Acht personen tijdens demonstratie Pegida onterecht aangehouden | De Utrechtse Internet Courant Acht personen tijdens demonstratie Pegida onterecht aangehouden | De Utrechtse Internet Courant

Acht personen tijdens demonstratie Pegida onterecht aangehouden

Acht personen tijdens demonstratie Pegida onterecht aangehouden
De politie heeft tijdens de demonstratie van Pegida acht personen onterecht aangehouden. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. In totaal werden zondag 32 actievoerders gearresteerd. Dit betroffen zowel demonstranten als tegendemonstranten van Pegida. Nu blijkt dus dat de politie de aanhoudingen niet altijd terecht deed.

De politie heeft tijdens de demonstratie van Pegida acht personen onterecht aangehouden. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. In totaal werden zondag 32 actievoerders gearresteerd. Dit betroffen zowel demonstranten als tegendemonstranten van Pegida. Nu blijkt dus dat de politie de aanhoudingen niet altijd terecht deed.

Zo werden veertien personen aangehouden voor overtreding van de Wet ID. Zeven zaken werden door de politie afgehandeld, en zeven personen zijn achteraf bezien onterecht aangehouden.

Tien personen zijn aangehouden omdat zij een bevel van de politie niet hadden opgevolgd waarvoor ze een geldboete hebben gekregen van de politie. Een ander persoon, aangehouden voor vernieling, bleek achteraf bezien ook onterecht aangehouden. Eén zaak is nog in onderzoek bij het Openbaar Ministerie en betreft een belediging van een agent. Eén verdachte bleek een openstaande boete te hebben. De overige vijf worden verdacht van verstoring van de openbare orde en van de demonstratie en opruiing tot gewelddadig gedrag tegen de politie. Zij hebben hiervoor een boete gekregen.

De politie nam ook een bord in beslag met daarop de bekende tekening van Kurt Westergaard in combinatie met de tekst: “Islam, ga terug”. Het bord is in beslag genomen op verdenking van ‘aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden’. Voor deze verdenking zijn geen personen aangehouden. Het OM besluit nu dat dit bord toch wel kan en dus niet strafbaar is.

7 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Als ik al lees dat iemand die foto’s maakt klem word gereden door mountainbike agenten om de foto’s te controleren,lijkt mij meer iets voor een politiestaat, ik vind dit zeer zorgwekkend voor de stad Utrecht en zijn inwoners.
    Jan van Zanen als dictator van een politiemacht die de stad Utrecht en haar inwoners in zijn greep heeft, wie weet, het beangstigd wel, hoe ver laten wij dit gaan.
    Politie optreden prima, maar dan wel op een Democratische wijze.

  2. Frank van der Pol

    Is dat gebeurd? Waar heb je dat gelezen?
    Rare manier van handelen. De fotograaf (beroeps of niet, dat maakt niet uit) staat op openbaar terrein en mag fotograferen wat-ie wil, zolang hij de aanwijzingen van de politie opvolgt.

  3. Jeroen

    Dat zou je denken Frank maar rondom bijvoorbeeld het stationsgebied en andere ‘risicogebieden’ heeft de politie een veel ruimer mandaat. Ook wat betreft fotografen en wat ze fotograferen.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Nieuws 030, daar stond het in het verslag van de journalist, die hier hoogst verbaasd over was, ikzelf vind dit een zeer zorgelijke ontwikkeling.
    En dan altijd achteraf dat eeuwige excuus van overheidsdiensten, daar hebben wij al zakken van vol.
    Nogmaals optreden prima, maar wel binnen de grenzen van een rechtstaat, en niet van een dictatuur.

  5. Frank van der Pol

    Ik kan het met de beste wil van de wereld niet vinden.
    Een Search op ‘fotograaf’ bij Nieuws 030 levert welkgeteld één link op naar een artikel over de pegida demonstratie, waarin alleen gerept wordt over Wagensveld die zijn kornuiten opdracht geeft om politieagenten en journalisten te fotograferen.
    Linkje?

  6. Ulaan

    Beter acht teveel dan één te weinig. Wie het optreden van de politie niet begrijpt, kent de geschiedenis niet. Streng optreden is zelfs het tegendeel van een politiestaat. Duizend keer liever dit soort tijdelijke strakke kaders dan die, welke Pegida stelt.

  7. Geenstijl@Utrecht

    @Ulaan, het begint met een Demonstrant met een bord(denk aan het incident Johanna, tijdens het bezoek vd koning aan Utrecht) en het eindigt in andere onwettige praktijken van de politie.
    Het is goed dat er opgetreden word, maar van wetshandhavers mag je wel enige kennis verwachten inzake vrijheid van meningsuiting, en zeker vrijheid voor journalisten om hun werk te doen, zij zijn immers de graadmeter van de Democratie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).