Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht lijkt minder hard te groeien Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht lijkt minder hard te groeien

Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht lijkt minder hard te groeien

Aantal Oekraïense vluchtelingen in Utrecht lijkt minder hard te groeien
Oekraïense vluchtelingen steken bij Polen de grens over. Foto: Bas van Setten
Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat zich in de Jaarbeurs meldt en dat vervolgens in Utrecht wordt ondergebracht nam afgelopen week minder hard toe dan voorgaande keren. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente heeft gedeeld.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat zich in de Jaarbeurs meldt en dat vervolgens in Utrecht wordt ondergebracht nam afgelopen week minder hard toe dan voorgaande keren. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente heeft gedeeld.

Momenteel hebben 1.665 vluchtelingen zich in de Jaarbeurs laten registreren. Vorige week lag dat aantal nog op 1.429, een week daarvoor op 970 en weer een week eerder op 595.

Ook het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in Utrecht een opvangplek vindt groeide afgelopen week minder hard. Volgens de gemeente verblijven er momenteel 696 mensen in de stad die via de Jaarbeurs zijn binnengekomen. Vorige week waren dat er nog 642, een week daarvoor 490 en weer een week eerder waren het 325 mensen.

Opvangplekken

Daarnaast meldt de gemeente dat er net zoals vorige week in de stad geen opvangplekken beschikbaar zijn bij hotels of op gemeentelijke locaties. Er zijn nog wel ongeveer 90 plekken vrij bij gastgezinnen. Dit aantal ligt gelijk aan vorige week.

In Utrecht is afgelopen week een nieuwe opvanglocatie geopend. Aan de Willem Dreeslaan 55 kunnen maximaal dertig mensen verblijven. Daarnaast wordt tot slot begin mei aan de Kanaalstraat 173 een plek geopend, waar straks maximaal veertig mensen kunnen verblijven.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Waarschijnlijk komt dat doordat veel van die arme vluchtelingen in Nederland terecht zijn gekomen op zolder bij de wereldvreemde Arjan’s en Maaike’s van deze wereld, die denken een paar nieuwe huisdieren in huis te halen;

  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/07/carina-en-sascha-bleven-niet-tot-de-oorlog-voorbij-was-2-a4109512

  Utrecht heeft nogal wat Arjan’s en Maaikes.

 2. Realist

  Misschien minder Oekrainers maar wel 200 ‘vluchtelingen’ uit ter Apel erbij.

 3. Esrin W.

  Geweldig Scherpschutter. Ik heb bij mij in de straat ook zo’n stel wat een adoptiezoon uit de omgeving van Somalië in huis heeft gehaald. Dat ging natuurlijk helemaal mis. Om te beginnen haal je iemand binnen uit oorlogsgebied en daarbij zijn de mensen bij mij in de straat wereldvreemd in hun bubbeltje. Ze deden het nog niet eens voor die adoptiezoon zélf maar meer voor de buurt van kijk ons eens goed bezig zijn. Nu heel wat klinieken en opvang verder snappen ze nog steeds niet wat er mis is gegaan. Grappig altijd hoe de echte wereld angstig dichtbij komt voor de bubble mensen.

 4. Pee

  @Realist
  Die 200vluchtelingen uit ter apel zijn ook nog eens de probleemgevallen waar ter apel mee te kampen had en slecht mee in het nieuws kwam.
  Kan dus nog gezellig worden.

 5. Lexus

  Dat er minder Oekraïnse vluchtelingen komen, biedt mogelijkheden voor meer opvang vanuit Ter Apel. De wijze waarop hier mensen ‘opgevangen’ worden, gaat alle perken te buiten (zie de noodkreet van de burgemeester van Groningen: https://nos.nl/artikel/2424606-burgemeester-groningen-schaamt-zich-voor-ter-apel-ons-eigen-lampedusa). Kennelijk is het in Nederland ‘eigen volk eerst’, als de mensen maar blank zijn, christelijk en liefst met blauwe ogen. Ik krijg er een zeer vieze smaak van in mijn mond.

 6. Lexus

  @Esrin W.: ik ken mensen die een hele goede relatie met hun adoptiekinderen hebben, wat onverlet laat dat het vanwege allerlei redenen mis kan gaan, zoals het overigens ook met eigen kinderen fout kan aflopen.
  Dat mensen een kind adopteren vanwege de buurt zal ook wel eens voorkomen, al moet je voor adoptie heel veel moeite doen. Om te spreken van adopterende ‘bubble mensen’ — rare uitdrukking maar de bedoeling lijkt me duidelijk — vind ik eerlijk gezegd onaangenaam suggestief.

 7. Realist

  @Lexus. Die ‘noodkreet’ houdt in dat er een grens bereikt is aan de opvangmogelijkheden. De oorzaak is een te grote massa en dat is op te lossen door de grens te sluiten behalve voor echte vluchtelingen. Daarnaast is het een uitermate stigmatiserende uitspraak om te stellen dat bepaalde groepen voorgetrokken worden obv huidskleur en geloof. De statistieken geven aan dat het merendeel wat wat we hebben opgevangen niet tot die groep gehoord die jij achteloos opdreunt. Deze groep ondervind nu juist de problemen van al die andere groepen mensen die we zo nodig asiel moesten bieden terwijl velen niet eens een reden heeft voor het aanvragen van asiel.

 8. Lexus

  @Pee: Nederland heeft al eeuwenlang immigranten opgevangen, er mag dus van de overheden enige expertise aangenomen worden. Bovendien heeft iedereen zich in Nederland aan de wet te houden. Bij overtreding behoort er dus, ongeacht de afkomst, opgetreden te worden, bijvoorbeeld ook bij ongeoorloofde aanwezigheid op Nederlands grondgebied. Zo simpel zou het moeten zijn, ware het niet dat de overheid hier al decennialang voortdurend in tekortschiet.

 9. Realist

  @Pee. Inderdaad, dat wordt nog wat. Het enige wat hier tegen gedaan wordt is wegkijken.

 10. Scherpschutter

  @Lexus

  “Kennelijk is het in Nederland ‘eigen volk eerst’, als de mensen maar blank zijn, christelijk en liefst met blauwe ogen.”

  You just don’t get it, do you…? Het gaat niet om huidskleur of religie, maar om het gegeven dat hier het om VROUWEN (en kinderen) gaat. Denkt u daar eens heel goed over na en ineens gaat er een lampje bij u branden. Ik beloof het u.

 11. Lexus

  @Realist: hierin heeft de landelijke overheid inderdaad decennialang tekortgeschoten, in de eerste plaats de VVD en het CDA, die nagenoeg voortdurend in de regering hebben gezeten, en in mindere mate D66 en de PvdA. Maar dat de grens bereikt is, ach, dat blijkt heel betrekkelijk te zijn, gezien de bereidheid en de mogelijkheden om Oekraïners op te vangen.

 12. Lexus

  @Scherpschutter: ik waardeer het zeer dat de Oekraïense mannen hun land willen verdedigen. En ik sta volledig achter de opvang van Oekraïeners, die door de door u veelgeprezen massamoordenaar Poetin over de kling worden gejaagd.
  Overigens verbaas ik me erover dat de verdediging van Oekraïne, voor zover mij bekend, niet ook door Oekraïense vrouwen gebeurt. In de meeste westerse landen maken inmiddels ook vrouwen deel uit van de krijgsmacht.
  Maar wat mij betreft verdienen ook vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten opvang, of het nu om mannen, vrouwen of kinderen gaat. De zogeheten push-backs en de mensonterende omstandigheden waaronder die mensen worden ‘opgevangen’ zijn niet minder dan een grote schande. En dan heb ik het nog niet gehad over de beschamende omstandigheden waaronder arbeidsmigranten hier in Nederland moeten werken. Daarover vandaag weer een alarmerend artikel in NRC.

 13. Lexus

  Nog ten behoeve van de Poetinaanhanger Scherpschutter: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/10/enorme-gezondheidsrisicos-voor-arbeidsmigranten-a4110496. Mannen en vrouwen…

 14. Scherpschutter

  @Lexus

  “Poetinaanhanger”…. LOL. De argumenten zijn nu echt op geloof ik. Man man man.

 15. Lexus

  @Scherpschutter: last van uw geheugen? Lees uw eerdere bijdragen er nog maar eens op na.

 16. Hoera

  @Poetinaanhanger alias SSje,
  Klopt wat Lexus zegt. Blijkbaar heb je net als onze minister-president geen herinnering meer aan je eerdere schrijfsels. Geeft niets, je zou dan ook beter volledig kunnen stoppen te ‘schrijven’ op een website die over een stad gaat waar je niet woont of verder bemoeienis mee hebt. Zonde van ieders tijd.

 17. Scherpschutter

  Lexus & Hoera

  U heeft mij hier een heel interessant inkijkje gegeven in uw psychologisch functioneren. Dank daarvoor!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).