Aantal coronagevallen blijft stijgen; anderhalve meter afstand weer verplicht Aantal coronagevallen blijft stijgen; anderhalve meter afstand weer verplicht

Aantal coronagevallen blijft stijgen; anderhalve meter afstand weer verplicht

Aantal coronagevallen blijft stijgen; anderhalve meter afstand weer verplicht
Het is vanaf woensdag 24 november opnieuw verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Het demissionaire kabinet neemt de maatregel omdat het aantal coronabesmettingen blijft toenemen.

Het is vanaf woensdag 24 november opnieuw verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Het demissionaire kabinet neemt de maatregel omdat het aantal coronabesmettingen blijft toenemen.

Iedereen van 18 jaar of ouder moet vanaf woensdag weer anderhalve meter afstand houden. Dat geldt niet voor mensen die bij elkaar in huis wonen. Een andere uitzondering is er voor plekken waar je met het coronatoegangsbewijs binnenkomt dan hoef je geen afstand te houden.

Ben je op een plek waar het niet goed mogelijk is om afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen. In sommige situaties gelden aanvullende maatregelen.

Handhaving

Tot en met dinsdag is het houden van anderhalve meter afstand een dringend advies. Zodra de anderhalvemeterregel weer ingaat, kunnen boa’s en politieagenten die handhaven. Houd je je niet aan de regel? Dan krijg je een waarschuwing en mogelijk een boete van 95 euro.

30 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Een boete van €95??
  Ga eens die 300.000 appende fietsers in Utrecht beboeten, dat levert veel meer geld op.

 2. Baliekluiver

  Allemaal weer te weinig en te laat. Kennelijk snappen veel mensen pas hoe ernstig deze situatie is als alles weer op slot gaat, dus dat gaan we zeer binnenkort weer meemaken. Fijne feestdagen!

 3. Esrin W.

  Iedereen hier sméékte weken geleden om zwaardere maatregelen. En die kwámen er. Nóg was het niet genoeg en iedereen bleef hier maar over elkaar heen buitelen over nóg zwaardere maatregelen. Wees maar niet ongerust: die kómen er ook.
  Mensen snappen nog steeds niet dat je eigen mening binnen zes maanden 180 graden de ándere kant op draaien en je oren laten hangen naar de overheid en deze nu zelfs al hersenloos beginnen ná te papegaaien een schotje door eigen voet is. Nog niet zolang geleden zei ik nog “time will tell” en je ziet nú al dat ik steeds meer gelijk begin te krijgen. Op naar de kérst!

 4. Mark

  Alle maatregelen die we nu krijgen houden we de rest van ons leven. Covid gaat niet weg en nieuwe varianten zullen blijven komen.

 5. Speak Up

  Ik als gevaccineerde zeg: allemaal dankzij Hugo de J. (2x) door alles te snel open te gooien (discopiek en daarna een te hoog basisniveau aan besmettingen) en te vroeg versoepelen (september) en het loslaten van maatregelen. Het kabinet blundert al sinds augustus 2020 (geen testen vakantiegangers risicolanden en het masaal open gooien vh onderwijs toen) en grijpt structureel te laat in en versoepeld te vroeg. Alles om het stemvee te pleasen (populisme). Het kabinet geeft nooit de fouten toe, het is altijd de ander (het volk, de ongevaccineerde, etc.). Hoe neo-liberaal.

  Ook dankzij de horeca waar WEDEROM de maatregelen niet nageleefd werden en in 70% vd gevallen geen qr gechecked werd.

  Ook dankzij het MBO en hoger onderwijs, waar niet gespreid wordt lesgeven (de treinen puilden vannochtend nog uit met tienduizenden zonder mondķapje, zonder afstand als vee vervoerd in een dichte slecht geventileerde buis)》 moeilijk hoor: roosteren; en niet met afstand of halve groepen gewerkt.

  En dankzij iedereen die zich onaantastbaar waant en zo onvolwassen is door geen zin meer te hebben in het virus en wat simpele, hele simpele maatregelen. Alsof het daarmee verdwijnt. Au contraire.

  De maatregelen: afstand houden/ niet over elkaar ademen, handjes wassen, mondkapje op bij minder afstand, bij kuch of nies thuis blijven (thuis school/ thuis werk of ziek) en af en toe een test of zelftest, en menigten mijden. Echt heel moeilijk hoor.

 6. Pee

  @Esrin W.

  Niemand die gevaccineerd is vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er nu meer besmettingen zijn dan vorig jaar, in dezelfde periode , toen niemand nog gevaccineerd was.

 7. BdV

  Inderdaad, het virus gaat niet weg, maar een wereldwijde lock down die zo waterdicht is dat er geen virusdeeltje kan overleven, lijkt me niet waarschijnlijk. Dus iets er tussenin, genoeg sturing om te voorkomen dat het een survival of the fittest gehaktmolen wordt, zou wel aardig zijn. Over wat genoeg sturing dan precies is bestaan miljoenen fantastische meningen, we hoeven alleen de leukste mening er maar tussenuit te vissen.

 8. Mark

  @Speak Up: “En dankzij iedereen die zich onaantastbaar waant”. De harde realiteit is dat Covid voor 99% van de bevolking niet ernstig is en niet meer is dan een stevige griep of verkoudheid. De helft voelt zich terecht onaantastbaar aangezien ze niet eens symptomen krijgen. Het kabinet blundert inderdaad. Vanaf het begin was duidelijk dat dit niet weg zou gaan en zij hadden direct moeten inzetten op extra bedden en extra personeel. Desnoods mensen die puur en alleen als Covid-hulpverlener worden opgeleid. Geef die mensen een hoog salaris en er was nu amper een probleem geweest. Een andere optie is, hoe pijnlijk het ook is, code zwart te accepteren en afscheid te nemen van een heel oud en ziek deel van de samenleving. In India was er 4 weken horror en daarna was de piek permanent voorbij.

 9. Joris

  Ik zeg: vaccinatieplicht
  Hard optreden tegen onwaarheden (liegen)

 10. JdV

  Scholen dicht. Grenzen dicht. Gebedshuizen dicht. Dan kan de rest van het land open blijven en lopen de ziekenhuizen niet over.

 11. Realist

  Iedereen weet het natuurlijk veel beter dan een ander maar wat mij betreft gaat de boel gewoon weer op slot totdat de ziekenhuizen het weer wat rustiger hebben. Het interesseert weinigen dat de reguliere zorg door covid bijna niet uitgevoerd kan worden. Ondertussen verwacht ik wel van de regering dat ze zwaar investeren in de zorg zodat er genoeg capaciteit is om alle reguliere werkzaamheden en covid gevallen kunnen afhandelen.

 12. Katja

  Laat gaan. Je ontloopt het toch niet in dit hutjemutje volle land en stad. Hoe eerder iedereen het gehad heeft (en als gevaccineerde niet echt ziek), des te eerder het voorbij is.

 13. RABE

  Ik zeg harde aktie. Den Haag moet nu beslissen. Niet weer het zoveelste overleg. We gaan zo een heftige winter tegemoet. THEMPO MARK EN HUGO.

 14. Adriano

  @Pee

  Meer besmettingen, maar minder ziekenhuisopnames en nog minder op de IC. Waarvan ook nog eens relatief het grootste aantal niet-gevaccineerd is. Het werkt echt!

 15. C.

  Dat we heel ver willen gaan in het open houden van de scholen, kan ik me best voorstellen; voor scholieren in welke leeftijdscategorie ook is een sluiting van scholen niet erg fijn en ideaal. Maar waarom is het dan niet mogelijk de virusbommetjes die ze nu blijken te zijn ook binnen de school of op zijn minst het terrein van de school te houden. En ze dus niet — niet alleen in de lunchpauze, maar ook om circa kwart voor elf ‘s morgens — massaal naar bijvoorbeeld de Jumbo (of Plus) in de buurt te laten gaan voor de inkoop van [vul zelf maar in]. Zo heb ik me als volwassene die op zich bewust de drukte tracht te vermijden me vanochtend langs een enorme meute scholieren moeten bewegen die — veelal geen afstand van elkaar houdend, zoals sinds vandaag weer verplicht was, en zeker niet allemaal mondkapjes dragend — de normale ingang van de supermarkt blokkeerden. Afstand claimen heeft geen zin, aan de kant gaan ze niet. Hoe zo handhaven van maatregelen die ons als belangrijk worden voorgehouden en (zelf) dienen na te leven? Ik heb nog niet gehoord dat er (weer) speciale tijden zullen worden ingesteld voor mensen die echt rustig of althans met in achtneming van de afstandregels noodzakelijke boodschappen kunnen doen.

 16. Frits

  Pee

  Dat is niet zo moeilijk te bedenken natuurlijk. Vorig jaar was de horeca gesloten, waren stadions leeg, was er een avondklok ingesteld, etc.

  Nu niet….

 17. Realist

  @Pee. Er wordt meer getest.

 18. Scherpschutter

  @Joris

  Een vaccinatieplicht verandert niets aan het feit dat elke winter +/- 10.000 ‘nieuwe’ ouderen en verzwakte zieken het laatste zetje krijgen van een virus. Door griep of corona…Het verandert ook niets aan het feit dat we in 2022 weer hetzelfde krijgen, net als in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020. Er is simpelweg ieder jaar een nieuwe natuurlijke aanwas van mensen die het einde van de laatste levensfase naderen en om zullen vallen van ieder virus. Zo is de natuur nu eenmaal…

  Ouderdom is een natuurlijk proces he? Ziekte helaas ook. Wij mensen zijn niet onsterfelijk, noch worden we dit door een vaccin. Als het lichaam op is, dan is het eenvoudigweg op. Daar veranderen vaccinaties niets aan.

  De zorg moet fors uitgebreid worden om te voorkomen dat het systeem vastloopt ieder griepseizoen. Dat is de enige oplossing…

 19. Moniek

  Met een beetje pech wordt het straks én corona én griep, Scherpschutter. Dan zijn de rapen helemaal gaar en wordt het code zwarter dan zwart.
  U vergeet bovendien dat er op dit moment ook veel andere leeftijden dan de door u beschreven ouderen in het ziekenhuis liggen, in de meerderheid ongevaccineeerd. Ook als je niet zeer ernstig covid krijgt, liegen de lang blijvende verschijnselen er niet bepaald om. Dus toch maar fors blijven vaccineren! Dat de zorg uitgebreid moet worden, is een feit. Maar de mensen die daar aan de ene kant instromen, stromen aan de andere kant gedesillusioneerd of met burn out uit. Dat heet ook wel dweilen met de kraan open.

 20. Mark

  @Scherpschutter, dat dus. we moeten ook gewoon gaan accepteren dat mensen dood gaan en er geen capaciteit is om iedereen altijd maar te kunnen helpen. Niks mis met code zwart.

  Ik zeg in ieder geval nee tegen nieuwe maatregelen.

 21. BdV

  @Scherpschutter: Al zal een percentage van de bevolking te zwak zijn om ook na een vaccinatie het virus te kunnen overleven, een vaccinatieplicht zorgt er denk ik toch wel voor dat er een hoger percentage gevaccineerden zal zijn, zodat minder coronapatiënten in het ziekenhuis terecht komen en/of overlijden.

  Nu zou je nog kunnen zeggen dat het te ver gaat om ook alle sterke, gezonde mensen te vaccineren, maar we hebben al genoeg voorbeelden gezien van trieste gevallen, die achteraf toch niet meer zo’n grote mond hadden. Voor een prikje in je arm hoef je daarentegen niet eens zo heel groot en sterk te zijn.

  Dat het vaccin niets verandert aan alle andere oorzaken van overlijden spreekt voor zich.

 22. Moniek

  @Mark
  Bij code zwart kunt u ook niet in het ziekenhuis terecht als u een ongeval overkomt, of wanneer kanker of een hartaanval of een niersteen u treft. Gewoon maar accepteren dan?
  U gaat van een kouwe kermis thuiskomen bij het afkondigen van nieuwe maatregelen.

 23. Dorine

  Kan iemand mij vertellen hoe ik afstand kan houden in de binnenstad?
  Normaliter is er al niet te lopen door terrassen, reclameborden, fietsen, afvalcontainers en andere obstakels. Nu moet ik ook nog 1,5 m afstand houden van mensen. Niet te doen. En al wil ik dat best, ik ben de enige zo lijkt het.
  Enfin, ik blijf maar thuis dus.

 24. Baliekluiver

  @Mark: heeft u al bepaalde mensen op het oog die dood mogen gaan omdat u geen nieuwe maatregelen wilt? Denkt u dan aan uw familie, vrienden, collega’s of misschien de buren? Heeft u ze ook al op de hoogte gebracht van het feit dat u code zwart wel acceptabel vindt en dat zij wat u betreft de beoogde slachtoffers mogen gaan worden?

 25. Scherpschutter

  @Moniek

  Heel goed punt Moniek. De griep is nu op wonderbaarlijke wijze helemaal verdwenen, maar als die terugkomt naast corona dan is het dubbel feest in de zorg… Daarbij worden mensen ook steeds ouder, groeit de bevolking en zal in de toekomst steeds meer zorg nodig zijn. Het niet grof uitbreiden van de zorg lijkt welhaast roekeloos….Harakiri.

  @Mark

  Als de keuze zou zijn; obese 60+’ers en zieke 70+’ers een paar maanden eerder dan uiterlijk mogelijk laten sterven of nieuwe maatregelen implementeren waarmee het hele land kapot gaat, dan zou ook ik kiezen voor optie 1. Zo zwart-wit is de keuze alleen niet.

  Er is immers ook de keuze om de zorg simpelweg fors te upgraden om op die manier de zieken, morbide obesen en ouderen wat maandjes extra te gunnen EN alle maatregelen af te schaffen.

 26. Koel Hoofd

  @C.
  Wat een mooi pleidooi om kostscholen weer in te voeren!

  @Esrin
  Met de kerst zijn we allemaal weer verplicht opgehokt.
  Als het een beetje mee zit, al met sinterklaas.

 27. Nina

  @ Mark

  Makkelijk praten zolang het jou of je geliefden niet treft.

 28. Jolanda

  Ik verwacht binnenkort de voetgangersrotonde weer…

 29. Scherpschutter

  @BdV

  https://nos.nl/artikel/2407004-eu-adviseert-booster-9-maanden-na-vaccinatie-anders-geen-coronapas

  Bereid je maar vast voor op booster na booster. Elke 9 maanden staat je groene vinkje weer op rood….

  De vraag is wat al die prikjes gaan doen met al die gezonde mensen.

 30. Nina

  @Scherpschutter

  Na iedere booster wordt weer opnieuw gemonitord hoe lang de bescherming blijft en of een nieuwe boosterprik nodig is. We dealen nu nl. met de deltavariant, omdat het virus kan blijven rondgaan en muteert. Met vaccinaties hoopt men het rondgaan en dus het muteren van het virus te stoppen.

  Verder overlijden er tot nu toe veel meer mensen aan corona, dan aan de vaccins en dat waren er velen malen meer geweest zonder vaccinaties. Ook is duidelijk dat op de IC vooral ongevaccineerde mensen terechtkomen of mensen bij wie het vaccin is uitgewerkt en die een boostervaccin nodig zouden hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).