Aantal vuurwerkklachten explosief toegenomen: bekijk hier jouw wijk Aantal vuurwerkklachten explosief toegenomen: bekijk hier jouw wijk

Aantal vuurwerkklachten explosief toegenomen: bekijk hier jouw wijk

Aantal vuurwerkklachten explosief toegenomen: bekijk hier jouw wijk
Het aantal klachten over vuurwerk in Utrecht is explosief toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die DUIC heeft opgevraagd bij de gemeente Utrecht. Elke maand van dit jaar zijn er meer overlastmeldingen gedaan dan vorig jaar. De meeste klachten komen uit Noordwest.

Het aantal klachten over vuurwerk in Utrecht is explosief toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die DUIC heeft opgevraagd bij de gemeente Utrecht. Elke maand van dit jaar zijn er meer overlastmeldingen gedaan dan vorig jaar. De meeste klachten komen uit Noordwest.

Vuurwerk, er zijn veel liefhebbers van maar er zijn ook een hoop mensen die er niks van moeten hebben. Sowieso is het afsteken van het meeste vuurwerk bijna het hele jaar verboden. Alleen tijdens Oudejaarsavond mag het siervuurwerk de lucht in.

Toch zijn er ook gedurende het jaar regelmatig flinke knallen te horen. Het aantal overlastmeldingen van vuurwerk is in 2020 explosief toegenomen. Dit jaar kwamen er al meer dan 1400 meldingen binnen.

In de maanden januari – oktober in 2019 waren dat er maar ongeveer 400. Dat blijkt uit het totaal aantal vuurwerkklachten dat de gemeente Utrecht met DUIC gedeeld heeft.

Onderstaande kaart laat het aantal vuurwerkklachten per wijk in Utrecht zien. De verschillende wijken kunnen aan- en uitgevinkt worden om de cijfers beter op wijkniveau te zien.

Dit is een gestapelde grafiek. Dat betekent dat het aantal vuurwerkklachten per wijk bij elkaar worden opgeteld als alle vakjes zijn aangevinkt.

Het aantal overlastmeldingen van vuurwerk is vooral hoog in januari, zakt dan flink in en neemt vanaf oktober weer sterk toe. De maanden november en december waren vorig jaar met respectievelijk 571 en 2646 echte knallers. Omdat deze maanden dit jaar nog moeten komen zijn die niet meegenomen in de vergelijkingen.

Dat het aantal klachten toeneemt wil niet meteen zeggen dat er ook meer vuurwerk wordt afgestoken. Het is voor bewoners het afgelopen jaar namelijk gemakkelijker geworden om vuurwerkoverlast te melden bij de gemeente Utrecht. Ook roept de gemeente actief op om klachten te melden en is er elk jaar een toenemende maatschappelijke discussie over vuurwerkgebruik.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Wanneer gaan we een volledig verbod op vuurwerk afkondigen? Het is gegaan van een leuke traditie dan niks anders dan een excuus voor verveelde jeugd om met vuurwerk wat zo ongeveer neigt naar oorlogstuig straatmeubilair te slopen. En dan nog de belachelijke rellen die elk jaar weer opdoemen, onder het mom van feestvieren, met een politie die “De-escalerend” optreed (dus met de staart tussen de benen wegrent). Dat gajes en geteisem moet meer eens even met de lat er van langs krijgen. Iedereen die nu illegaal vuurwerk afsteek (en dat is dus voor oudejaarsdag) zit tot 5 januari vast. Baan kwijt? Jammer. Huis kwijt? Jammer. Nadenken voordat je weer de primitieveling uit gaat hangen.

  En dat hersenloze volk wat dan ook nog het lef heeft hulpverleners zoals brandweer, politie of SEH-werkers durft aan te vallen moet per definitie 20 jaar zitten. Als maatschappij moeten we laten zien dat we hier absoluut paal en perk aan stellen.

 2. Marc

  Het blijft idioot hoe de gemeente Utrech een indeling van wijken maakt. Je echte wijk heeft niets te maken met de “gemeentewijk”. de cijfers zeggen dus ook niet over je woonomgeving. Wat heeft eeb inwoner van de Vogelenbuurt nou aan gegevens die deels slaan op Voordorp?
  Wat zeggen de criminaliteitscijfers van de Wijk West als daar zowel Lombok, Oog in Al als Lage Weide onder vallen?

 3. Bert

  Je gelukkig wil ons college al het vuurwerk gaan verbieden, want alle vuurwerkoverlast die we nu hebben, is met legaal vuurwerk, toch? Want als je dingen verbiedt of je ze niet bij naam (“jongeren” die zich vervelen) noemt, bestaan ze niet.

  Beetje jammer alleen dat als er vuurwerk (als in nitraat bommen) de boa’s er *letterlijk* naast staan, alleen ernaar kijken. En als je het meldt bij het lokale politiemeldpunt de ze doodleuk melden dat ze niks kunnen doen, tenzij het een heterdaad is.

 4. Katja

  Verbiedt die troep.

 5. Bromsnor

  Bromsnor vindt de titel wel getuigen van humor bij de Duic redactie.

 6. Derk van Dorth

  https://meld.nl/melding/gemeente/vuurwerkoverlast/ is onbereikbaar, dus kon ik niet melden dat er al maanden overlast is in Overvecht Zuid, soms bij de school rond schooltijden, soms ook ‘s avonds laat of ‘s nachts. Na enkele weken rust begon het deze week weer! Explosief toegenomen ja. Helemaal verbieden!

 7. Kadoendra

  Niet een door de gemeente georganiseerde openbare vuurwerk show, maar iedereen zijn eigen knalpakketje, lekker hè dat veel te ver doorgeschoten individualisme!

 8. JdV

  Mijn hemel wat een hemeltergende domme reacties hier. ” Ze moetuh alle vuurwerk verbieden” .
  Begrijp het nou eens. Vuurwerk mag je 3 dagen per jaar kopen en 1 dag per jaar afsteken. Alles waar je nu last van hebt is al verboden. Mag niet verkocht worden. Komt dus ook niet legaal bij het tuincentrum vandaan. Dus het verbieden van het verkopen eind december zal 0 verbetering opleveren. Wanneer dringt dat nou eens tot de botte hersens door. Het vuurwerk dat nu word afgestoken is illegaal gekocht. Ook het nu afsteken is verboden. Als je iets tegen de overlast wil doen moet je handhaven. Niks anders. Snap dat nou eens.

 9. Scherpschutter

  Ik zou bijna willen zeggen: ja, en?

  Al zou je er iets aan willen doen: er is niets aan te doen! Het wordt tijd dat mensen zich dit gaan realiseren.

  Illegaal vuurwerk zorgt voor de overlast. Met het verbieden van het legale vuurwerk is het illegale vuurwerk natuurlijk niet weg. Integendeel: er komt veel meer illegaal vuurwerk. En dus meer overlast.

  Verder is deze Gemeente letterlijk nog niet in staat de orde in een park te handhaven. Wat denkt ze met Oud en Nieuw te gaan doen…?

  Mensen hebben een uitlaatklap nodig voor alle Corona-repressie. Daar leent Oud en Nieuw zich uitstekend voor. Verbied je nu dan wordt Utrecht een oorlogsgebied.

  Laat gaan. Zeker nu.

 10. wollie

  BAM!

 11. Gerard

  In Nieuw Engeland afgelopen week ook een paar keer goed raak laat op de avond. Alsof er mijnen afgaan. Aanpakken die hap.

 12. Jankanerwatvan

  @jeroen @katja @derk:

  Voor jullie informatie: het is momenteel al verboden (illegaal) vuurwerk af te steken. Mag alleen op 31 dec/1 jan (legaal vuurwerk welteverstaan).

 13. HArry

  Mooi onderzoek vergelijkbaar met de tolerantie in dit land. Ik zal bij onderzoek waarschijnlijk bij een tolerante minderheid horen waarvoor Iedereen mag roken, vuurwerk afsteken, zonder mondkapje de winkel in, op gas stoken, met zijn auto de stad inrijden, 5 keer per jaar op vliegvakantie, vlees eten of barbecuen.

  Ik zou de mensen dus willen vragen om wat toleranter te zijn naar uw genietende medemens.

  Dan wordt de wereld een stuk aangenamer.

 14. Lachgas

  Heb nog geen boa gehoord. Die wordt bijkans knettergek, hoe vuurwerkverbod, covidmaatregelen andere zaken hand te haven.

 15. Thuisblijver

  Noordwest en Overvecht springen er negatief uit. Het argument dat het nu makkelijker is om te melden is onzin, dan zouden andere wijken er ook uitspringen, maar de lijnen worden niet dikker. Altijd lees ik als cijfers omhooggaan dit ligt aan meer aangiften, niet aan meer criminaliteit. Lekker verder slapen. Maar ik begreep dat ze laatst in Overvecht zo’n mafklapper hadden opgepakt: straks een grafiek die naar beneden loopt?

 16. Inez

  Vannacht ook in Oost, ook in mijn straat.

 17. Johannes

  Iedereen die melding maakt weet waar het precies om gaat, zo ook dat dit onacceptabel is en terecht serieus wordt genomen door gemeente en politie, met recente successen

 18. René

  @Harry: U vraag slechts tolerantie voor dat wat in uw eigen doodlopende straatje past. Ik mag hopen dat u geen kinderen en kleinkinderen hebt, want die betalen daarvoor uiteindelijk het gelag.

 19. Van de kant

  Ook bij ons op zuilen weer de hele zijkant van een BMW beschadigd elke avond raak.
  Misschien alle boxen is controleren komt denk ik heel veel uit.

 20. Natte Otter

  Vuurwerk is gewoon verboden en niet in Nederland te koop.

  Iets dat al verbieden nog een keer verbieden heeft weinig zin. Ga liever handhaven.

  En nee, dit vuurwerk waar je nu last van heb is niet het gene dat iemand nog over heeft van vorig jaar.

  Ga eens handhaven. Er is nu geen verkoop, wat heb je nog meer nodig om te handhaven? Hoe gaat een algemeen altijd verbod dan helpen?

 21. W

  Stop!!! dit jaar met vuurwerk!!!
  Luister naar de smeekbeden van zorgverleners in de ziekenhuizen.
  Ze hebben weer genoeg met al die Corona gevallen!
  Laten we ook eens aan die mensen denken!

 22. Pee

  De knallen die je hoort hebben weinig tot niets met consumenten vuurwerk te maken.
  Er is ook nog geen consumentenvuurwerk verkrijgbaar dus is het per definitie verboden vuurwerk wat je hoort en/of ziet.
  Het is vrij simpel om naar duitsland polen of belgie te gaan waar je als particulier vuurwerk kan aanschaffen ,het hele jaar door, wat voor professionele vuurwerkshows bedoelt is .
  Zolang dat verkrijgbaar is voor particulieren houd het niet op.
  De mensen die een pakketje kopen via de tuincentrums of de lokale fietswinkel worden de dupe van een verbod .
  En de neiging om het illegaal aan te schaffen werkt men door een verbod juist in de hand.

 23. Hetty

  Als we toch bezig zijn, geliefde tradities af te schaffen, lijkt mij het afschaffen van de vuurwerk-traditie wel een heel erg nuttige. Als er speelgoed zoveel schade aan de gebruikers ervan zou berokkenen, dat er veel ervan in het ziekenhuis moeten worden opgenomen met kapotgeknalde ogen, erafgereten vingers en dergelijke, zou dit speelgoed meteen uit de handel worden genomen, en de producent ervan zou op een hoge boete en wellicht celstraf kunnen rekenen. Vuurwerk IS dit soort speelgoed. Het is begin november, en er is al een hond doodgegaan of doodgemaakt door een stuk vuurwerk, dat in zijn bek ontplofte. Een grof schandaal. Zie https://www.gelderlander.nl/winterswijk/hond-in-winterswijk-komt-om-het-leven-doordat-vuurwerk-in-bek-ontploft~aa8e0611/ .
  En zeker nu, nu de ziekenhuizen overvol zijn met coronapatienten, kun je geen vuurwerkslachtoffers er boven op krijgen. Zorg voor een prachtige online vuurwerkshow, dat lijkt me een veel beter, en veel veiliger optie..

 24. Cico

  Het valt me vooral op dat de knallen tegenwoordig geen knallen meer zijn, maar regelrechte explosieven. Ik denk serieus dat er steeds geschoten wordt of dat er een aanslag is (ik heb die ene in de tram nabij meegemaakt)

  Maar het zijn dus slechts jOnGeReN dIe PlEzIeR mAkEn! mE uItLaAtKlEp *snik*

 25. Kruis

  Mensen die roepen om een totaalverbod snappen het niet helemaal. Wat er nu afgestoken word is al illegaal vuurwerk (ook op 31 December). Je weet wel, voornamelijk spul wat uit Polen en Tjechië komt (Cobras etc.). En dan komt er nog eens bij dat het meestal raddraaiers zijn die het doen. Zolang je de bron niet aanpakt gaan die zich wel weer uitleven met wat anders.

  En het vuurwerk waar dat hondje aan overleden is is geen vuurwerk uit Nederland. En ja, van mij mogen ze de dader zwaar straffen maar ook dat word hier niet gedaan.

  Het grootste probleem zit in aanpak/handhaving, en ik weet ook wel dat Boa’s en Politie onderbezet zijn, maar het is oneerlijk tegenover de 80 misschien wel 85% die zich wel netjes aan de regels omtrend vuurwerk houden (legaal/afsteektijden etc.)

  Ik zeg overtreders harder aanpakken, hoe? hogere boetes? 31 December en 1 Januari vastzetten? geen idee. Maar ik word het zat dat elke keer de grote groep moet lijden voor wat een klein groepje uitvreet.

 26. Utregter

  Mensen, het melden van vuurwerkoverlast doe je via de Slim Melden app van de Gemeente zoals je met alle overlast en ook andere meldingen doet. Gebruik deze maar eens als er ergens geknald wordt.

 27. Toine Goossens

  Overal camera’s. Gezichtsherkenning erbij en het probleem is opgelost. Werkt ook voor Corona overtreders. Waarom denkt u dat China volledig dansend uit zijn dak kan gaan? Daar zijn nu ‘onze’ DJ’s actief. Het is daar volkomen veilig.
  Iedere verrader van de sociale norm wordt gedetecteerd. Dat zorgt voor rust in de samenleving. Als zelfreflectie, solidariteit en zelfcorrigerend vermogen faalt staat ons dat ook te wachten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).