Aantal Utrechtse coronapatiënten weer opgelopen; teller staat nu op acht | De Utrechtse Internet Courant Aantal Utrechtse coronapatiënten weer opgelopen; teller staat nu op acht | De Utrechtse Internet Courant

Aantal Utrechtse coronapatiënten weer opgelopen; teller staat nu op acht

Aantal Utrechtse coronapatiënten weer opgelopen; teller staat nu op acht
Het aantal coronapatiënten in Utrecht is weer opgelopen. Inmiddels zijn er acht mensen in de stad besmet met het virus.

Het aantal coronapatiënten in Utrecht is weer opgelopen. Inmiddels zijn er acht mensen in de stad besmet met het virus.

Donderdag stond de teller nog op zes. Mogelijk zijn de twee nieuwe besmettingen ontdekt in het Diakonessenhuis. Het ziekenhuis meldde vandaag namelijk dat twee patiënten bevestigd hebben gekregen dat ze met het coronavirus besmet zijn.

Er lag al één persoon met het virus in het Diakonessenhuis. Het ziekenhuis meldt dat de drie patiënten in ‘strikte’ isolatie worden verpleegd. Eén persoon ligt op de Intensive Care.

Handen schudden

Om verspreiding van het virus tegen te gaan heeft een aantal Utrechtse organisaties verschillende maatregelen genomen. Zo raadt de Universiteit Utrecht aan om tijdens bijeenkomsten geen handen meer te schudden en ook wordt zieke studenten aangeraden om thuis te blijven. Alle colleges blijven tot nu toe doorgaan.

Naast de universiteit zijn er meerdere organisaties die afraden om handen te schudden. Zo raadt het CBR en ook het St. Antonius Ziekenhuis af om fysiek contact te maken. De Hogeschool Utrecht zegt dat handen schudden geen probleem is, zij zeggen de adviezen van het RIVM op te volgen.

Deze week werd in TivoliVredenburg een concert afgezegd vanwege het coronavirus. De band die zou optreden besloot zelf om het concert af te gelasten. Ook het openingsfeest van Roberto Gelato gaat niet door vanwege het virus.

Thuisisolatie

Donderdag werd al bekend dat bij een persoon in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht het virus werd vastgesteld. Deze patiënt heeft gisteren het ziekenhuis kunnen verlaten en wordt thuis begeleid door de GGD. Twee andere besmette personen zitten ook in thuisisolatie.

In Nederland zijn er nu in totaal 128 mensen besmet met het coronavirus. Eén patiënt, een 86-jarige man, is in een Rotterdams ziekenhuis overleden aan het virus.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Transparantie over mogelijk geïnfecteerden, aantal nog te testen personen, geteste personen met uitslag en genezen personen zou welkom zijn.

  De huidige informatievoorziening is grof ondermaats.

 2. utrechtsevogel

  En wat zou je met die informatie willen doen, HArry?

 3. GK

  @harry, tuurlijk naam, adres, verblijfplaats, contacten, familie, ziekenhuis, omgeving, etc.
  Bedenk wel, gewone griep velt meer mensen.

 4. Esrin W.

  Ik vloog blind op het pretentieuze RIVM welke bij meerdere malen pretentieus toeblafte dat ik op hun pretentieuze kaart moest kijken waar de gemeente Savona (zie pijltje) volgens hen buiten de door het pretentieuze RIVM aangegeven gebied/gebieden lag (zie de cirkel om Lombardije). Op mijn vraag of ze het wel zeker wisten kreeg ik elke keer het steevaste ontwijkende antwoord “KIJK OP DE KAART!”. Ik ben dus afgelopen vrijdag met de auto gewoon lekker naar Utrecht gereden.

 5. Jorge

  @ Harry

  Die informatie gaat jou als leek en privé-persoon werkelijk geen ene zak aan. Je kan er ook helemaal niks mee. De doktoren komen wel bij jou uit hoor, als je contact hebt gehad met deze patiënten.

  Daarnaast is de informatievoorziening perfect in Nederland met tweemaal dagelijks op vaste tijdstippen info verstrekking.

  Ook de adviezen die verstrekt worden zijn meer dan afdoende.

  Of geloof jij al die schijn-/showmaatregelen uit het dictatoriale Ch. die het moet doen laten lijken alsof ze de boel onder controle hebben (we zien hoe erg ze het daar onder controle hadden hebben, not); een beetje desinfectant op straten en huizen (en krotten) spuiten; en jij denkt dat dit ook maar iets zinnigs doet? Of willekeurig mensen opsluiten en noodziekenhuizen voor de show bouwen?

  Vergeet ook niet dat op het moment van constatering van het virus in Nederland het virus natuurlijk al lang hier was, gelet op de incubatietijd. Tegenhouden kan dan dus eigenlijk al lang niet meer. Logisch dat die gevallen nu naar buiten komen, want nu gaan mensen naar de dokter (anders misschien niet).

  Weet je wat pas erg is, dat ik massaal zieke, kuchende en niezende mensen tegenkom in bedrijven, koks in restaurants, in treinen, op stations; en dan echt zieke, rillerige, koortsachtige mensen die tegen alle adviezen in, in het wilde weg niezen en kuchen en proesten. Zijn vaak boomers trouwens, die werken kennelijk het allerbelangrijkste in hun leven vinden (ipv zich ziek te melden).

  Deze mensen besmetten tegen alle adviezen in alles en iedereen.

  Maar dan kunnen reaguurders als jij weer lekker naar de overheid wijzen, terwijl het voornamelijk de mensen zijn die het virus verspreidden.

  Leuk trouwens je angst voor volstrekt natuurlijke processen, dat zijn ziektes namelijk vooral. Iets waar je vrij weinig aan en tegen kan doen.

  Succes met bang zijn.

 6. G.H.

  Hulde voor uw betoog, Jorge!

 7. Koel Hoofd

  Een virus doet altijd twee dingen:
  1 het afweersysteem van de gastheer aanvallen zodat deze door vermeerdering van het virus ziek wordt
  2 een nieuwe gastheer zoeken zodat het zichzelf kan verspreiden in het kader van de instandhouding van de soort.

  Dat betekend dat de aanwezigheid van het virus in een straal van 2meter al voldoende is om tot besmetting tekomen, ook al heeft de gastheer geen symptomen omdat de eigen afweer lekker in overdrive is.
  Dat is de verklaring waarom mensen toch besmet raken zonder in de bekende brandhaarden op de kaart van het RIVM te zijn geweest of iemand kennen die er is geweest.

  @Jorge
  Feit is dat jonge gezonde mensen de beste weerstand hebben, en daarmee de bron van besmetting zijn omdat ze drager kunnen zijn zonder symptomen te hebben. Dus kijk uit voor jonge millennials die symptoom vrij lijken te zijn, want die ouwe boomers hebben meer gezond verstand en verantwoordelijkheids gevoel dan die jonkies. Die melden zich namelijk ziek als ze koorts hebben, terwijl die jonkies koortsvrije wandelende ziektekiemen zijn.

 8. Corona Crisis

  @gk. Helaas is de kans op overleden aan Carona 35 % hoger dan aan een griep. nl 3.5 % in het algemeen besmette personen overlijdt. Oudere en zwakkere hebben wel een verhoogde kans.
  Toch dient er geen rede te zijn tot paniek. Gebruik wel je gezond verstand. Volg de regels op en bezoek ook geen drukke gelegenheden als dat niet nodig is.
  Waar weinig aandacht voor is op Duic is de economische schade , bv in de Event Industrie .En in Utrecht zijn veel event bedrijven als standbouwers, productie congress bedrijven etc. Wij zelf worden getroffen door alle internationale event annuleringen.

 9. HArry

  Hier een handig kaartje
  https://pbs.twimg.com/media/EScWx8jWsAAUB7d?format=jpg&name=4096×4096

 10. Nina

  @Jorge

  In Azië draagt men mondkapjes om anderen niet te besmetten en in Nederland dragen we geen mondkapjes, omdat het toch niet helpt om zelf niet ziek te worden.

 11. Ihsan

  @GK, Hoe weet je nu dat de gewone griep meer mensen velt? Al weken geleden maakte de WHO bekend dat zo’n 5% van de bevestigde gevallen aan de actieve beademing moet, en in Nederland is ongeveer 10% van de gevallen opgenomen in het ziekenhuis. Ook lijkt het veel besmettelijker dan de gewone griep. Voorspellingen zijn dat als de uitbraak niet te beheersen valt – waar het inmiddels sterk op lijkt – tussen de 20 en 60% van de wereldbevolking dit jaar besmet raakt. Dat zijn dan in Nederland in het beste geval zo’n 172.000 mensen die aan de beademing moeten, waarvan volgens het WHO de helft kan komen te overlijden. Niet eens elk ziekenhuis in Nederland heeft de juiste beademingsapparatuur – er zijn al patienten verplaatst tussen ziekenhuizen om die reden. Het is te hopen dat veruit de meeste infecties onder de radar blijven, want anders gaat dit onze gezondheidszorg compleet ontregelen. Ik heb hier conservatieve cijfers gebruikt. Als je het arikel “Wat als we het coronavirus zijn gang laten gaan?” van Trouw leest noemen zij nog veel hogere percentages.

 12. Erwin

  @corona crisis: de mortaliteit van influenza (kans dat je overlijdt aan griep) is 0,1%.
  De mortaliteit van corona is 3,5%. Dat is een factor 35 groter (3500%), en dus niet 35% meer.
  GK bedoelt waarschijnlijk dat het aantal doden van griep groter is, gewoon omdat meer mensen griep hebben (tot nu toe).

 13. Ihsan

  Correctie, in mijn berekening heb ik de volledige Nederlandse bevolking gebruikt, maar mensen onder de 35 worden eigenlijk amper ziek. Als 5% van 20% van de bevolking boven de 35 aan de beademing zou moeten zou dit gaan om zo’n 100.000 mensen. De sterftecijfers lijken in ontwikkelde landen ook lager dan wat de WHO aanhoudt, maar zijn als nog veel hoger dan die van alle influenza virussen bij elkaar.

 14. jorge

  @ Koel Hoofd

  Tot nu toe zijn voornamelijk alle strontzieke mensen die ik in het OV en andere plekken met veel mensen al kuchend , rillerig, niezend en proestend tegen ben gekomen, mensen boven de 50.Van die mensen die zich zogenaamd niet aanstellen. WEL LEKKER IEDEREEN BESMETTEN.

  Jongeren waren toch zo zwak en bleven toch bie ieder scheetje thuis?

 15. Paul

  Mondkapjes werken niet. Ze sluiten onvoldoende af, eventueel virus blijft aan de buitenkant en aan de zijkant plakken, voorzover ze al niet voorbij de rand zijn gekomen. Een tweede bezwaar van de mondkapjes volgt uit het eerste bezwaar: door te denken dat het goed werkt staan mensen als haringen in een ton bovenop elkaar.
  In de wetenschap dat een virus in de lucht komt door o.a. Hoesten en twee meter besmettelijk is, levert het gebruik van mondkapjes dus Niets op.
  Beter: hygiene regels RIVM volgen. Heb je koorts, hoest je droog en voel je je beroerd: duik tussen de klamme lappen en geniet van de griep. Licht je huisarts in en volg zijn adviezen op.
  Beterschap

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).