Acht jaar celstraf geëist voor dodelijk ongeval Kardinaal de Jongweg | De Utrechtse Internet Courant Acht jaar celstraf geëist voor dodelijk ongeval Kardinaal de Jongweg | De Utrechtse Internet Courant

Acht jaar celstraf geëist voor dodelijk ongeval Kardinaal de Jongweg

Acht jaar celstraf geëist voor dodelijk ongeval Kardinaal de Jongweg
Het openbaar Ministerie heeft acht jaar celstraf en vijf jaar rijontzegging geëist tegen een 26-jarige man die ervan verdacht wordt op 9 december 2017 een ongeval te hebben veroorzaakt op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. Door de botsing belandde de auto van een 21-jarige vrouw in het water. Elf dagen later, op 20 december kwam zij te overlijden.

Het openbaar Ministerie heeft acht jaar celstraf en vijf jaar rijontzegging geëist tegen een 26-jarige man die ervan verdacht wordt op 9 december 2017 een ongeval te hebben veroorzaakt op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. Door de botsing belandde de auto van een 21-jarige vrouw in het water. Elf dagen later, op 20 december kwam zij te overlijden.

Na de botsing kwam de auto van de verdachte, waarin hij met twee vrienden zat, tegen een boom tot stilstand. De bestuurder hielp de inzittenden uit de auto, riep tegen omstanders ‘geen politie’, belde niet 112 maar een vriend om hem op te halen en verliet de plaats van het ongeluk te voet.

Hij wordt ervan verdacht het ongeval te hebben veroorzaakt. Niet alleen reed hij, volgens verklaringen, onder invloed; ook reed hij te hard – 98 km/uur waar 50 km/uur is toegestaan – week niet uit en minderde geen vaart.

Doodslag
Daarnaast is hem doodslag op de 21-jarige automobiliste ten laste gelegd. De verdachte heeft niet omgekeken naar het slachtoffer en nagelaten de hulpdiensten te bellen. Hij vertelde evenmin dat er een auto in het water lag. Een taxichauffeur ontdekte en meldde dit. De verdachte was toen al niet meer op de plaats van het ongeval.

Met grote spoed werd de auto daarna op de kant getakeld en werd de reanimatie gestart. Omdat de verdachte niet gelijk meldde dat de auto die was aangereden in het water lag, bleef de jonge vrouw langer dan nodig in haar auto onder water liggen. Hierdoor is ze uiteindelijk overleden.

Lachgas

Tijdens de zitting kwam de verdachte terug op eerdere verklaringen bij de politie en de rechter-commissaris. Eerder had hij verklaard wodka te hebben gedronken en lachgas te hebben gebruikt. Hij had de auto zien aankomen en geprobeerd uit te wijken, wat niet was gelukt. Vandaag zei hij niets te hebben gebruikt. De auto van de vrouw had hij niet gezien en de botsing had hij niet gemerkt, zo verklaarde hij tegenover de rechter.

Het Openbaar Ministerie ging uit van de eerdere verklaringen en hield de verdachte voor dat hij niet goed had gehandeld.  De verdachte heeft ook niet mee willen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Wel zijn oude rapportages bekend van de verdachte die volgens het Openbaar Ministerie een zorgelijke beeld laten zien en is er het strafblad met daarop eerdere verkeers- en andere feiten.

Er werd een celstraf van acht jaar geëist en een rijontzegging voor vijf jaar, ook zou de verdachte 16.000 euro moeten betalen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

5 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ik mag toch hopen dat de rechter de geeïste 8 jaar ook daadwerkelijk oplegd.

  Helaas zie ik regelmatig verkeersterroristen die soortgelijk gedrag en snelheden heel normaal schijnen te vinden. Goede kans dat die gasten dat niet meer doen als ze weten dat ze voor jaren achter de tralies kunnen verdwijnen.

  In dit geval had het slachtoffer ook nog eens kunnen worden gered als de dader niet alleen aan zichzelf had gedacht. En daarna ook nog liegen en draaien om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Dan verdien je wat mij betreft de hoogst mogelijke straf.

 2. Nlz

  Manman, wat een weggooier deze kerel. Ik mag hopen dat deze rechter niet bang is dat deze zaak een precedent voor zware straffen in andere zaken wordt (waarvan ik nooit heb begrepen waarom dat een slecht iets zou zijn) en gewoon de maximale straf er op gooit.

 3. Koel Hoofd

  @Lombokker,
  8 jaar met aftrek van voorrarrest is nog steeds lang achter de tralies.
  En daarna zal hij ook voorlopig niet mogen autorijden.
  Daarnaast, 21 jaar betekend een onvolgroeide hersenpan. Die gastjes denken dat ze god zijn en de perfecte voertuigbeheersing hebben. De wijsheid van het besef dat dit niet het geval is, en dat de wereld groter is dan hun egootje, komt pas met de jaren, en bij een enkeling helemaal nooit.

 4. Aa

  Veel te laag. 30 jaar lijkt mij passender. En ja, dat meen ik.

 5. Hans

  Geen stoere vent die rijdt met drank op en lachgas, maar een laf en walgelijk karakter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).