Acht miljoen voor restauratie Domtoren vanuit Rijk en Provincie | De Utrechtse Internet Courant Acht miljoen voor restauratie Domtoren vanuit Rijk en Provincie | De Utrechtse Internet Courant

Acht miljoen voor restauratie Domtoren vanuit Rijk en Provincie

Acht miljoen voor restauratie Domtoren vanuit Rijk en Provincie
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Utrecht krijgt vier miljoen vanuit het Rijk en vier miljoen van de Provincie om de Domtoren te restaureren. Dat heeft minister Jet Bussemaker vandaag bekend gemaakt. 

Utrecht krijgt vier miljoen vanuit het Rijk en vier miljoen van de Provincie om de Domtoren te restaureren. Dat heeft minister Jet Bussemaker vandaag bekend gemaakt. 

Bussemaker gaat er hierbij vanuit dat de provincie Utrecht voor eenzelfde bedrag zorgt. “Wij kunnen deze bijdragen goed gebruiken”, laat wethouder Paulus Jansen weten. “Naar verwachting staan wij als gemeente zelf nog voor een aanzienlijke financiële opgave om de restauratie in zijn geheel te realiseren.”

Vorige week werd bekend dat Rothuizen Architecten onderzoek gaat doen naar de restauratie van de Dom. Rond de Voorjaarsnota 2017 zal duidelijk worden welk bedrag er nodig is voor de restauratie en welk bedrag de gemeente hier zelf voor vrijmaakt.

6 Reacties

Reageren
 1. Bernd van B.

  Wanbeleid. Fijn dat de rijksoverheid en provincie bijspringen. Maar de gemeente had als eigenaar van dit unieke cultureel erfgoed natuurlijk een planning voor groot onderhoud en een reservering voor de daartoe benodigde middelen moeten hebben. Quod non.

 2. Marcel Visser

  Mag ik de architect zijn en mijn family de aannemer? Ik doe de hele klus voor 250000 euro. Bij een ander kost dat 1 miljoen of meer. De gemeenschap, iedere Nederlander, betaald mee aan deze klus, dus de goedkoopste kan/moet dit doen. Het hele college heeft hier de balle verstand van en de ambtenaren ook niet en de commissie voor wonen en de bouw opzichter ook niet. En ik wel!!!
  Ben redelijk bekend dus een belletje is zo gedaan. O ja, ik ben Utrechter!!!

 3. Sjonnie

  @ Marcel

  Lijkt me nogal een slecht plan als ik je berichtje zo lees

 4. John

  Die financiele opgave van de gemeente waar de wethouder over spreekt. Lijkt me helemaal niet zo moeilijk. Kwestie van budgetten overhevelen. Van die hobbyprojecten van Lotje naar behoud van cultureel erfgoed.

 5. de nadenkende lezer

  @marcel visser: en vaak blijkt de goedkoopste er broddelwerk van te maken. dan moet het weer opnieuw en kost het nog meer geld. of de goedkoopste zorgt niet voor de correcte arbeidsomstandigheden of uitbetaling van de werknemers. want het moet toch uit de lengte of breedte komen. goedkoop is vaak duurkoop.

 6. thomasje

  8 miljoen plus 8 miljoen plus onvoorziene uitgaven, kom je al snel op 20 miljoen euro uit.
  Is het niet voordeliger om de toren gewoon te slopen en samen met het middenschip te herbouwen. Dan kunnen er meteen energiezuinige appartementjes in worden gemaakt voor de verhuur.
  Er is vast wel een projectontwikkelaar voor te vinden en misschien krijg je nog geld toe ook 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).