Aantal inwoners in Utrecht dat uit stad verhuist vorig jaar weer toegenomen Aantal inwoners in Utrecht dat uit stad verhuist vorig jaar weer toegenomen

Aantal inwoners in Utrecht dat uit stad verhuist vorig jaar weer toegenomen

Aantal inwoners in Utrecht dat uit stad verhuist vorig jaar weer toegenomen
Archiefbeeld Utrechtse binnenstad.
Het aantal Utrechters dat naar een andere gemeente in Nederland verhuist, is vorig jaar wederom toegenomen. In totaal verhuisden 25.592 inwoners naar een andere gemeente. Vanuit andere gemeentes in Nederland kwamen er 21.831 mensen in Utrecht wonen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal Utrechters dat naar een andere gemeente in Nederland verhuist, is vorig jaar wederom toegenomen. In totaal verhuisden 25.592 inwoners naar een andere gemeente. Vanuit andere gemeentes in Nederland kwamen er 21.831 mensen in Utrecht wonen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De cijfers van het CBS wijken overigens wel iets af, een paar honderd, op de cijfers die de gemeente Utrecht eerder publiceerde, maar de trend is hetzelfde. Zowel in 2019, 2020 als in 2021 verhuisden er meer mensen uit de stad naar een andere gemeente in Nederland dan andersom, en dat aantal nam in die jaren steeds toe.

Dat betekent uiteraard niet dat het inwoneraantal in Utrecht afneemt. Doordat er ook bijna 7.900 immigranten naar Utrecht kwamen en er minder (4.134 mensen) vanuit de Domstad naar het buitenland verhuisden, en er meer mensen werden geboren (4.948) dan stierven (2.076) komen er steeds meer bewoners bij. Vorig jaar steeg het inwoneraantal dan ook met 2.387 mensen.

Eerder dit jaar werd becijferd dat Utrecht de op vier na snelst groeiende gemeente van Nederland is. De verwachting is dat Utrecht in 2035 zo’n 94.000 inwoners meer heeft dan nu.

 

46 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  De trend zet door. Vermogenden vertrekken massaal uit de stad. Arme immigranten nemen de plaats in. Utrecht zit zwaar in de problemen… Dit gaat onherroepelijk tot grote economische problemen leiden op termijn. Om over de mogelijke sociale problemen nog maar te zwijgen.

 2. Lombokker

  Toen ik dit jaar mijn Ozb-aanslag openmaakte begon ik daar ook serieus aan te denken.

 3. Koel Hoofd

  De grote uittocht is al lang begonnen, al in 2014 of zo.
  Utrecht, onbereikbaar, onbetaalbaar en onleefbaar.
  Utrecht anno 2040?
  Een ghetto waar zelfs de rijke studenten de kakkieneus voor ophalen en dus veilig op het dan bewaakte terrein van de Uithof blijven.
  Want mensen die het konden betalen zijn dan massaal vertrokken naar groenere oorden met meer lebensraum voor de kinderen en een thuiskantoor voor hem en haar, en een laadpaal voor de deur op eigen terrein…

 4. Don

  Tja dat krijg je als je utrecht onbetaalbaar, onbereikbaar en onleefbaar maakt

 5. Willem

  @scherpschutter waar haal je vandaan dat het arme immigranten zijn die naar Utrecht komen? Probeer je weer te trollen en te stoken? Uit andere nieuwsberichten blijken het vooral de minder vermogenden te zijn die Utrecht niet meer kunnen betalen en verlaten. Dat kan iedereen in Utrecht ook om zich heen zien. Utrecht is een stad geworden voor de happy few. Een compleet tegengesteld verhaal dus. Probeer je eens een keer niet van je onruststokende kant te laten zien. Dat zou je sieren.

 6. Zuilen030

  Volgende maand vertrek ik ook, het constante gevecht om je leefomgeving leefbaar te houden is genoeg geweest, ik noem in Zuilen; de motorcrossclub met uitbreiding van de vergunning, windmolens op Lage Weide, het volbouwen bij de Elinkwijkvelden, het aantasten van het stukje natuur naast de ijsbaan.
  Ik wens de achterblijvers veel sterkte maar het tij is niet meer te keren vrees ik.
  Saluut.

 7. Massegast

  Dus voor vermogenden heeft Utrecht een slechte prijs-kwaliteitsverhouding. De achterblijvers en de nieuwkomers krijgen subsidie of ondersteuning in welke vorm dan ook. Ja, en een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. De vermogenden denken: één keer in de zoveel tijd een loopje langs de gracht, happie eten, concertje Tivoli. En hup, terug naar de Veluwe, Achterhoek, Twente of doorgaan met Drentenieren. Dan krijg je genoeg Utrecht zonder OZB, een ontmoeting met de familie Overlast, etc. Basta.

 8. Wies

  Vind de stad veel voordelen bieden. De rust zoek ik zo op, zwemmen kan ik in de buurt, maar ik kan ook lekker naar Tivoli of eten in de stad (of mijn buurt waar in tegenstelling tot de provincie ook horeca is). Kan mij alleen ook voorstellen dat de typische stichter van een gezin voor wie dat (stads)leven toch al een beetje voorbij is ervoor kiest om een tuintje en een rustige omgeving te prefereren. Voor beide leefvormen valt wat te zeggen.

  Of je wordt zoals Scherpschutter en gaat in de provincie constant Duic refreshen en Utrecht afzeiken omdat in je omgeving weinig te doen is. 🙂

  Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat de woningbouwontwikkeling zich richt op armen en rijken, en weinig op ‘gewone’ mensen die de backbone van onze samenleving zijn. Je verwacht (op papier) toch anders van Groenlinks. Dat D66 er alleen is voor de happy few had ik wel verwacht. Helaas is de politiek hier totaal niet mee bezig.

 9. Baliekluiver

  Een pretpark wil helemaal geen inwoners, een pretpark wil klanten! Dat hebben D66 en Student&Starter heel goed begrepen. Ze zullen doorgaan tot er in de binnenstad alleen nog maar tijdelijke feestneuzen verblijven. Dat het kaartenhuis daarna volledig instort zal ze nu een zorg zijn, want popiejopie politici denken nooit verder dan de volgende verkiezingen.

 10. Utrechter2

  Ik ben benieuwd naar de cijfers. Leidsche Rijn is ooit gebouwd om de rijkere Utrechter binnen de stadsgrenzen te houden. Want Utrecht had door wat beleidsfouten een artikel 12 status 25 jaar terug. Kon de rekeningen niet betalen, en kwam met haar wensenlijsten bij het Rijk (klinkt dat bekend?) die alleen op strenge voorwaarden geld verstrekte.

  Tegenwoordig ziet men Leidsche Rijn als een grote beleidsfout 😉
  En is de rijke Utrechter tegenwoordig de expat die met veel belasting-kadootjes hier naar toe gelokt moet worden?

 11. Wim

  @ Baliekluiver

  👍👍

 12. Yoshua

  Eigenlijk is het logisch dat mensen terug gaan naar het dorp van geboorte.
  De afgelopen 23 jaar zijn er ontzettend veel arme mensen van beneden de rivieren, het oosten en noorden gelokt naar Leidsche Rijn met spotgoedkope hokken als koopwoning.
  Deze hokjes zijn de laatste jaren enorm gestegen in prijs, nu kunnen de mensen die de armoede van het dorp ontvluchte, een paar jaar hipster hebben gespeeld, terug naar het dorp.
  Zo gaat het al eeuwen, Anton Phillips bleef ook niet hangen in Zaltbommel, maar ontwikkelde het woeste Eindhoven tot een stad waar men kon werken en socialiseren.
  Fentener van Vlissingen heeft complete dorpen uit de armoede getrokken.
  Fokker kwam van Java naar Haarlem.
  Het moet een plicht worden voor iedere provinciaal, na de studie, terug naar het dorp om dorpelingen verder te helpen met scholing en praktische zaken waarmee de dorpelingen zich kunnen ontwikkelen.

 13. Utrechtvoorutrecht

  Wordt er nou geklaagd over de OZB? Jullie huizen zijn afgelopen jaar weer 20% meer waard geworden! Als het allemaal zo slecht is en slechter wordt, ga dan nu. Dik cashen en nog voor de totale aftaking weg! Shame on you als je blijft.

 14. Wim

  Wat doe jij dan nog hier in de stad, Yoshua?

 15. Kakhiel

  Let wel: dezelfde reaguurders die klagen dat Utrecht te vol is, klagen nu over het feit dat er mensen uit Utrecht vertrekken.
  Schiet mij maar lek.

  @zuilen030: doei! Ga je bij Scherpschutter op het platteland wonen..?

 16. Liza

  In Utrecht komen juist de exhorbitant vermogenden wonen. Yuppen en extreme yuppen. Arbeidershuisjes kosten al 5 ton. Alle wijken veranderen in (steeds ook internationalere) yuppenenclaves. Daar waren toch ook de woningbouwprojecten op gericht (?) en de zichzelf meermaals tegensprekende reaguurders beargumenteren zelf steevast dat er andere plekken voor de doorzon Nederlander en armlastige Nederlander zijn dan Utrecht; nota bene (in hun eerdere commentaren》 en nu is het weer dit).

  Het zijn de doorzon gezinnen en armlastigere Utrechters die juist wegtrekken.

 17. Aa

  @utrechtvoorutrecht: de huizen elders zijn met navenante percentages gestegen.

  Ik vind Utrecht een fijne plek om te wonen naar het is inderdaad onbetaalbaar. Her is des te smeriger dat onze wethouder statushouders, die prima in de regio asiel hadden kunnen aanvragen, voorgetrokken worden voor een sociale woning zonder ooit een cent belasting te hebben betaald. Ik vind dat oprecht vreselijk.

 18. Kakhiel

  Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?!
  Mogen alleen negativo’s posten?
  Doei!

 19. JdV

  @utrechtvoorutrecht: absoluut. Ben bezig. Kan ik u nog interesseren in een prachtige wonin? 1,5 miljoen is ie van u. De moeite waard verzeker ik u!!!

 20. Utrechter2

  @Aa : landelijk kun je dat oplossen door niet meer op de VVD of het CDA te stemmen. Veel mensen geloven dat Rutte rechts is en voldoende tegenwicht is maar integendeel, het is juist de “rechtse” Rijksoverheid die voortdurend de gemeenten dreigt dat ze statushouders echt met voorrang moeten huisvesten.
  Dat kan EU-beleid, of VN-beleid zijn, en/of daarmee samenhangend: dat ze de Rijksopvanglocaties van het COA leeg willen hebben voor een volgende golf migranten/vluchtelingen.

  In Utrecht heeft anders stemmen minder zin: studenten die al decennia weten dat ze prioriteit nummer 1 zijn op de wonigmarkt stemmen GroenLinks. De partij neemt hun woonzorgen wel serieus, en anders doen D66 en Student&Starter dat wel. Je kan studenten wel vragen of ze op GroenLinks zouden blijven stemmen als dat voor hun betekent dat de SSH hun studentenkamervoorraad met voorrang aan statushouders gaat geven.

 21. passalacqua

  typisch weer een onderwerp waar die eenzame losse flodder als eerste op reageert

 22. passalacqua

  @Yoshua
  uw visie is erg genuanceerd en ik kan geen vooroordeel bespeuren, leest heerlijk weg, dank u

 23. passalacqua

  @Jdv
  heeft uw woning airco’s, goede isolatie, vloerkoeling enz?
  zo ja dan kom ik graag eens bezichtigen

 24. Aa

  @utrechter2: dat hoeft u mij niet uit te leggen ik stem allang geen VVD meer en zou willen dat het kabinet direct vertrekt. Ons stadsbestuur is echter ook blind en doof met hun voorkeursregeling voor statushouders, totaal onacceptabel beleid. Hufterig zelfs.

 25. Peter

  Vorig jaar met veel plezier de binnenstad van Utrecht verlaten, met als belangrijke rede: de leefbaarheid is zwaar achteruit gegaan. Het is een openbare toilet in de binnenstad, en heel veel mensen hebben er werkelijk niks te zoeken. Vrouwen kunnen niet meer veilig over straat en over kinderen maar niet eens te beginnen. Verkoop je huis, pak je geld en vertrek naar een veilige plek voor je gezin.

 26. buurtbewoner

  @Yoshua
  “Het moet een plicht worden voor iedere provinciaal, na de studie, terug naar het dorp om dorpelingen verder te helpen met scholing en praktische zaken waarmee de dorpelingen zich kunnen ontwikkelen”

  HAHA hilarisch!

 27. TJA…

  En toch is het best fijn om in de stad te wonen.
  En gezien de snelheid waarmee huizen hier in de buurt worden verkocht, vinden velen dat met mij.

 28. Utrechtvoorutrecht

  @JdV En heeft u een extra oprit. Ik heb wel eens bezoek van mensen van verre die hun V8 bi-turbo niet aan de straat willen parkeren omdat die niet schoongemaakt zijn. Het zijn dan ook geen plantsoenen.

  @Aa Volgens mij is 20% van 5 ton meer dan 20% van 3 ton. Zo lang u niet naar Amsterdam verhuist, krijgt u meer terug voor hetzelfde bedrag.

  @Utrechter2 Studenten prioriteit 1 in de woningmarkt? Ouders van studenten misschien, maar dat is een héél andere groep.

 29. Wendy

  Ik woon al 64 jaar met plezier in Utrecht.Veel van de nieuwbouw is naar mijn mening voor bewoners met wat meer geld

 30. Realist

  @Yoshua. Met 8000 immigranten per jaar kan je niet ontkennen dat de bevolkingssamenstelling in Utrecht verandert. Misschien is die terugkeerplicht die @Yoshua voorstelt geen gek idee.

 31. JdV

  Passalaqua&Utrecht voor Utrecht: aanwezig is inderdaad alles wat uw hartje begeert. Er kunnen 2 stuks van de V8 biturbo op de oprit. De vloerkoeling en airco’s snorren op dit moment tevreden. De warmtepomp hoeft slecht het hete water voor een van de badkamers te verwarmen. Vanaf januari bent u van harte welkom voor een bezichtiging. Op dit moment staat het zonnetje precies op de zonnepanelen dus van energiekosten is geen sprake. Lekker buiten zitten in de voor,- zij of achtertuin. Ook de Napoleon gasbbq is ter overname.

 32. Nina

  @ Utrechtvoorutrecht

  Aan de waardestijging heb je niets, als je gewoon in je huis woont. Dat is ook waarvoor de meeste mensen een eerste woning gebruiken. Door inflatie en bijv. exhorbitant lage rente stijgt de waarde. Ik vraag niet om de waardestijging en heb er geen invloed op. Ik heb er geen voordeel van, maar moet er vreemd genoeg wel voor betalen via het eigenwoningforfait en dat terwijl er ook al overdrachtsbelasting is betaald bij de aankoop van de woning. Verder moet er in de loop van de jaren ook onderhoud worden gepleegd en dus flink geïnvesteerd worden in de woning.

  Daarnaast belt de gemeente of belastingdienst niet aan met een zak geld, als mijn woning in waarde is gezakt. Dan verhoogt de gemeente nl. de OZB en de belastingdienst het percentage van het eigenwoningforfait, zodat ik hetzelfde moet blijven betalen. Voor het eerst in vele vele jaren moeten wij 15% meer belasting betalen in de gemeente Utrecht. Tot nu toe werd het altijd zo doorgerekend dat het jaarlijkse bedrag gelijk bleef.

 33. Scherpschutter

  @JdV

  “Ook de Napoleon gasbbq is ter overname.”

  Gelieve een gasprul geen BBQ te noemen. Mijn hart bloedt ervan.

 34. Paul

  @aa feitelijk onjuist wat je zegt over waarde steiging % in Nederland en Utrecht.
  De woningmarkt wordt bepaald door vraag en aanbod, ondanks dat er in Utrecht zo veel gebouwd wordt is de vraag nog vele malen groter…logisch want Utrecht is een enorme toekomstgerichte banen motor van Nederland!

 35. Meest Populaire Woonstad.

  Het artikel mist een aantal nuance, waardoor mening en opvattingen worden gestimuleerd, zonder onderbouwing .
  1.
  Het vertrek uit de Gemeente Utrecht zegt niet zo heel veel…immers in de stads regio wonen ongeveer even veel mensen als in de stad Utrecht. Dus als je naar Houten, Maarsen , Nieuwegein, of Vianen gaat wonen voel je nog steeds verbonden met de kernstad.
  De huizen prijzen zijn in de kernstad gewoon veel te hoog geworden voor modaal inkomen.
  2.
  Vergrijzing en pensionering geven een verminderde noodzaak om in Utrecht te blijven. Met een lager inkomen is het aantrekkelijk om te kiezen voor een plek in de provincie. Hoe wel ik juist persoonlijk als senior juist in de stad wil blijven. Maar mijn huis verkopen, en goedkoper in de provincie kopen is natuurlijk lucratief.

 36. Geenstijl@Utrecht

  Utrecht was vroeger een leuke en rustige stad,waar de balans goed was tussen allerlei pluimage.
  Maar in de loop der jaren is de stad Utrecht te druk geworden,teveel mensen,teveel verkeer,maar ook geen sociale cohesie meer zoals vroeger,ieder voor zich,deze stad is een pretpark geworden waar niemand vrolijk van wordt.
  Deze stad is verziekt door verkeerde politieke visies,van politici die er vooral voor zichzelf zaten,maar niet voor de stad zelf.

 37. Aa

  @paul: het zou goed kunnen dat het varieert per gebied maar zelfs ver oostelijk worden giga hoge prijzen gevraagd die soms weinig lijken te verschillen met Utrecht. Dit is mijn eigen ervaring in ieder geval. Wat mij betreft gaan de prijzen overigens ver omlaag hoor, ik voel mij niet geroepen om alleen mijn eigen belang te verdedigen. Helaas kunnen huizen nauwelijks dalen omdat we er een ponzi van hebben gemaakt.

 38. Binnenstadbewoner

  @ nina : allemaal krokedillentranen. Een huis met grote overwaarde of afbetaald geeft een gigantisch financieel voordeel. Gratis geld dat nauwelijks is belast. Uit je inkomen zou je dat nooit bij elkaar gespaard zou kunnen hebben. Voorsprong t.o.v. niet woningbezitters bij aankoop nieuwe woning, bron van financiering, vaste maandelijkse hypotheeklasten, mogelijkheden om kleiner te gaan wonen en te gaan huren met flinke smak geld op de bank etc.

 39. JdV

  @AA: Onzin. Bron: Huispedia.nl.
  Gemiddelde m2 prijs in Utrecht: 4997
  Gemiddelde m2 prijs in Harderwijk: 3632
  Gemiddelde m2 prijs in Dokkum : 2753
  Gemiddelde m2 prijs in Enschede: 2698
  Gemiddelde m2 prijs in Eindhoven: 3712
  Gemiddelde m2 prijs in Heerlen: 2149
  Gemiddelde m2 prijs in Vlissingen: 2699

  Kortom, er is geen huizen tekort. Iemand die in Utrecht niet kan kopen wat hij of zij wil kan dat prima in een van de andere talloze gemeenten.
  Prijzen in Utrecht zijn hoog. Dat klopt. Dus kan niet iedereen in Utrecht wonen. Dat klopt ook. Net zomin als in Bloemendaal. In Bosch en Duin. In Amsterdam. Of in andere plaatsen waar de vraag groot en het aanbod beperkt is. Dat wil nog steeds niet zeggen dat er geen huizen zijn. Dat wil hooguit zeggen dat er veel onrealistische drammers zijn die voor niet eens een dubbeltje maar het liefst voor een stuiver op een AAA+ locatie willen wonen en dat helemaal niet kunnen betalen. So what. Iemand die in Utrecht werkt hoeft helemaal niet in Utrecht te wonen. Prima verbindingen vanuit alle omliggende gemeenten waar de prijzen aanzienlijk lager zijn per m2.
  Maarssen? 3996 per m2 (25% goedkoer dan Utrecht)
  Houten? 4216 per m2 (20% goedkoper)
  Nieuwegein? 3633 per m2 (30% goedkoper)
  Vianen? 3679 per m2 (30% goedkoper)
  Zeist? 4424 per m2 (10% goedkoper)

  Kortom stop met janken en koop wat je kan betalen.

 40. JdV

  @binnenstadsbewoner: torenhoge ozb. Onderhoudskosten. Afnemende aftrekbaarheid hra. Stijgend huurwaardeforfait. Risico op prijsdaling/ onder water staan.
  Kopen is een risico. Je krijgt geen geld van de overheid als je huis daalt. Je mag wel syeeds meer gaan betalen. Risico levert rendement op. Als huurder heb je geen enkele zorg. Onderhoud wordt voor je geregeld. Geen kans op een schuld. Geen onzekerheid over hoeveel belasting je moet gaan betalen of hoe weinig je mag terugkrijgen. Ieder zijn eigen keuze. Meeste huurders hebben ongelofelijk spijt dat ze nooit gekocht hebben, ook niet toen het kon. Jammer dan.

 41. Cico

  Lijkt me een gevolg van marktwerking, Utrecht (en andere steden) prijst zichzelf uit de markt. Inderdaad, je krijgt geen waar voor je geld. Dus vertrekken mensen die een gezin starten naar de provincie.

 42. Utrechter2

  @Utrechtvoorutrecht:

  google maar eens op:

  studentenwoningen utrecht nieuwbouw,

  en voor de rest is het gewoon teruggraven hoelang de kamernood van de studenten al op de poliltieke agenda staat in Utrecht, en wat er door de jaren heen voor hun is gerealiseerd.

  in elk geval leggen beleidsmakers aan studenten niet uit dat ze te veeleisend zijn en dat ze maar eens aan het leed van vluchtelingen moeten denken door hun studentenkamers aan het COA te geven.

 43. Utrechtse Jantje

  Beste @ Wendy , ook ik heb meer dan 65 jaar met plezier in Utrecht doorgebracht , maar de laatste jaren werd door de vele buren van diverse komaf , mijn woonplezier wel regelmatig verziekt , als ik sávonds eens bij familie of vrienden op visite ging , kwam het regelmatig voor , dat er weer eens ‘n poging tot inbraak was geweest …. Gelukkig altijd voorkomen door mijn Mechelse Herder …. maar ook in de parken kreeg je regelmatig te horen , rot op met je hond , anders pak ik m’n gun …. dus nu woon ik alweer zo’n 12 jaar in ‘n prachtige bungalow in het mooie Drenthe , met heel veel plezier , in het redelijk stadse Emmen , met geweldig leuke sympathieke buren …. dus Geen Stijl@Utrecht en anderen die weg willen , hier betaal je véél minder voor ‘n vrijstaand huis dan in Utrecht voor ‘n flat !!!!! En Utrecht gaat nooit m’n hart uit hoor , denk dat maar niet …..hahaha komende week F.C. Emmen – F.C.Utrecht … ik ben d’rbij !!!

 44. Aa

  @jdv: ik heb zelf een koophuis maar dank voor dat lijstje. Over een paar ga ik richting het Oosten.

 45. De psycholoog

  Geenstijl@utrecht: grappig hoe je geloofd in je eigen mening…staat haaks op de feiten, waarom zou namelijk anders de stad groeien ?

 46. Woningnood

  Utrecht groeit dus even snel als er huizen bij komen…dus meer huizen en er zouden meer nieuwkomers zijn….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).