Aantal discriminatiemeldingen in Utrecht sterk toegenomen Aantal discriminatiemeldingen in Utrecht sterk toegenomen

Aantal discriminatiemeldingen in Utrecht sterk toegenomen

Aantal discriminatiemeldingen in Utrecht sterk toegenomen
Vorig jaar demonstreerden duizenden mensen in Utrecht tegen racisme.
Het aantal discriminatiemeldingen in Utrecht is vorig jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2019. Ook specifiek het anti-Aziatisch racisme is toegenomen en veel van deze meldingen hebben volgens de gemeente te maken met het coronavirus.

Het aantal discriminatiemeldingen in Utrecht is vorig jaar aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2019. Ook specifiek het anti-Aziatisch racisme is toegenomen en veel van deze meldingen hebben volgens de gemeente te maken met het coronavirus.

De gemeente zegt op basis van cijfers van Art. 1 Midden Nederland dat het aantal meldingen van discriminatie in 2020 sterk is gestegen. Zo zijn vorig jaar 352 meldingen gedaan door inwoners van Utrecht. In 2019 maakten nog 176 Utrechters een discriminatiemelding bij Art.1 Midden Nederland.

Ook het aantal meldingen van discriminatie binnen de gemeentegrenzen is gestegen. Vorig jaar waren dat er 237 en in 2019 ontving Art.1 Midden Nederland 172 meldingen over discriminatie-incidenten binnen de gemeentegrenzen.

Anti-Aziatisch racisme

Tot slot is ook het aantal meldingen van anti-Aziatisch racisme toegenomen. Zo waren er vorig jaar negen individuele ervaringen met deze vorm van discriminatie in Utrecht en hebben 140 inwoners van de stad een melding gemaakt over een carnavalslied van Radio 10.

De radiozender bood destijds excuses aan voor het lied. “We betreuren het zeer dat mensen, met name de Chinezen in Nederland, zich als gevolg van het uitzenden van de sketch gekwetst, beledigd en/of gediscrimineerd voelen”, schreef Radio 10 vorig jaar in februari op de website van de zender.

De gemeente zegt dat veel van het anti-Aziatisch racisme verband houdt met het coronavirus. “Voor de komst van corona in Nederland ontving Art. 1 Midden Nederland niet tot nauwelijks meldingen over anti-Aziatisch racisme, ondanks het feit dat het wel plaatsvond”, aldus de gemeente Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Is er verder nog een opsplitsing te maken qua type discriminatie?
  Discriminatie op basis van leeftijd bijvoorbeeld? Op seksuele identiteit? Op het feit dat mensen minder-valide zijn?
  Ik krijg de indruk dat het zich vooral toespitst op etniciteit. Terwijl bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie in Nederland veruit de meest voorkomende vorm van discriminatie is.

 2. cas

  Mensen moeten eens stoppen om zich bij alles maar beledigd te voelen. Een grap of satirisch liedje en iedereen staat weer stoer op zijn mobiel te typen dat ze immens beledigd zijn.
  De echte gevallen raken hiermee ondergesneeuwd.

 3. woutvr

  Zo! Nou, dat mag de gemeente zich wel aantrekken, zeg!

 4. Esrin W.

  Wordt deze “kaart” niet in de meeste gevallen te pas en te onpas “gespeeld”? Mijn vader is oosters, ziet er ook zo uit, woont nagenoeg zijn hele leven al in Utrecht lees: Nederland en heeft het echt nóóit.

 5. Mara

  Misschien heeft het denken dat leeftijds- of andere discriminatie het meest voorkomt misschien te maken met het feit dat u zelf geen ‘kleurtje’ hebt, want mensen hebben geen idee hoe het is om iedere dag, 24 uur lang discriminatie
  mee te maken. Je huid kun je namelijk niet afleggen of verbergen.
  Als je blank bent, kun je dat niet weten, en ook niet hoeveel meer andere voordelen je dit brengt. Daar wordt te gemakkelijk tegenaan gekeken. Ik werd me er pas bewust van toen mijn gekleurde kinderen werden gediscrimineerd. Als je er meer over wilt weten, kijk dan eens op YouTube naar het “Blue eyes, Brown eyes” experiment, waarin blanke mensen op ‘n doordringende wijze wordt aangetoond wat het is gediscrimineerd te worden om de kleur van je huid.

 6. Theo

  Het artikel stapt gemakkelijk over van ‘meer meldingen’ naar ‘meer discriminatie’.
  Ook wordt vermeld, dat als er weinig meldingen zijn, er toch wel degelijk discriminatie plaatsvond.
  Is de schrijver wel objectief, vraag je je dan af.

 7. Bernhard

  Dat de definities van discriminatie en racisme steeds verder worden opgerekt zal ook een rol spelen.

 8. Scherpschutter

  @JdV

  “Terwijl bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie in Nederland veruit de meest voorkomende vorm van discriminatie is.”

  Nope. De meest voorkomende discriminatie in Nederland is die van rijken.

 9. Koel Hoofd

  @JdV
  Art. 1 Midden Nederland staat voor gelijke behandeling en stelt dat discriminatie op vele gronden voorkomt. Daarom registreren/behandelen ze ELKE vorm van discriminatie.

  @Mara
  Je kan niet stellen dat blanken niet weten wat het is om 24/7 gediscrimineerd te worden omdat alleen gekleurde mensen dat in een voornamelijk blank werelddeel zouden ondergaan. Discriminatie gaat veel dieper en is veel complexer, en vooral heel veel subtieler dan racisme.

  Meer algemeen
  Homo sapiens (de mens) discrimineert namelijk iedereen die niet in zijn of haar private belevingsbubbeltje van de eigen comfort zone past. Dus iedereen discrimineert iedereen omdat ze ‘anders’ dan zichzelf zijn.
  Dat ontkennen of willen uitbannen of het enkel witroze mensen verwijten is naief. Helaas, ik had het ook graag anders gezien want ik weet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden.

  Art 1 MN heeft vastgesteld dat:
  352 utrechters voelden zich gediscrimineerd in de provincie, en 237 in de stad. Er waren 9 meldingen van anti-Aziatisch racisme, en 140 mensen hebben aanstoot genomen aan een dom en slecht carnavalslied.

  Maar provincie Utrecht telt meer dan 1.3 miljoen inwoners, en Utrecht stad heeft er ruim 352.000.
  De discriminatie is hier op het drukke kluitje in het midden van het land peanuts, ook al is het wel heel naar voor de betrokkenen NB!.

  De enige conclusie die je uit die cijfers nu kan trekken is:
  -dat het na een bijzonder en heel bizar corona jaar,
  -waarbij de gemoederen links en rechts en in het midden heel hoog opvlamde over nagenoeg bijna alles NB!,
  -mensen de weg beter weten te vinden naar het meldpunt van Art. 1. MN
  Naar mate men die weg beter zal vinden dankzij ‘ awareness’ zal ook het aantal meldingen toenemen. Want de mens discrimineert er lustig op los als het ze zo uitkomt…

 10. Carlo

  @Mara Want blanken kunnen niet gediscrimineerd worden??
  Grootste onzin, ik heb ook vaak genoeg racisme meegemaakt van gekleurde mensen.

 11. JdV

  @Mara: Ik geef u de uitdaging om als gekleurd persoon met een Nederlandse naam te solliciteren als u 58 jaar oud bent. Gelooft u mij, niemand heeft het dan over uw huidskleur (want die staat normaal gesproken niet op uw CV). U zult keer op keer worden afgewezen op maar 1 ding en dat is uw leeftijd. Of u nou wit, zwart, bruin of pimpelpaars bent. Groot of klein. Dik of dun. Valide of niet-valide. Leeftijdsdiscriminatie gaat over alles heen. En is juist daarom de meest voorkomende vorm.

 12. Kadoendra

  @JdV 19/5/2021 – 10:53

  “Terwijl bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie in Nederland veruit de meest voorkomende vorm van discriminatie is”

  De grootste groep mensen in Nederland die gediscrimineerd wordt zijn de mensen die een uitkering hebben.

  Normaliter mag er bij een burger slechts een huiszoeking plaatsvinden bij een verdenking van een strafbaar feit, terwijl er bij burgers met een uitkering er een huiszoeking plaats mag vinden zonder een verdenking van een strafbaar feit.

  De mevrouw die gepakt was voor fraude doordat zij voedsel kreeg van haar moeder is mogelijk gemaakt door deze wet.

  Deze door de VVD, CDA, PVV, SGP gewenste wet is uiteindelijk met steun van de PvdA, GroenselectiefLinks en D’66 in de Eerste Kamer aangenomen.

 13. Ton

  @ Koelhoofd
  Mooi geformuleerd:
  “Het is veel complexer, en vooral heel veel subtieler. De mens discrimineert iedereen die niet in zijn of haar private belevingsbubbeltje van de eigen comfort zone past. Dus iedereen discrimineert iedereen omdat ze ‘anders’ dan zichzelf zijn.”
  En daarom ook denkt iedereen dat die ‘andere’ zich ten onrechte gediscrimineerd voelt.
  Of gaan ze een wedstrijdje aan wie nu het meest gediscrimineerd wordt.
  Maar dat betekent natuurlijk niet dat die ‘andere’ zich ten onrechte gediscrimineerd voelt.

 14. Pee

  De blanke overal de schuld van geven is ook discriminatie.
  Uitgemaakt worden voor racist is ook discriminatie.

 15. JdV

  @Kadoendra: goed lezen. Een wettelijk toegestaan verschil maken is geen discriminatie. Zoals bij autohuur of verzekeringen het geen leeftijdsdiscriminatie is om klanten verschillende tarieven in rekening te brengen.

 16. Koel Hoofd

  @Ton
  Laten we het simpel houden, discriminatie betekend letterlijk onderscheid maken.
  Marketeers discrimineren zich dus kapot met hun doelgroep segmentatie, en dat vind iedereen normaal.
  De ellende begint pas echt wanneer er merkbaar wordt voorgetrokken=achtergesteld.
  Daarom is discriminatie altijd in elke vorm verboden volgens grondwet art 1.

 17. Kadoendra

  @JdV 19/5/2021 – 18:57

  “Een wettelijk toegestaan verschil maken is geen discriminatie.”

  De Neurenberger wetten waren ook wetten dus hoezo kunnen wetten geen discriminatie zijn?!

 18. Len

  De persoonlijke gevoeligheid voor discriminatie van mensen en het uitlichten daarvan is de laatste jaren ook toegenomen, dus het verdient wel een beetje perspectief. Iedereen bemoeit zich sowieso teveel met elkaar.

 19. cas

  @ Mara, 24 uur lang… wat dan? gaat bij jouw de douche niet aan omdat er een kleurtje op zit? Springt het stoplicht niet op groen? Gaan de deuren naar de supermarkt niet open? Kan je geen onderwijs volgen? Wordt je niet opgenomen in een ziekenhuis als je gewond bent? Zijn de terrassen open, maar niet voor jouw?
  Geeft je mobiel een storing? Kan je geen huis kopen op de oude gracht zoals 90% van nederland?
  Het is natuurlijk lekker om vanuit een slachtoffer rol te praten, maar denk eens goed na hoe het hier daadwerkelijk is om te wonen.

 20. Ton

  Cas, moet Mara echt blij zijn omdat ook voor haar kinderen het stoplicht op groen springt ?
  Ze is blijkbaar zelf minder gekleurd dan haar kinderen en is dus heel goed in staat om het verschil te zien in hoe je benaderd wordt.
  Bovendien (goed lezen) ziet ze zichzelf niet als slachtoffer !

 21. Ton

  Cas, moet Mara echt blij zijn dat ook voor haar kinderen het stoplicht soms op groen springt ?
  Blijkbaar is de huidskleur van Mara een paar tintjes lichter dan dat van haar kinderen en kan ze dus heel goed inschatten wat dat, iedere dag weer, voor verschil maakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).