Aantal overlastmeldingen in Utrecht afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor coronaperiode; ook forse toename van parkeeroverlast | De Utrechtse Internet Courant Aantal overlastmeldingen in Utrecht afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor coronaperiode; ook forse toename van parkeeroverlast | De Utrechtse Internet Courant

Aantal overlastmeldingen in Utrecht afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor coronaperiode; ook forse toename van parkeeroverlast

Aantal overlastmeldingen in Utrecht afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor coronaperiode; ook forse toename van parkeeroverlast
Het aantal overlastmeldingen in de gemeente Utrecht was afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor de coronaperiode. Ook was er vorig jaar een forse toename te zien van parkeeroverlast. Dat blijkt uit het handhavingsverslag 2022.

Het aantal overlastmeldingen in de gemeente Utrecht was afgelopen jaar aanzienlijk hoger dan voor de coronaperiode. Ook was er vorig jaar een forse toename te zien van parkeeroverlast. Dat blijkt uit het handhavingsverslag 2022.

Al jaren stijgt het aantal overlastmeldingen in de gemeente Utrecht. Bewoners deden in 2022 bijna 25.000 meldingen over de openbare ruimte en ruim 4.500 meldingen over de bebouwde omgeving. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan voor de coronaperiode: in 2019 ontving de gemeente 15.600 meldingen over de openbare ruimte en ongeveer 3.000 meldingen over de bebouwde omgeving. “We zien hiermee de effecten van een groeiende stad, waar we dicht op elkaar leven en waar het bruist”, aldus de gemeente in een raadsbrief over de reden waarom het aantal overlastmeldingen de afgelopen jaren is gestegen.

Forse toename parkeeroverlast

Ook was er in 2022 een forse toename te zien van vijftien procent in meldingen rondom parkeeroverlast. Meer dan 10.000 meldingen ontving de gemeente Utrecht van parkeeroverlast van zowel fietsen als auto’s.

Meldingen agressie en geweld tegen handhaving licht gestegen

Daarnaast is het aantal meldingen van agressie en geweld tegen handhavers en inspecteurs in 2022 licht gestegen. Afgelopen jaar hadden zij 75 keer te maken met bedreiging, (non)verbale of fysieke agressie. In 2021 ontving de gemeente 69 meldingen van agressie en geweld tegen handhavers en inspecteurs.

Sinds vorig jaar is de bodycam toegevoegd aan de uitrusting van handhavers. Daarvan heeft 95 procent van de handhavers vrijwillig ervoor gekozen om de boydcam te dragen. In totaal is de camera 28 keer gebruikt bij onveilige situaties en in slechts één geval zijn de beelden overgedragen aan de politie.

Minder boetes voor afvaloverlast

Verder is het aantal meldingen rondom verkeerd aangeboden afval en achtergelaten kliko’s grofweg gelijk gebleven ten opzichte van 2021, ongeveer 9.000 meldingen. Wel constateert de gemeente dat ze steeds minder vaak bewijslast aantreffen in bijplaatsingen bij (ondergrondse) containers. Daardoor werden er minder boetes uitgedeeld in 2022 voor afvaloverlast.

Uitvoeringscapaciteit handhaving onder druk

Afgelopen jaar merkte de gemeente – naast een groeiend aantal meldingen – de gevolgen van een personeelstekort op. Bijvoorbeeld binnen het domein milieu en de handhaving van de openbare ruimte. Krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het lastig is om geschikt personeel aan te nemen, vooral bij specialistische functies. De capaciteit van de handhaving in de gemeente Utrecht staat dan ook onder druk.

19 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  En dan nog een slordige 100.000 mensen erbij op hetzelfde oppervlak, kun je raden wat er toeneemt.

 2. arbeider

  Gek he?

  Parkeerplaatsen schrappen ,de stad laten groeien,dus meer auto’s, en dan raar opkijken.

  Ze doen het er om dit ” linkse” anti auto College!

 3. Wim Vreeswijk

  Het wordt tijd voor Burgermeester/Hoofd der Politie Sharon Dijksma om alert in te grijpen en de stijging adequaat naar beneden om te buigen !

 4. Realist

  @Arbeider. Ik gok dat parkeeroverlast van fietsen juist het grootst is. Het is behoorlijk asociaal hoe fietsers de openbare ruimte nutteloos en kosteloos claimen.

 5. Koel Hoofd

  Meer mensen op een kluitje geeft alleen maar meer problemen.

 6. Stewardess

  Vooral die fietsers zo asociaal. Parkeren de fiets op de gekste plaatsen. Als voetganger soms moeilijk om op bepaalde plekken te lopen. Vooral denk ik dan aan ouderen en slechtziende. En dan ze rijden roekeloos. Nooit van rood gehoord. Wat ik mis in het artikel is het geluidsoverlast. In de lente en zomer maanden harde muziek geschreeuw etcetera tot laat in de nacht.

 7. Rietje

  Wat Zuilen030 en Koel Hoofd zeggen…
  Dus.

 8. Pee

  Parkeerproblemen ontstaan door het aantal parkeerplaatsen die weggehaald zijn, en worden.

 9. Steven

  We zijn met te veel mensen in een te kleine stad. Wat is volgens GL de oplossing? Meer mensen naar Utrecht halen …

  Nou schiet mij maar lek!

 10. Chef Plongeur

  Wel constateert de gemeente dat ze steeds minder vaak bewijslast aantreffen in bijplaatsingen bij (ondergrondse) containers.
  Wanneer die handhavers menen politie te moeten spelen zouden ze ook de speurneuzen moeten spelen en ín de zakken kijken. Het adres staat immers niet op de buitenkant. Maar ik weet dat déze moeite nooit gedaan wordt: je zou eens vuile handen krijgen. Dan liever makkelijke prooien pesten….

 11. Hans de Kruijf

  Utrecht had vroeger meer een volks karakter, nu heeft het meer een Cor van der Laak karakter. Veel thuiswerkers die de omgeving scannen op fout geparkeerde auto’s

 12. Anne Marie ten Berge

  En dan is de overlast van hondenpoep nog niet in kaart gebracht! Vanmorgen om 8:00 uur stond ik verse hondenpoep, achtergelaten voor mijn voordeur, op te ruimen. Ik wilde niet meemaken dat de donderdagse vuilnisman erop zou uitglijden.

 13. cas

  Je krijgt wat je creëert… Als je de leuke hippe feeststad wilt zijn krijg je ook meer overlast. De anti auto stad wilt zijn en de eigen regels daarin negeert, of verkeerd interpreteert (natuurlijk per ongelijk) dan krijg je parkeeroverlast.

 14. Leon

  De altijd asociale automobilisten denken weer dat de wereld er is voor hun koekblik.

 15. JdV

  @leon: de altijd weer asociale fietsers denken weer dat de stad er is voor hun bakfiets/ebike/stalen ros.

 16. Len

  Is er meer overlast of is de mens minder weerbaar geworden?

 17. W

  Hahahaha Wim Vreeswijk toch, Sharon Hoofd der Politie?
  Nationalisatie van de politie (2013) nog meegekregen..?

 18. Realist

  @Leon. Dus niet https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-verwijderde-vorig-jaar-veel-meer-gevaarlijk-gestalde-fietsen-bijna-15-800-stuks/ … LOL

 19. TJA…

  Parkeeroverlast wordt alleen maar erger als de gemeente blijft toestaan dat fietsen overal worden ‘gestald’. Die paar fietsen die ze vorig jaar zijn verwijderd is symboolpolitiek…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).