgen kan hebben.

  Dan zijn er nog de gevolgen voor de economie. Naarmate er zwaardere maatregelen nodig zijn om de corona pandemie is te dammen, zal ook de impact op onze economie groter zijn. Een effect dat nog jarenlang nawerkt, en volgens de deskundigen vooral jongeren zal treffen.

  Dus, individualisten, dwarsliggers, wegkijkers en andere mafkezen:
  – – – Jullie worden bedankt! – – –

 11. Wim Vreeswijk

  Als je 80.000 testen per dag doet is het logisch dat je veel meer besmettingen kan traceren dan in maart jl. Bovendien zegt een geconstateerde besmetting niet alles. Deze zijn zonder onderliggende zware ziektes bij een gezonde persoon in principe niet dodelijk, alleen kun je er wel blijvend letsel aan over houden zolang daar nog wereldwijd onvoldoende medicijnen voor zijn. We zouden ook eens een keer kunnen beginnen de grenzen, stations, vliegvelden en havens dicht te gooien voor iedereen die Nederland binnen komt lopen. In het 2e kwartaal van 2020 was er overigens al 72% minder migratie, dus ook van die categorie minder besmettingen te verwachten.

 12. Wim

  De verwijtende opmerkingen helpen hier dus ook niet.
  Zweden heeft weinig besmettingen onderandere doordat ze niet in een dichtbevolkte land wonen dus automatisch afstand kunnen houden, meer openstelling voor ruimere winkeltyden zouden helpen , maat ons uitschelden voor klootjes volk ,niet.
  Hygiëne door handen wassen en SCHOONMAKEN helpen wel.
  Mondkapjes voor horeca medewerkers ook daar zij van tafeltje naar tafeltje hoppen maat de virus bronnen zitten.

 13. Pee

  Waar zijn de gewone griep cijfers?
  Laten ze die ook onder corona vallen?

 14. Utrechtse Jantje

  Mondkapjes plicht overal en continu , als men naar buiten gaat ,en in elke winkel en overheids gebouwen …Dit had al een tijdje terug ingevoerd moeten zijn …Rutte is gewoon een twijfelaar gebleken , om populair te blijven , is mijn gedachte…

 15. Toine Goossens

  Analyses wijzen uit dat het in Duitsland en Italië beter gaat dan in Nederland. Dat is hoofdzakelijk toegeschreven aan discipline.

  Dat lijkt mij zeer aannemelijk. Nederland kent een gedoogcultuur. Dat houdt in dat wij anderen er niet op aanspreken als zij een overtreding begaan of, zoals bij Corona, risico gedrag vertonen.
  Ik zie veel horeca exploitanten klagen over de houding van hun gasten als zij hen aanspreken op hun gedrag. Een horeca uitbater heeft het recht iedereen uit de zaak te zetten. Dat werkt nog net bij een individu, maar bij een groep niet meer.

  Bij iedere calamiteit bleek in het verleden dat handhaving geen populair onderwerp is in Nederland. Ook dat is toe te rekenen aan de gedoogcultuur. Ook de orthodoxe kerk in Staphorst maakte misbruik van de gedoogcultuur. ‘Wij zien dat anders en voldoen op onze manier aan de regels’.

  De gedoogcultuur breekt ons op.

 16. Binnenstadsbewoners

  Ik woon hartje stad
  Stadhuisplein
  90 procent doet alsof er geen Corona bestaat
  Bij de cafees is er geen meldingsplicht
  1.5 meter,,,,???
  Met klit en klampt samen op de terrassen
  Handhaving?
  Ze rijden langs,,,,,daar blijft het bij
  Gek he de tweede golf

 17. wimUtrecht

  @Harry Appels en Peren. Zweden is 11 keer Nederland en heeft 10.202.000 inwoners (2020),65 -70 % woont in steden en plaatsen waarbij 35% woont in Stockholm, Göteborg en Malmö. van Noord naar zuid ongeveer 2200 km. Een bevolkingsdichtheid per km2 van 22,7 versus de 443 van Nederland. Het merendeel van de Zweden vertoeft in de vrije tijd in hun overweldigende natuur waarbij je een dikke kans hebt niemand tegen te komen behalve een eland. Vooral vanwege die demografie kon en kan Zweden een ander beleid voeren.

 18. Scherpschutter

  https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/covid-patienten-van-niet-westerse-afkomst-oververtegenwoordigd-op-ics-grote-steden.html

  Waarom wordt hier qua beleid niet op gestuurd? Dat is het laaghangende fruit plukken. Richt je voor nu op zieke 70+’ers van niet westerse afkomst…in plaats van stompzinnige lockdowns.

 19. René

  @HArry: ik hoor je wanhoop en frustratie maar da’s een beetje kort door de bocht. De door jouw genoemde maatregelen zijn m.i. effectief ter preventie als ze continue en juist worden toegepast en waar nodig ook gehandhaafd – zolang er maar duidelijkheid is en wij eenduidig kunnen handelen. Ons eigen gedrag en nemen van verantwoordelijk speelt ook een grote rol.

  Ik denk dat de bereidwilligheid er wel is maar dat we nog teveel naar de overheid kijken die, zo blijkt, achter de feiten aan loopt en blijkbaar niet het logisch menselijk gedrag meeneemt in hun besluiten. In plaats van mensen zoveel mogelijk ruimte (winkels, horeca) bieden binnen de mogelijkheden en met aangepaste maatregelen en handhaving, gaat zij juist inperken. En dat zorgt voor (re)acties waarbij mensen juist tegelijk samenkomen. Zo blijft het virus op voorsprong.

  Waarom niet verplicht een mondkapje dragen in openbare ruimtes + afstand bewaren + zoveel mogelijk desinfectie aanbieden in openbare ruimtes + spreiding van mensen + gepaste en continue handhaving? En een beetje op elkaar letten misschien?
  Maar zou dit eigenlijk ook niet gezond verstand kunnen heten?

 20. Erwin

  @toine: onzin, italie en duitsland lopen gewoon iets achter op ons. Die zitten over 2 weken in dezelfde situatie. Italie en discipline, laat me niet lachen!!

  Overigens lees ik dat ondanks de strenge lockdown in Israel de cijfers gewoon doorstijgen. Dat is dus geen oplossing.

 21. JdV

  De ic’s komen steeds voller te liggen. Volgens enige ic-chefs is een bepaalde bevolkingsgroep zwaar oververtegewoordigd op de IC. Dat wil de msm uiteraard niet in de publiciteit brengen, want dan zou de regering gericht maatregelen hier tegen moeten nemen. Liever heeft men het over vakantievierende jongeren en studenten. Terwijl die niet op de ic te vinden zijn. We worden schandalig voorgelogen door linkse media en overheid.

 22. Binnenstadbewoner

  Sinds circa 1 september stijgt het aantal besmettingen exponentieel. Van circa 500 besmettingen op 1 september naar nu circa 6.500 besmettingen per dag, ‘and counting’. Het kan bijna niet anders dan dit met name wordt veroorzaakt wordt door middelbaar en hogeronderwijs en van daaruit door wordt gegeven naar de rest van de samenleving. Vanaf 1/9 is het onderwijs weer opgestart met gewone lessen. Dit kan haast geen toeval zijn. Middelbare scholieren en studenten houden onderling absoluut geen afstand. In de binnenstad zie ik het elke dag weer in de supermarkt, op straat en nog het meest op de bekende uitgaansavonden. Ook studentenhuizen zijn berucht. Veel studenten op klein oppervlak met ook nog eens gedeelde voorzieningen … .

 23. Scherpschutter

  @Binnenstadbewoner

  “Sinds circa 1 september stijgt het aantal besmettingen exponentieel.”

  Hoe verzint u het. Zoekt u de definitie van een exponentiele stijging even op.

 24. Lies

  Maart: Opbouwen immuniteit? Ik hoor/lees daar niets meer over?

 25. Uuutje

  @ DUIC

  Waarom wordt mij post niet geplaatst en andere posts met desinformatie daarin wel.

  Gelieve te plaatsen, net als deze post.

  Gelet op mijn tijd van plaatsen verdwijnt deze nu in de brei, wat voor een open debat wel prettig is.

  MvG Uuutje

 26. Koel Hoofd

  Inderdaad, zoals Janah zegt, we worden genekt door individualisme en hedonisme.
  Dus vanaf maandag zullen we wel weer opgehokt als een stel hersenloze kippen.
  Ik ga maar alvast wc papier halen anders is dat ook weer op…

 27. Erica

  @Scherpschutter: zoek zelf even de definitie op van exponentiele groei op vóór u anderen belachelijk maakt. Dat is dus elke groei met een bepaald percentage. Wij zitten al weken lang met een groei van ongeveer 8 % per dag.
  @Pee: er zijn geen gewone griepcijfers: de griep komt hier altijd pas in december
  @Lies: opbouwen groepsimmuniteit duurt (te) lang. na al die ellende in maart/april was pas 4 % van de bevolking in contact geweest met het virus. Dat zal nu misschien 8 % zijn en dat is dus veel en veel te weinig.
  Ondertussen is meer dan de helft van de nieuwe gevallen 40 jaar of ouder. Van de studenten sijpelt het dus door naar de ouderen. Daar zitten ook de risicogroepen (obesitas, hoge bloeddruk enzovoort).
  Dus mensen er zit niks anders op: bescherm je zelf en bescherm anderen. Wat het beste werkt? Zo min mogelijk contact met anderen. Dat is saai maar zolang het vaccin er niet is, is er geen andere oplossing.

 28. René

  @ JdV: realiseert u zich als buikspreekpop van Wilders wel dat de mensen uit de bevolkingsgroepen waarop u doelt de kamers op de IC’s vooral delen met eveneens onevenredig veel Henk’s en Ingrid’s? Misschien moet Wilders eerst maar eens even zijn eigen electoraat op diens ongezonde leefgedrag aanspreken. Een lockdown ware wellicht niet nodig geweest als zich niet zoveel mensen de IC hadden op gegeten, gedronken, gezeten en gerookt!

 29. Scherpschutter

  @Erica

  Nee mevrouw. Dat zitten we niet. Diepe zucht. De groei is lineair.

  *vervloekt staatsonderwijs*

 30. Uuutje

  @ SS

  De groei is dus zeker niet lineair. Leg de testuitslagen naast de stijging in ziekenhuisopnamen en IC opnamen. Verwerk dit in een grafiek over de laatste 2 maanden en zie wat de lijn op een gegeven moment doet. Om van te schrikken. Exponentiële groei dus. Maar goed, je beweert al vanaf maart (doelbewust?) de grootst mogelijke kul over het virus.

 31. wollie

  Iedere grootheid die continu met hetzelfde percentage per tijdseenheid groeit, ondergaat een exponentiële groei.

 32. Lombokker

  @René
  Buikspreekpop? Leest u anders dit even:
  https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/covid-patienten-van-niet-westerse-afkomst-oververtegenwoordigd-op-ics-grote-steden.html

 33. Wiskundige

  @Scherpschutter:
  Ik reageer eigenlijk nooit, maar kan het onder zulke miskenning van de werkelijkheid niet laten: met de beste wil van de wereld valt door de grafiek bovenaan dit artikel, als ook die van de nationale stand (https://www.google.com/search?q=statistics+corona) geen rechte lijn te trekken. De trend is, zeker in de benoemde periode, super-lineair. U kunt gemakkelijk zelf de statistieken van een lineaire regressie bekijken om uzelf hiervan te vergewissen, desnoods met de hand! Probeer daarna vooral ook een set hogere-orde polynomen en exponentiële curves, en zie de fit beter worden.
  Wiskunde, wat prachtig!

 34. Esrin W.

  Jullie kunnen hier bakkeleien wat jullie willen, ik zie de persconferentie alweer met belangstelling tegemoet.

 35. Iefke

  @Binnenstadbewoner @ Erica @Scherpschutter

  Voor de nerds:
  [besmettingen vandaag] – [besmettingen gisteren] = A (oftewel de groei)
  [besmettingen gisteren] – [besmettingen eergisteren] = B (oftewel de groei van gisteren)
  [besmettingen eergisteren] – [besmettingen 2 dagen geleden] = C (oftewel de groei van eergisteren)

  altijd geld
  Besmettingen vandaag= besmettingen gisteren + A

  Het lijkt volgens scherpschutter als volgt
  besmettingen vandaag = besmettingen gisteren + constante (zoals 100 besmettingen)

  Dus A=B=C is bijvoorbeeld altijd 100

  En volgens Binnenstadbewoner en Erica
  besmettingen vandaag =besmettingen gisteren x constante (zoals 1.08, de groei stijgt met 8 procent)

  dus A =B=C= 1.08 (8 procent meer iedere keer) (dit is “een soort van” reproductiegetal op de RIVM-site)

  Exponentiële groei is een toename evenredig aan de eigen omvang, Dat is dit, dus er is exponentiële groei. Vermoedt dat scherpschutter denkt dat exponentiële groei alleen mogelijk is als het niet 1.08 was maar 2.00, een verdubbeling van de cijfers. Dat is niet waar, bv rente op je spaarrekening is ook exponentiële groei.

  Sowieso kunnen beide benaderingen heel dicht bij elkaar liggen qua hoeveelheid besmettingen per dag. Dus snap het meningsverschil. Maar Helaaaaas…. Scherpschutter heeft geen gelijk. De groei is niet lineair, dan zou de groei van de groei (dus A-B) altijd 0 zijn, wat het overduidelijk dus niet kan zijn. Echter is de exponentiële groei verhaal ook niet volledig waar, want het ‘reproductiegetal’/de groei verschilt nogal over tijd. Dus de groei van de groei verschilt zowel in percentages als in absolute getallen. Kortom, niemand heeft gelijk in deze non-discussie, maar ik hoop dat we er allemaal iets van geleerd hebben (hopelijk iets in de richting dat we allemaal geen epidemiologen zijn)

 36. Henk

  We moeten accepteren dat dit virus niet is tegen te houden. Voor 99% zal het zeer mild zijn, minder erg dan de griep en mogelijk zelfs minder hinderlijk dan een verkoudheid. De rest zal zich moeten afzonderen.

 37. Binnenstadbewoner

  @ scherpschutter: onbelangrijk achtergondgeneuzel. Het gaat hier om de sterke stijging van besmettingen – zie grafiek bij dit artikel – en zorgelijke situatie in ons land en onze regio. Ofwel om de gezondheid, prioriteit nr 1

 38. A321

  Beste scherpschutter, als je het officiële Corina dashboard kijkt, zal je zien dat de R boven de 1 is, en dus daadwerkelijk exponentiël is.

  Zie ook de paper “Demystifying the Math of the Coronavirus. – Harvard Business” van de Harvard Business School

 39. JdV

  Volgens Rene is Armand Girbes, Hoofd van de IC, een buikspreekpop van Wilders. Rene staat niet dagelijks op de IC maar weet het veel beter dan deze arts:

  “Meer dan de helft van de patiënten op mijn ic heeft een niet-westerse achtergrond,” zegt Girbes. “Dat is anders dan bij de eerste golf, toen we in Amsterdam veel patiënten hadden uit het zuiden van het land. Nu komen ze vooral uit Amsterdam en valt me op dat er disproportioneel veel mensen van niet-westerse achtergrond zijn.”

  “Ik heb contact gehad met collega’s uit ziekenhuizen elders in het land en in steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Gouda is het beeld hetzelfde of in sommige gevallen nog uitgesprokener dan in Amsterdam. In het oosten en het zuiden herkennen ze dat beeld niet, maar daar is de bevolking anders samengesteld.”

  Rene blijft ontkennen, want deugen is belangrijker dan de waarheid.

 40. Scherpschutter

  @Wiskundige, Yfke, A321

  Werkelijk het enige dat u had hoeven doen is het aantal positieve testuitslagen even af te zetten tegen het aantal afgenomen tests. Lijkt me vrij essentieel als je wil berekenen of er sprake is van een exponentiele groei in besmettingen.

  Er is GEEN exponentiele groei. Man man man.

 41. Joshua

  Diedrik Jekel!!!Kijk naar de uitzending van Op 1 van afgelopen vrijdag 9-10-2020.
  Zeer verstandige uitspraak.Ophouden met discussiëren , laten we ons nu houden aan de maatregelen!
  Discussiëren kan altijd achteraf nog.!!!

 42. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat in deze discussie niemand iemand overtuigt. De discussie is volkomen gepolariseerd.

 43. Hadjememaar

  Ah, nu begrijp ik waar Scherpschutter het over heeft. Hij kijkt uitsluitend naar het percentage besmettingen in de tests. Dat blijft ongeveer gelijk. Hij gaat daarbij voorbij aan het feit dat het aantal tests wel exponentieel toeneemt (omdat er exponentieel meer mensen zijn met klachten). Dat is selectief shoppen met feiten.

  Scherpschutter heeft gelijk wat betreft het percentage positieve tests, maar gebruik dat feit als drogreden voor zijn bewering dat het aantal besmettingen niet exponentieel toeneemt. Niet dat hij zich zal laten overtuigen door mij of wie dan ook.

 44. Redactie

  Verder discussiëren over reageren op DUIC? Lees hier meer: https://www.duic.nl/algemeen/lezersreacties-op-duic-en-het-coronavirus/

 45. Cohen

  @scherpschutter

  Het aantal testen heeft in principe geen invloed op de mate (dus de eerste differentiaal) van groei. Die mate van groei lijkt dus wel degelijk zeer exponentieel van wat me bijstaat van de afgelopen dagen. Het aantal testen (dus samples) heeft wel invloed op de absolute getallen, maar niet de groei.
  Je moet het zo zien: een bepaald aantal mensen krijgen in Nederland steeds het virus, daar zit dus een bepaalde groei in. Hoe meer we testen, hoe beter we dat in beeld hebben. We kunnen nu dus ook met behulp van statistiek, met een toenemende zekerheid zeggen hoeveel mensen er daadwerkelijk het virus hebben, ook al hebben we niet iedereen getest.

  Exponentiële groei is prima gedefinieerd: https://en.wikipedia.org/wiki/Exponential_growth

  Aan iedereen: als dit soort exact-wetenschappelijke dingen zijn weggezakt kan ik u aanraden eens een ‘volgens mij’ te gebruiken. Mijn ervaring is dat toegeven aan een schreeuwend ego het leven er niet beter op maakt.

 46. BdV

  @Yoshua, China is niet de oplossing, maar de oorzaak. Je mag soms best een beetje achterdochtig zijn. De cijfers die China publiceert, hebben alleen als bedoeling te laten zien wat de Chinese overheid wil laten zien en dat is vaak niet de waarheid. Chinese kleuters zijn er bijvoorbeeld trots op dat ze op school hebben geleerd dat het virus uit Amerika komt en dat het zich zo snel kon verspreiden, omdat ze daar geen mondkapjes dragen. Het is van groot belang dat het volk ten allen tijde achter de partij blijft staan en nooit een reden zal hebben om de partij ergens van te beschuldigen. Informatie die een bedreiging voor de macht van de communisten zou kunnen vormen, mag nooit aan het licht komen, dus alles is altijd de schuld van iemand anders.

 47. Iefke

  @A321

  Thanks voor de referentie. Was inderdaad een interessant paper. Nu snap ik ook beter waar ik de fout in ging, ben namelijk geen wiskundige en epidemioloog dus doe ook maar wat. Ik vindt dit soort reacties belangrijk want ik hoef niet zozeer meningen te horen in reacties, wil graag meer verdieping hebben over onderwerp, inclusief het beter begrijpen van iets wat ik denk te begrijpen, maar niet zo is. Dat is je wel gelukt.

 48. trol

  De tweet van Wilders was niet handig geformuleerd, maar komt deels wel van feiten gepresenteerd door anderen. Probleem is daarin ook dat handhaving zich vooral richt op makkelijke prooien zoals een huisfeestje, een horecaondernemer etc. Een Turkse bruiloft, of groepen jongeren is veel te ingewikkeld, profileren mag niet, wegkijken wel. Het is wel degelijk een deel van het probleem. naast andere oorzaken.

 49. Esrin W.

  Nog even geduld tot de persconferentie iedereen.
  Je kan de spanning bij iedereen hier bijna pakken.

 50. WvR

  @Scherpschutter
  Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
  Gelukt!
  Deze week 41902 nieuwe besmettingen!

  Da’s sinds week 38 iedere week een week-tot-week stijging van meer dan 40%!

  Niks exponentieels aan joh.
  Gewoon even verdisconteren met de toename in tests (deze week nog onbekend, voorgaande weken rond de +7-8% wekelijks).

 51. Nina

  @HArry
  De maatregelen helpen prima, maar velen houden zich er al weken niet aan. Dus ja.

 52. Nina

  Niemand wil de maatregelen. Niemand.

  Maar dat is geen reden om je er niet aan te houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).