De Warmtepomp rioolwaterzuivering Overvecht kan op piekmomenten slechts 1676 woningen in de wijk Overvecht van warmte voorzien. Dat is een fractie van het aantal woningen dat Eneco online beweerde te kunnen verwarmen met het rioolwater: 10.000 of zelfs 20.000. Ook is er geen sprake van gasloze stadswarmte. Dat stelde de Reclame Code Commissie (RCC) eerder dit jaar.
‘20.000 huizen verwarmd met rioolwater’, kopt ook DUIC in mei 2021, op basis van de beweringen van energieleverancier Eneco. Dat klopt niet, volgens de berekeningen van Stichting Klimaat030. De organisatie maakt er een melding van bij de Stichting Reclame Code, waarna de RCC zich over de beweringen buigt.
Piekvraag
De commissie stelt vast dat de berekeningen op de website van Eneco niet kloppen. Leidingverlies is niet meegeteld en ook is de warmtebehoefte per woning te laag ingeschat. Daarbij lijkt dat er geen rekening is gehouden met de piekvraag. “Omdat de woningen te allen tijde van warmte moeten worden voorzien, is de piekvraag maatgevend voor het aantal woningen dat van warmte kan worden voorzien”, stelt het RCC.
De warmtepomp kan op piekmomenten maximaal 1676 woningen van warmte voorzien. Uit een infographic op de webpagina van Eneco blijkt bovendien dat de warmte uit de warmtepomp nog in de hulpwarmtecentrale met gas naverwarmd gaat worden tot een hogere temperatuur. Het gaat dus niet om gasloze stadswarmte.
Milieuclaims
Eneco kan niet aantonen dat de eerder genoemde beweringen kloppen en daar is de Stichting Reclame Code het niet mee eens. “Alle milieuclaims dienen aantoonbaar juist te zijn. De bewijslast rust op de adverteerder.”
De RCC beveelt Eneco aan om niet meer te beweren dat er 10.000 of 20.000 woningen kunnen worden verwarmd met rioolwater. Ook mag het niet meer beweren dat het om gasloze warmte gaat. De teksten op de website van Eneco zijn inmiddels aangepast.
De uitspraak van de Reclame Code Commissie is hier te lezen.
14 Reacties
ReagerenSjongejonge….
En ondertussen zit de wijk eromheen nog steeds regelmatig met de stank. Je begint je ondertussen toch af te vragen wat we er nou mee gewonnen hebben door de installatie, die inmiddels toch midden in de stad ligt, uit te breiden.
Greenwashing 2.0. Eneco is er goed in. Maar gelukkig is stroom uit kerncentrales en gas tegenwoordig ook groen (met dank aan de EU) dus we hebben voor je het weet super veel groene energie in NL.
Gelukkig heb je als stadsverarming klant vrije keuze in leveranciers, waardoor je aan kunt geven het hier niet mee eens te zijn door over te stappen. Of wacht…
Het ‘probleem’ van Eneco geldt voor alle warmtepompinstallaties, dus ook die bij particulieren: bij piekvraag moet worden bijgestookt met gas (of elektrisch). Oftewel; in de herfst en het voorjaar en een matige winter kan de installatie genoeg warmte leveren, maar als de buitentemperaturen erg laag worden is dat niet voldoende. Dan moet er dus worden bijverwarmd met gas of elektrisch.
Dat is overigens al lang bekend, en valt ook te lezen in alle informatie over warmtepompen. Zolang er (nog) een gasaansluiting ligt is het ook geen enkel probleem. Om elektrisch te kunnen bijverwarmen is echter een veel ‘zwaardere’ aansluiting nodig. En dat is wel een probleem, want de capaciteit van ons landelijke elektriciteitsnet is daarvoor niet voldoende.
Ik heb mij ook altijd afgevraagd of we hier moesten investeren in water zuivering. Het is een perfecte plek voor woningbouw. Zonde van de investeringen want nu zal het wel een tijd duren. Dat de installatie uiteindelijk verplaatst zal worden lijkt mij vrij zeker. Dat hadden ze bij de uitbreiding meteen moeten doen.
Te snel ingevoerd, niet goed genoeg over nagedacht, groene waas voor de ogen.. Ook hier weer neemt wensdenken het over van de realiteit.
Waarom toch dat gelieg?
Waarom die misleiding naar de Utrechters?
Eneco is een onbetrouwbare partij. En ook nog eigenaar van het het Utrechtse warmtenet. En daar moeten wij mee verder. Lekker hoor. Onteigenen moet toch een optie zijn…
Daarom ben je verplicht om een vloerverwarming aan te laten leggen als je een warmtepomp hebt.
Het is anders niet warm te krijgen.
Zeker komkommertijd?
Want dit stond op 25 april al op de website van de stichting Klimaat030
Dat was ook ruim voordat Duic het artikel van 5 mei produceerde.
Eneco jokt toch altijd al
Heeft Eneco ook nog inhoudelijk gereageerd naast teksten van website halen?
Dit soort problemen krijg je natuurlijk wanneer je zaken dom gaat versimpelen naar ‘levert warmte voor x woningen’. Feit is dat zo’n warmtepomp X MegaWatt aan warmte aan het warmtenet levert op pak-m-beet 70 graden celsius. Dat warmtenet is 1 aaneengesloten geheel, dus je kan nooit zoiets rechtstreeks aan bepaalde woningen toewijzen.
Het is wel een goede stap om het net minder afhankelijk van aardgas te maken, maar ik verwacht dat Eneco over 10 jaar de gascentrale wilt afstoten en de gemeente / overheid die dan maar moet opkopen en verduurzamen tegen hele hoge kosten…