Aantal miljonairs in Utrecht neemt toe: 2,8 procent van bevolking heeft 1 miljoen euro of meer Aantal miljonairs in Utrecht neemt toe: 2,8 procent van bevolking heeft 1 miljoen euro of meer

Aantal miljonairs in Utrecht neemt toe: 2,8 procent van bevolking heeft 1 miljoen euro of meer

Aantal miljonairs in Utrecht neemt toe: 2,8 procent van bevolking heeft 1 miljoen euro of meer
Beeld: Pixabay
Het aantal particulieren dat in Utrecht woont en meer dan 1 miljoen euro aan vermogen bezit, blijft toenemen. Zo mocht op 1 januari vorig jaar 2,8 procent van de huishoudens in de stad zich miljonair noemen. De voorgaande jaren schommelde dat cijfer tussen de 1,5 en 2,4 procent.

Het aantal particulieren dat in Utrecht woont en meer dan 1 miljoen euro aan vermogen bezit, blijft toenemen. Zo mocht op 1 januari vorig jaar 2,8 procent van de huishoudens in de stad zich miljonair noemen. De voorgaande jaren schommelde dat cijfer tussen de 1,5 en 2,4 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in Nederland het aantal miljonairs voor het zesde jaar op rij is toegenomen. Op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Utrecht ligt dus onder het landelijk gemiddelde.

Ten opzichte van de andere grote steden wonen er in Amsterdam (4,4 procent) en Den Haag (3,3 procent) relatief gezien meer miljonairs dan in Utrecht. In Rotterdam wonen er met 1,8 procent relatief juist minder miljonairs.

Van 2006 tot en met 2016 schommelde het aantal miljonairs in Utrecht rond de 0,5 en 1,4 procent. Van 2017 tot en met 2019 steeg het aantal naar 1,5 tot 2,4 procent van de inwoners. Begin vorig jaar is het aantal Utrechters met 1 miljoen euro of meer dus gestegen naar 2,8 procent.

Bloemendaal

De meeste miljonairs wonen in de provincie Noord-Holland (4,6 procent) en dan met name in Bloemendaal (26,9 procent) en Laren (24,2 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door de provincie Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. De minste miljonairs wonen in Groningen, Flevoland en Limburg. In die provincies heeft iets meer dan 2 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen.

Bij het berekenen van de cijfers heeft het CBS de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld meegerekend.

13 Reacties

Reageren
  1. Luuk Upuuk

    Waarom hebben we nog voedselbanken, vraag ik me dan af. Dan zit er toch iets scheef.

  2. JdV

    @luuk Upuuk: Want wat heeft dat te maken met het aantal miljonairs?

  3. buurtbewoner

    en? zijn ze allemaal gelukkig? 😉

  4. willem

    @buurtbewoner: of ze allemaal gelukkig zijn weet ik niet. maar ik wel iig 🙂

  5. Scherpschutter

    In de Weimar republiek was iedereen miljonair. Het zegt allemaal niet zoveel meer…Als de ECB in dit tempo dat nepgeld blijft bijdrukken dan ben je over 7 jaar letterlijk miljonair in Euro’s als je een tweedehands Opel Astra op je naam hebt staan.

  6. Yoshua

    @Luuk Upuuk,

    Omdat iemand die op papier miljonair is ook bij de voedselbank kan lopen.
    Niet iedere miljonair heeft een inkomen van een miljonair.
    Woningprijzen gaan skyhigh je woning kan binnen tien jaar een miljoen waard zijn.
    De meeste miljonairs hebben geen miljonairs leven.

  7. WvR

    @Yoshua:
    Uit het artikel:
    “…Bij het berekenen van de cijfers heeft het CBS de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet meegerekend….”
    Dus die valt af.
    Afgezien van dat zegt het percentage me niet al te veel inderdaad.

  8. Fred

    Koop een pand in Utrecht en u bent in 10 jaar tijd miljonair.

  9. Gregor

    Wat wordt verstaan onder vermogen? Mijn woning is meer dan een miljoen waard, maar heb daarvan geen rooie cent op mijn rekening staan.

  10. Jan de Groot

    Het is belangrijker om te melden hoeveel mensen erbij zijn gekomen die onder de armoedegrens beland zijn! DIE hebben de aandacht nodig! Alle Rutte kabinetten hebben de verdeeldheid in onze samenleving vergroot en dat is de pest voor ons land en samenleving!

  11. Wim Vreeswijk

    Deze linkse regering zorgt er wel voor dat we met z’n allen weer gaan interen.

  12. Koel Hoofd

    @Scherpschutter, in de Weimar Republiek kostte een brood uiteindelijk 4.800.000.000.000 Mark….
    Dat gaat de ECB nooit lukken, wees gerust.

  13. Nina

    Dat is geld dat in stenen zit.

    Je hebt niets dan last van de waardestijging van een woning, als je deze niet wilt verkopen, maar erin wilt wonen. OZB en huurwaardeforfait worden duurder bij de waardestijging van een woning. Als je met pensioen bent, is dat een flinke aanslag op je inkomen.

    En dan dreigt ook nog de Box 3 heffing op de overwaarde (vermogensrendementsheffing). 1,2% betalen over de waarde van je huis minus de hypotheek die er op rust. Heb je afgelost, zodat je maandlasten lager zijn en dan volgt alsnog een belastingheffing.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).